POVRATAK U NORMALU

FOTO Zaustavljena epidemija u Popovači: Škola dezinficirana, u ponedjeljak ponovo nastava

Od četvrtka je oboljelo više od 150 učenika, nastavnika i osoblja
Popovaca, Sisak, 111111.Osnovna skola u Popovaci zatvorena je u petak ujutro odlukom Sanitarne inspekcije. jer se tijekom cetvrtka vise ucenika zalilo na probleme s povracanjem i proljevom, a u petak ujuro na nastavu nije doslo 143 ucenika od njih 203 u jutarnjoj smjeni, te vise ucitelja i administrativnog osoblja. 18 ucenika hospitalizirano je, a jos nije utvrdjeno sto je uzrok ove epidemije. Na slici: Na slici: zgrada Osnovne skole Popovaca u petak je bila prazna i pod nadzorom strucnjaka Zavoda za javno zdravstvo i sanitarne inspekcijeFoto: Mate Piskor / CROPIX
 Mate Piškor

SISAK - Zaustavljena je epidemija u Osnovnoj školi u Popovači, tijekom koje je od četvrtka oboljelo više od 150 učenika, nastavnika i osoblja te škole. Tijekom subote liječnicima se javilo samo jedno dijete, a iako mikrobiološke pretrage još nisu dovršene, gotovo je sigurno da je uzrok zaraze norovirus.

Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Sisacko-moslavačke županije obavili su u nedjelju prijepodne protuepidemijsku dezinfekciju svih prostora škole. Od dr. Marije Starčević, iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije doznajemo kako je tijekom subote još jedno dijete zbog problema s povraćanjem i proljevom, te da je nema drugih novooboljelih.

Prostori škole bit će spremni za sigurni prijem učenika, tako da se nastava nastavlja u ponedjeljak 14. studenoga, a hoće li sva oboljela djeca biti spremna za povratak na nastavu, znat će se tada.

Dr. Starčević ističe da su stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo uzeli uzorke hrane, vode, briseve iz školske kuhinje, sanitarnih čvorova i drugih prostora u školi, te su na analizu uzete i stolice oboljele djece. U jednoj od analiziranih stolica još tijekom petka popodne otkriven je norovirus, koji kod zaraženih osoba izaziva mučninu, povraćanje, proljev i visoku tzemperaturu.

Sve su to simptomi koje su pokazivali svi oboljeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:45