RADNI POSJET

FOTO: ZAVRŠIO SASTANAK PREDSJEDNICE I ERDOGANA Zajednički su se obratili medijima, osim o bilateralnim odnosima, oboje su govorili i o situaciji u BiH

 
 Profimedia, Abaca

>>> NOVO 18:30 Odgovarajući na novinarska pitanja, Grabar Kitarović rekla je da što je više članica EU, da se mora pregovarati s većim brojem zemalja. "Ponavljam svoju potporu Turskoj i želim reći da je od ključnog interesa EU da ta zemlja ostane na svom putu prema njoj".

Erdogan je na to dodao da je Turska prilično puno uvezla iz Hrvatske u 2017. godini, "pa i nogometaš Vida je izvršio transfer, što je bitno za naše manje formalne odnose".

Hrvatska predsjednica i njezin turski kolega suglasili su se da će pomoći BiH u pokretanju reformi koje će tu zemlju približiti Europskoj uniji (EU) te za veljaču najavili trilateralni sastanak Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini.

- Zahvalna sam vam zbog vašeg razumijevanja da postoji potreba da i Hrvatska i Turska nastave djelovati kao posrednici u jačanju reformskih procesa u BiH, od političkih i ekonomskih do društvenih, koji bi trebali tu zemlju pokrenuti prema razvoju, na korist svih građana, i ubrzati njezin put prema EU-u, rekla je Grabar-Kitarović.

Erdogan je istaknuo da je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Daytonskim sporazumom.

- I to je na neki način unutarnja stvar BiH. Trilateralni savjetodavni mehanizam pokrenut ćemo sastankom naših ministara vanjskih poslova, nakon toga će slijediti sastanak čelnika triju država na kojemu ćemo vidjeti koji bi se koraci mogli poduzeti, rekao je turski predsjednik.

Dodao je da su Hrvatska i Turska samo posrednici u BiH i da je "prerano komentirati koji bi mogao biti ishod". "Zato bih se suzdržao od komentara", rekao je Erdogan.

Dvoje predsjednika najavilo je da će se ministri vanjskih poslova triju zemalja sastati već u siječnju, dok bi se sastanak na najvišoj razini trebao održati u veljači.

--------------------------

18:25 Na zajedničkoj konferenciji za novinare Kolinde Grabar Kitarović i Recepa Tayyipa Erdogana oboje su naglasili slaganje Hrvatske i Turske, a izrazili i želju za razvojem odnosa, osobito u području gospodarstva.

Erdogan je pozdravio predsjednicu Hrvatske i goste, te svima izrazio dobrodošlicu.

- Hrvatska je za nas u svojoj regiji uvijek bila vrlo važna država, i nama je u interesu da ona bude jaka. Naši odnosi su na vrlo visokom nivou, na Balkanu, u interesu mira, blagostanja i zajedničkog razvoja. Zajednički odnosi se i dalje razvijaju, Turska je zainteresirana za skladan razvoj privrednih, političkih i drugih odnosa - kaže Erdogan.

- S povezivanjem unutar Europe, postoje zajednički ciljevi koji se odražavaju kako na naše bilateralne odnose, tako i na komercijalne. Naša ekonomska suradnja je također odraz dobre političke suradnje i pokazuje zajedničku volju u smislu napretka. Na energetskom polju također imamo uspješnu suradnju, svi problemi naših poduzeća nastoje se riješiti na terenu, konkretno i u Hrvatskoj - kazao je.

Twitter Predsjednice RH
Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdogan, 09.01.2018.

- Vrlo smo ponosni na naša ulaganja u Hrvatskoj i smatramo ih od zajedničke koristi. Imamo suradnju i u području obnovljivih izvora energije, koje tek treba razvijati i potrebna su dodatna istraživanja.

Draga predsjednice, imali smo vrlo plodne i korisne sastanke danas, s Hrvatskom nastojali pojačati našu međusobnu suradnju na ovim sastancima na kojima smo prošli i kroz međunarodne odnose.

Vrlo je važna naša vojna suradnja, dodao je Erdogan.

- Na Generalnoj skupštini UN-a u 21. prosinca prilikom glasanja o tome što se sve može napraviti u budućnosti, imali smo priliku i te procedure proći zajedno. U ovom osjetljivom razdoblju nastojimo riješiti sve probleme i izazove koji su nam na putu - kaže Erdogan.

Zatim se dotaknuo borbe protiv terorizma, za koji kaže da dvije zemlje isto surađuju i jednako misle, a potom je kazao da i Turska i Hrvatska rade na razvoju BiH.

- Naglašavam i zajedničku platformu razvoja u savjetovanju. U tom dijalogu važno je da se ostvari mir u našim regijama. Što se tiče terorizma, našli smo zajedničko stajalište, osobito u pogledu jedinica kojima se borimo protiv takvih i sličnih skupina. Što se tiče Sirije i Iraka, posebno procesa koji sada traju, razni ratovi protiv terorizma, u borbi u kojoj se i mi nalazimo s Hrvatskom, smatram ovaj posjet veoma korisnim, plodnim i uspješnim. Dao je novi vjetar u leđa međusobnim odnosima, ali i odnosima u našoj zajedničkoj regiji, koju dijelimo - kazao je Erdogan.

Na kraju je sve prisutne pozdravio "uz izraze njegove ljubavi i štovanja".

Predsjednica: Postoji prostor za više trgovinske razmjene, još nismo postigli ono što smo najavili u Zagrebu

Predsjednica se Erdoganu zahvalila na gostoprimstvu.

- Moj posjet je radni, ali vrijedan radi daljnjeg razvoja odnosa između Turske i Hrvatske, ali i u pogledu razvoja odnosa - kazala je predsjednica.

