VELEBIT 18

FOTO: ZAVRŠILA NAJVEĆA VOJNA VJEŽBA OD ZAVRŠETKA DOMOVINSKOG RATA Pogledajte kako je izgledala napadna operacija u Slunju

 
 Robert Fajt / CROPIX

Napadnom operacijom koju je na vojnom poligonu u Slunju demonstriralo 1100 vojnika i 80 vojnih oružanih sustava (tenkova, oklopljenih vozila, minobacača, helikoptera i zrakoplova) okončana je najsloženija vojna vježba provedena u Hrvatskoj od Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18, koja se neprekinuto 72 sata održavala na 11 poligona diljem Hrvatske.

Ukupno je 5500 pripadnika Hrvatske vojske i pričuvnog sastava sudjelovalo u združenoj vježbi svih sastavnica Oružanih snaga, kopnenih, pomorskih, zračnih, specijalnih te cyber snaga.

Kompletnom akcijom iz Udbine je upravljao viceadmiral Robert Hranj, a formiranim sjevernim i južnim podređenim zapovjedništvima rukovodili su general Siniša Jurković, odnosno komodor Ivo Raffanelli. Sva su gađanja izvršena bojevom municijom.

Sve okupljene u Slunju je preko videozida pozdravila predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, a vježbu su potom otvorila dva MiG-a bombardiranjem, nakon čega su četiri helikoptera Kiowa izvršila raketiranje.

Uslijedilo je granatiranje iz VBR-ova i haubica, koje su otvorile prostor tenkovima i oklopnim vozilima Patria za napad, dok je na kraju pješaštvo uz podršku Kiowa oslobodilo područje od zamišljenog neprijatelja.

Sve to pljeskom su nagradili gosti s Debele glave, promatračnice slunjskog poligona: potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, umirovljeni generali koje su predvodili Ante Gotovina i Mladen Markač, predstavnici američke vojske te američki veleposlanik Robert Kohorst.

General Šundov pohvalio je sve sudionike vježbe zaključivši kako su ispunjeni svi njezini ciljevi.

- Potvrdili smo da smo sljednici pobjedničke Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. Ističem i zahvaljujem ministru obrane za sva poboljšanja koja je donio, a vezana su uz status vojnika, vratili smo osmijeh na njihova lica, a to se očitovalo i u ovim vježbama, kroz njihovu motivaciju i moral u pripremi i izvedbi ove vježbe - rekao je general Šundov i dodao da je ponosni načelnik Glavnog stožera.

Ministar Krstičević rekao je kako jačanje Hrvatske vojske nije prijetnja nikome, nego je preduvjet mira, slobode i sigurnosti našeg naroda.

- Koliko smo platili slobodu u pobjedničkom Domovinskom ratu? Stoga više nikada ne smijemo dozvoliti da naše buduće generacije moraju proživljavati one strahote i razaranja iz Domovinskog rata. Moćna Hrvatska vojska jamac je da se to više nikada neće ponoviti. Mogu slobodno reći kako je danas Hrvatska vojska opremljenošću i sposobnošću izrasla ponovno u respektabilnu i modernu vojnu silu - rekao je ministar Krstičević i dodao da bi i najzaslužniji ljudi za stvaranje RH i izgradnju HV-a, osim ondje prisutnih, dr. Franjo Tuđman, Gojko Šušak, general Janko Bobetko, Blago Zadro i drugi bili zadovoljni današnjom Hrvatskom vojskom.

Na novinarsko pitanje koliko je stajala trodnevna vježba, ministar je rekao kako će to javnosti predočiti general Šundov nakon završnih analiza, odmah najavljujući novu sličnu vježbu za 2021. godinu, kada će Hrvatska vojska obilježavati 30. obljetnicu. Rekao je kako očekuje da će tada "moć HV-a pokazati avioni F-16 Oluja i Bljesak te helikopteri Crni jastrebovi".

General Gotovina svima je čestitao na uspješno izvedenoj akciji rekavši da sada slijedi ono najvažnije, temeljita raščlamba koja će omogućiti daljnje usmjeravanja k jačanju borbene sposobnosti. On, kaže, ništa ne bi bolje napravio.

- Oružane snage jedan su od najvažnijih stupova nacionalne sigurnosti, one nam garantiraju sigurnost i čuvanje slobode - rekao je general Gotovina, a njegov kolega Markač izrazio je ponos "što smo u kratkom razdoblju postigli tako sjajne rezultate".

