PREGOVORI S MAĐARIMA

OTKRIVAMO ŠTO ĆE VRDOLJAK TRAŽITI OD MOL-a Mađarski direktori ne smiju više voditi Inu

Samo uprava može upravljati Inom i to je glavni zahtjev hrvatske strane za novi krug pregovora
Zagreb, 180913.Drzavna rezidencija, Visoka ulica. Predstavnici Vlade i MOL-a zapoceli su danas pregovore o medjusobnim odnosima u INA-i. Pregovaracki tim hrvatske Vlade predvodi ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak a sa strane Mol-a Sandor Csanyi i Zoltan Aldott. Na fotografiji: Ivan Vrdoljak nakon zapocetih pregovora.Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Hrvatska Vlada zatražit će od mađarskog MOL-a da se model upravljanja Inom hitno uskladi s hrvatskim zakonodavstvom, a to znači da bi izvršnim direktorima trebalo oduzeti ključne upravljačke ovlasti i vratiti ih Upravi Ine.

Upravo o tome trebalo bi se razgovarati na idućem, drugom po redu sastanku pregovaračkih timova hrvatske Vlade i MOL-a, a koji će se održati sredinom idućega tjedna.

Usuglašavanje

Teme za novi sastanak pregovaračkih timova još se usuglašavaju s mađarskom stranom - jer je takva procedura dogovorena na prvom sastanku - ali naši izvori bliski pregovaračkom timu kažu kako će hrvatska Vlada svakako tražiti da se upravljanje Inom što prije uskladi sa zakonom.

Model upravljanja kakav se sada primjenjuje u Ini - tzv. sustav LODO - dogovorio je bivši premijer Ivo Sanader s predsjednikom Uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, a zapravo je suprotan hrvatskom Zakonu o trgovačkim društvima jer drastično smanjuje prava i odgovornosti uprave i gotovo sve ovlasti daje izvršnim direktorima.

Na taj je način MOL preuzeo potpunu kontrolu na Inom: sve se odluke donose ili potvrđuju u Budimpešti, a Ina funkcionira kao podružnica mađarske kompanije.

Poznavatelji hrvatskog trgovačkog prava već dugo upozoravaju na taj problem.

Interes obiju strana

Mađarski ministar gospodarstva Mihály Varga ponovio je prije dva dana da je moguće da se MOL povuče iz Ine.

“U interesu obje strane je pronaći legitimno, civilizirano rješenje problema, a jedno od mogućih rješenja jest da MOL proda dionice Ine. U takvom raspletu mogući kupac bi mogla biti hrvatska Vlada”, rekao je mađarski ministar Varga.

U hrvatskoj Vladi potvrdili su nam da je prioritet postizanje dogovora o novom dioničarskom ugovoru s MOL-om. Sadašnji upravljački odnosi nisu održivi, bez obzira ostao MOL u Ini ili ne, upozorava se iz našeg pregovaračkog tima.

“Vlada mora dati do znanja i MOL-u i potencijalnim novim partnerima da sadašnji upravljački odnosi u Ini nisu održivi. Napravili bi veliku grešku kada bi MOL-ove dionice Ine prodali drugom partneru uz postojeća upravljačka prava”, kaže jedan naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:05