SKUP

FOTO: ZAGREBOM PROMARŠIRALO VIŠE STOTINA TRANSRODNIH I INTERSPOLNIH OSOBA Prvi Balkan trans inter marš prošao uz jako policijsko osiguranje

 
 Boris Orešić / Jutarnji list

U subotu oko 15 sati u Zagrebu je krenula povorka 200-tinjak transseksualnih i interspolnih osoba te građana koji su ih došli podržati iz Hrvatske i mnogih europskih zemalja. Povorku prati 50-ak pripadnika interventne policije, osiguranje je jako, s obzirom da se u neposrednoj blizini rute kojom prolazi povorka, u Ulici kralja Držislava, održava proslava rođendana navijačkog kluba Bad Blue Boys.

Prolazeći preko Trga žrtava fašizma, pripadnici transrodnih udruga poslali su poruku da traže da ih se zaštiti od svih oblika diskriminacije, da se prestanu provoditi operacije nad interspolnom djecom bez njihova pristanka i da Hrvatska kao i ostale balkanske zemlje što prije uskladi s europskim normama i preporukama Europske komisije tako da se lakše stječe pravo na promjenu spola u dokumentima.

Uz hrvatske aktiviste iz udruge Trans aid, na prvi Balkanski trans inter marš došli su i pripadnici trans udruga i zajednica iz Slovenije, Srbije i BiH kao i Rumunjske, Njemačke, Švicarske, Velike Britanije...

FOTOGALERIJA: Interventna policija angažirana na osiguranju Balkanskog trans inter marša

Procjena organizatora je da je od svih mjesta na prostoru Balkana Zagreb najpogodniji za organizaciju ovakvog događaja prvenstveno zato što može pružiti najbolje sigurnosne uvjete, a i kultura bunta i protesta je, kažu, u Hrvatskoj ipak veća nego u većini drugih balkanskih zemalja.

 Balkanski Trans Inter Mars u organizaciji udruge Trans Mreze Balkan, Trans Aid i Spektra
Boris Orešić / Jutarnji list

Hrvatski zakoni su čak i malo liberalniji od, primjerice, crnogorskih ili srbijanskih, jer da bi transsekualna osoba dobila pravo za promjenu oznake spola u dokumentima ne mora proći genitalnu operaciju i hormonalnu terapiju, kao što je to slučaj u nekim drugim zemljama.

Praćeni policijom, sudionici marša su uz glasno zviždanje i bubnjeve krenuli Draškovićevom prema Trgu bana Jelačića, a predviđen je i prigodni govor na Zrinjevcu. Marš protječe mirno i nije zabilježen niti jedan incident.

Neke od poruka koje su okupljeni ispisali na transparentima su 'Rod na temelju samoodređenja', 'Van iz mojih gaća', 'Rodne norme su aorist', 'Interspolna tijela su lijepa', 'Nismo nevidljivi', 'Poštuj moje zamjenice'...

Od javnih osoba koji su se priključili povorci prisutan je jedino Tomislav Tomašević, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i član platforme Možemo, koji je na skup došao sa suradnicima.

Boris Orešić / Jutarnji list
Tomislav Tomašević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:14