- Hrvatska i Turska imaju izvrsne odnose, ima prostora za dodatno poboljšanje, osobito na području gospodarstva, trgovine i investicija, edukacije i drugih područja - rekla je predsjednica i podsjetila na posjet Erdogana Zagrebu u travnju 2016. godine.

- To je osnažilo naše odnose jer je došlo do porasta trgovinske razmjene, no ona je prošle godine u prvih 9 mjeseci bila samo 350 milijuna eura, a sjećam se da ste u Zagrebu rekli da moramo dostići milijardu eura trgovinske razmjene. Vjerujem da je to moguće i radujem se budućim susretima, a nadam se i ekonomskom forumu na kojem će biti poduzetnici iz Hrvatske i iz Turske.

Predsjednica je potom rekla da postoje brojne i puno veće mogućnosti u turizmu, pa je pozvala turski narod da posjeti Hrvatsku.

- Vidjeli smo i investicije u energetskom sektoru, osobito u području termalne energije, no mislim da postoji prostor za još veći napredak. Tu je i odluka o otvaranju ureda Gospodarske komore u Istanbulu. Cijenimo to što vam je Hrvatska na popisu zemalja iz koje uvozite meso, no postoji i potencijal za industriju prerade mesa, jer naše brojne tvrtke imaju halal certifikate i vrlo su prijateljski nastrojene prema onima islamske vjere - kaže predsjednica.

Zahvalila se što prepoznaju potrebu da dvije zemlje nastavljaju promovirati proces približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

- Svi podupiremo njihovu borbu za članstvo - kazala je o BiH.

Grabar Kitarović kaže da sva tri konstitutivna naroda BiH mogu imati bolju budućnost i nastavak pregovora s EU, "mi se veselimo tome da susjedima pružimo svu potrebnu pomoć u tom smislu".

- Složili smo se i da članstvo u euroatlantskim integracijama je put za sve naše zemlje u tom dijelu Europe, a Turska će pružiti pomoć. Zahvalni smo i na pomoći koju je Turska pružila tijekom migrantske krize kada je stotine tisuća ljudi prolazilo kroz Hrvatsku, što je bio ogroman pritisak. Na nesreću, s tim problemima morat ćemo se nositi još godinama, ali dogovor koji su postigle EU i Turska 2016. godine i činjenica da je Turska poštovala taj dogovor, omogućava nam da nastavljamo tražiti rješenja za migracije i slažemo se da moramo rješavati korijenske probleme ovog pitanja. Moramo omogućiti bolji život za sve migrante - naglasila je predsjednica i zahvalila se što Turska migrantima pruža sigurnost "i mogućnost za razvoj, zdravstvenu skrb, obrazovanje i slično".

--------------------------

18:10 Sastanak Kolinde Grabar Kitarović i Recepa Tayyipa Erdogana je završio, započela je njihova zajednička konferencija za novinare.

-------------------------------

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak poslijepodne u jednodnevni radni posjet Ankari, gdje ju je u predsjedničkoj palači primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Nakon svečanog dočeka dvoje predsjednika započeli su razgovore na kojima bi glavne teme trebale biti stanje u Bosni i Hercegovini, te odnosi Europske unije i Turske.

Twitter Predsjednice RH
Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdogan, 09.01.2018.

Hrvatska i Turska imaju vrlo dobre odnose bez otvorenih pitanja, a dvije zemlje nadaju se da zajedno mogu utjecati na stanje u Bosni i Hercegovini, kojoj prijeti politička blokada pošto je dijelove izbornog zakona osporio Ustavni sud BiH.

BiH u listopadu očekuju novi izbori, te bi u sljedećih nekoliko mjeseci ta zemlja trebala prihvatiti novi izborni zakon, no zasad nema dogovora političkih čelnika Hrvata i Bošnjaka o tom pitanju.

ANKARA, TURKEY - JANUARY 09: President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan (3rd R) meets with President of Croatia, Kolinda Grabar Kitarovic (3rd L) at Presidential Complex in Ankara, Turkey on January 09, 2018. Kayhan Ozer / Anadolu Agency, Image: 359679237, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Kako se doznaje iz ureda predsjednice, Grabar-Kitarović s Erdoganom u Ankari namjerava razgovarati o ulozi dviju zemalja u poticanju Hrvata i Bošnjaka u BiH na dijalog i dogovor, a također će razgovarati i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišoj razini u prvom tromjesečju ove godine.

ANKARA, TURKEY - JANUARY 09: President of Turkey, Recep Tayyip Erdogan (R) shakes hands with President of Croatia, Kolinda Grabar Kitarovic (L) as they pose for a photo ahead of their meeting at Presidential Complex in Ankara, Turkey on January 09, 2018. Kayhan Ozer / Anadolu Agency, Image: 359670917, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca
Kolinda Grabar Kitarović i Recep Tayyip Erdogan, 09.01.2018.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, međutim, dao je u utorak naznake kako Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini kako bi se osigurala legitimna zastupljenost bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske", rekao je Izetbegović za portal Faktor.

Hrvatska predsjednica s Erdoganom će, kako se doznaje, razgovarati i o odnosima između Turske i Europske unije.

Za Hrvatsku je važno pitanje sporazuma EU-a i Turske kojim su zaustavljene masovne migracije iz te zemlje prema EU-u preko takozvane balkanske rute. Turska, koja je prihvatila više od dva milijuna Sirijaca izbjeglih pred ratom, obvezala se sporazumom s Europskom unijom prihvatiti sve ilegalne migrante koji iz Turske stignu na grčke otoke u zamjenu za ukidanje viznog režima, novčanu pomoć i ubrzanje pregovora s EU-om.

Kako se očekuje, Grabar-Kitarović i Erdogan će razgovarati i o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Turske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:34