AFERA INA -MOL

FOTOEKSKLUZIV IZ BUDIMPEŠTE: MAĐARSKA IPAK ODLUČILA UDOVOLJITI Hernadi ispitan na sudu: ‘Nisam kriv’

U društvu svojega odvjetnika predsjednik Uprave mađarskoga MOL-a došao je u ponedjeljak na zakazano ročište na Glavni sud u Budimpešti i mirno rekao sucu da nije kriv. Šef MOL-a morao se očitivati na europski uhidbeni nalog koji je Hrvatska prije desetak dana raspisala zbog sumnji da je 2009. Ivu Sanadera podmitio sa 10 milijuna eura mita da bi Hrvatska prepustila upravljačka prava u Ini.

Dakle, mađarske vlasti su ipak odlučile udovoljiti proceduri oko europskog uhidbenoga naloga.

Povreda prava

No, prema odluci suda, koja je potom uslijedila, ne postoje pretpostavke da se Hernadija izruči Hrvatskoj jer je sud zaključio kako je mađarsko državno odvjetništvo u tom slučaju već provelo svoju istragu te je utvrđeno kako nije dokazano postojanje kaznenoga djela kako ga je opisao hrvatski USKOK. Izručenje Hernadija drugoj državi radi procesuiranja značilo bi povredu njegova prava da se osobi ne može dva puta suditi za isto djelo. USKOK je prije nekoliko dana, pak, izdao priopćenje u kojemu je baš ukazano na to da niti je hrvatsko tužiteljstvo ikad ustupilo mađarskoj progon Hernadija, niti je Mađarska takav postupak ikad pokrenula. Naime, mađarsko tužiteljstvo je istragu vodilo protiv nepoznatoga počinitelja, a ne protiv Hernadija osobno, tako da se nikako ne može raditi o dva postupka protiv iste osobe za isti događaj.

Tri zahtjeva iz Zagreba

Ispitivanje Hernadija na sudu u Budimpešti uslijedilo je nakon što je krajem prošloga tjedna mađarsko državno odvjetništvo odbilo postupati po uhidbenome nalogu, tvrdeći da je napisan na hrvatskom, no istoga dana zaprimili su iz Zagreba nalog na engleskom. Prije donošenja uhidbenoga naloga USKOK je tri puta pokušao preko mađarskoga pravosuđa kontaktirati Hernadija . Najprije su dva puta tražili da ga se ispita, a zatim prije dva mjeseca da mu se uruči poziv za ispitivanje u Zagrebu. Mađari su sve te zahtjeve odbili pravdajući se državnim interesima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:46