KOVČANJE NA MALOM LOŠINJU>>>>EVO KAKO SE ODMARA VOJSKA

FOTO Zavirite u bespravnu Lucićevu vojarnu. U nju je uloženo 20 milijuna kuna!

 Davor Pongračić/CROPIX

Ministarstvo obrane konačno je otvorilo vojarnu Kovčanje na Lošinju. Riječ je o vojarni koja je sinonim za netransparentno trošenje sredstava i tehnike od strane Oružanih snaga.

Bivši načelnik Glavnog stožera, general Josip Lucić donio je 2005. odluku o uređenju te vojarne iako u financijskim planovima nisu utvrđena sredstva za tu namjenu.

Vojarnu su uređivali i gradili hrvatski vojnici, a korištena su sredstva vojne inženjerije.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera, general Slavko Barić jučer je, sedam godina poslije, u vojarni Kovčanje pojasnio da je za njezino uređenje utrošeno oko 20 milijuna kuna.

General Lucić nije previše mario za legalizaciju radova koji su provedeni u vojarni, a Ministarstvo graditeljstva je u jednom trenutku zabranilo radove u njoj.

General Barić priznaje da Oružane snage nisu imale lokacijsku dozvolu za izvođenje radova, no danas je ona ishođena te se čeka građevinska dozvola.

Vojarna Kovčanje danas je sjedište Bojne za specijalna djelovanja , a nekad su u njoj, s odobrenjem generala Lucića, ljetovali i načelnici stranih vojski, visoki časnički kadar.

Sama vojarna prostire se na 399.880 četvornih metara. Osim spavaonica, izgrađeni su sportska dvorana za borilačke vještine, teretana, osam apartmana za visoke goste. To je sigurno jedna od najuređenijih vojarni u Hrvatskoj.

‘Sve male vojarne se zatvaraju’

Ministar obrane Ante Kotromanović predstavio je na Malom Lošinju Prijedlog strateškog pregleda obrane. Prema tom prijedlogu, do 2016. broj pripadnika trebao bi se smanjiti za tisuću vojnika, a broj zamjenika načelnika Glavnog stožera s dva na jednog. Najavljeno je i smanjenje broja vojnih nekretnina za 50 posto. Dakle, vojarne s manje od 2000 vojnika bit će zatvorene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:33