SPLIT

FOTO: Zbog napada na vozača gradskog autobusa okupili se ispred policije i na deset minuta zaustavili promet

 
 Tom Dubravec / CROPIX

Sindikalisti splitskog javnog gradskog prijevoza Promet, potaknuti prošlotjednim razbojstvom u kojem je ispred autobusa na gradskom groblju Lovrincu opljačkan i ozlijeđen njihov kolega, okupili su se u ponedjeljak ispred zgrade policije kako bi poručili da je to za njih bio pokušaj ubojstva iz koristoljublja, a točno u podne vozači su na deset minuta zaustavili autobuse. Sindikalisti također očekuju da policija razbojnike brzo privede pravdi.

Povjerenik Sindikata hrvatskog vozača Ivan Barišić rekao je kako od uprave Prometa traže da se osiguraju zaštićene kabine protiv vandala i videonadzor u svim autobusima, pogotovo u novima koji stižu ove godine.

- Zahtijevamo i promjene u zakonu koje bi omogućile da se napadi na vozače u javnom gradskom prijevozu primjerenije sankcioniraju - izjavio je Barišić i dodao kako i bez fizičkih napada imaju dovoljno stresan posao.

- Ako u razumnom roku ne bude reakcija institucija, sindikati će sa svojim središnjicama organizirati prosvjedno zaustavljanje u cijeloj Hrvatskoj - najavio je Barišić. Podsjetio je da su u Splitu posljednjih godina česti napadi na vozače i kontrolore javnog gradskog prijevoza od kojih je većina završila s teškim posljedicama za napadnute i za Promet. Također je ustvrdio kako nijedan napad dosad nije završio ozbiljnom presudom koja bi napadačima "jasno dala do znanja da je to teško nedjelo". Napadači se, po Barišićevim riječima, uglavnom izvuku s prekršajnim prijavama i nekoliko stotina kuna kazne.

Split, 140119.
Vozaci Prometovih autobusa su tocno u podne zaustavili svoja vozila na 10 minuta u znak prosvjeda zbog lose zastite od nasilja nad vozacima koje je eskaliralo u zadje vrijeme.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

- U petak navečer dva su razbojnika napala našeg kolegu, pretukli ga i pokrali te ga onesviještenog, razbijene i okrvavljene glave, ostavili na pločniku ispred autobusa - podsjetio je Barišić.

Da su napadi na vozače sve češći i da ih je mnogo, upozorio je i dopredsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Hrvoje Mlikota, koji je rekao da od visokih institucija očekuju brzu reakciju jer već imaju spremne mjere ako se nešto ne poduzme.

Dodao je kako traže da se napad na vozača "tretira kao kazneno djelo", a ako se nešto ne učini, promet će zaustaviti u cijeloj zemlji kako bi upozorili da na tome neće ostati.

- Kolegama poručujem da ćemo učiniti sve što je u našoj moći, angažirali smo se sa svih strana, ovo se više ne smije dogoditi - naglasio je Mlikota.

Zagrebački odvjetnik Boženko Lozo, koji zastupa Udrugu sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, rekao je za Hinu kako se predlagalo da se kazneni zakon promijeni kao što se promijenio za napade na liječnike, no nije se otišlo daleko. Radnici i dalje trebaju rješavati svoje sporove pojedinačno, u sporu s poslodavcem. Problem napada na zagrebačke vozače pokušava se riješiti u pregovorima s gradonačelnikom tako da radnici ZET- a, ako budu fizički napadnuti, automatski dobivaju materijalnu odštetu.

Split, 140119.
Vozaci Prometovih autobusa su tocno u podne zaustavili svoja vozila na 10 minuta u znak prosvjeda zbog lose zastite od nasilja nad vozacima koje je eskaliralo u zadje vrijeme.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

U splitskoj policiji odgovorili su na upit novinara Hine kako su u vezi s kaznenim djelom razbojstva koje se dogodilo u petak, 11. siječnja oko 23 sata u autobusu javnoga gradskog prijevoza, odmah nakon primljene dojave poduzeli sve mjere i radnje za koje su ovlašteni te da je kriminalističko istraživanje u tijeku.

Kako se doznaje od glasnogovornice splitske policije Antonele Lolić, ​prošle​ godine dogodila su se tri verbalna i fizička napada na službenike gradskoga javnog prijevoza.

- U dva slučaja dovršili smo kriminalistička istraživanja. Jedna osoba je prijavljena zbog počinjenog prekršaja, a u drugom slučaju počinitelj je prijavljen prekršajno, a protiv njega je podnesena kaznena prijava - rekla je Lolić i dodala kako je u tim napadima jedna osoba teško ozlijeđena.​

Policijski službenici na svaku dojavu o verbalnom ili fizičkom napadu ili oštećenju odmah izlaze na teren i poduzimaju sve radnje za koje su ovlašteni, rekla je Lolić​.

Vozač javnog gradskog prijevoznika napadnut je u petak oko 23,30 sati na okretištu kod Lovrinca. Nakon što su iz autobusa izašli putnici, dvojica maskiranih muškaraca od vozača su tražili da im preda torbicu s utrškom, a kad je on to odbio, počeli su ga tući palicom. Vozač je pao, a oni su ga nastavili tući, nakon čega su mu uzeli torbicu s novcem i pobjegli.

Split, 140119.
Vozaci Prometovih autobusa su tocno u podne zaustavili svoja vozila na 10 minuta u znak prosvjeda zbog lose zastite od nasilja nad vozacima koje je eskaliralo u zadje vrijeme.
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:21