FOTOGALERIJA: Završna vježba u sklopu Velebita 18 na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju

Proveden i pomorski desant kod Žirja

Treći dan vježbovnih aktivnosti pomorske komponente združenih snaga OSRH vojne vježbe „Velebit 18-Združena snaga“ započeo je prebaziranjem snaga iz akvatorija Dugog Otoka u akvatorij otoka Žirja. Težište ovog dijela vježbe, koji se proveo u ponedjeljak, 15. listopada 2018., na vojnim poligonima „Žirje“ i „Zečevo“ bilo je na provedbi koordiniranog pomorsko-zračnog desanta, a u vježbovnim aktivnostima sudjelovalo je ukupno 729 pripadnika OSRH i 25 ključnih oružnih sustava.

U ranim jutarnjim satima, desantne snage sastavljene od satnije Mornaričko-desantnog pješaštva i voda HKoV-a ukrcane su na desantne brodove minopolagače te prebačene u područje operacije, uz posrednu zaštitu konvoja raketnim topovnjačama. Vježba je započela topničko-raketnim gađanjem na površinski cilj koje su haubicama 122 mm i samohodnim višecijevnim lanserom raketa provele postrojbe HKoV-a s poligona “Zečevo”. Potom je uslijedilo gađanje sa raketnih topovnjača RTOP-41 „Vukovar“, RTOP-42 „Dubrovnik“ i RTOP-21 „Šibenik“ koje se na površinski cilj provodilo topovima tipa BOFORS kalibra 57 mm, a čime je omogućen ulazak snaga u područje desanta.

U isto vrijeme, u cilju protuminskog osiguranja zone iskrcaja desanta provedena je simulacija uništavanja pomorske mine. Uz neposrednu PZO zaštitu raketnih topovnjača, desantne snage prekrcane su sa DBM-ova na desantne jurišne brodove te iskrcane na otok. Istovremeno, specijalne snage 2. Grupe ZSS-a provele su zračni desant na cilj visoke vrijednosti na najvišoj koti otoka. Združenim djelovanjem snage su utvrdile položaj na zauzetom mostobranu te nastavile sa provedbom svih mjera borbenog osiguranja. Zahvaljujući koordinaciji i uvježbanosti snaga na terenu i Združenog stožera vježbe postignuta je uspješna i potpuna sinkronizacija aktivnosti.

Podsjetimo, Stožer pomorske komponente vježbe „Velebit 18“ nalazi se na Postaji obalnog motrenja Vela straža na Dugom otoku, a upravljanje vježbom s kopna omogućeno je stvaranjem potpune digitalne pomorske situacijske slike. Podaci s različitih senzora integrirani su u digitalnu sliku u realnom vremenu te prenošeni u Stožer.

Uz pripadnike HRM-a, u vježbi su sudjelovale snage HKoV-a, HRZ-a, PZO-a, ZzP-a, ZSS-a, Pukovnije Vojne policije (PVP), Središnjice za obavještajno djelovanje (SOD) i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava (SKiS) pokazavši visoku razinu osposobljenosti združenog djelovanja u pomorsko-desantnim operacijama. Potporu vježbi pružili su i Ministarstvo unutarnjih poslova te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, stavljanjem brodica iz svojeg sastava na raspolaganje u svrhu provedbe planiranih aktivnosti, kao i lokalna dobrovoljna vatrogasna društva.

Kroz zadani scenarij, koji se temelji na Uputi o vojnim vježbama u OSRH na zemljopisnom području srednjeg Jadrana, iskazana je potreba za angažiranjem združenih namjenski organiziranih snaga koje potom dobivaju zapovijed za provedbu pomorske desantne operacije s ciljem proboja protivničke crte obrane i odbacivanja protivnika te stvaranja uvjeta za prevoženje morem snaga ojačanja koje će nastaviti napadnu operaciju i osloboditi otok. Pomorska desantna operacija provodi se uz vatrenu pripremu, elektroničko djelovanje, zračne udare po ciljevima na kopnu i ubacivanje snaga s ciljem stvaranja povoljnih uvjeta za iskrcaj snaga desanta.

Nositelj ovog dijela vojne vježbe Velebit 18 bila je Hrvatska ratna mornarica, odnosno snage Flotile HRM-a i Obalne straže RH, priopćio je MORH. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:11