ODLETIO IZ ZAGREBA

FOTOEKSKLUZIV JUTARNJEG: SANADER OTPUTOVAO U LONDON 'Nisam došao ovdje kao svjedok MOL-a, nego kao svjedok istine'

Sanader se u društvu svojih odvjetnika ukrcao na let Croatia Airlinesa u 8:30
 Damir Krajač / EPH

U četvrtak ujutro oko 8 sati i 30 minuta letom kodnog broja OU 490 bivši hrvatski premijer Ivo Sanader odletio je za London.

To je prvi put da je Sanader napustio Hrvatsku otkad je gotovo pet godina ranije izručen iz Austrije nakon dvjestotinjak dana nedostupnosti hrvatskom pravosuđu, a sudeći prema fotografijama iz zagrebačke zračne luke, putovao je u društvu svojih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, i to s kartom za business klasu.

Otprilike dva sata i petnaest minuta kasnije Sanader je sletio u londonsku zračnu luku Heathrow.

Igrom sudbine, Sanaderovo putovanje u London povezano je s istim slučajem zbog kojeg je u srpnju 2011. iz Austrije izručen Hrvatskoj, aferom Ina/MOL.

Tijekom četvrtka bivši premijer tako je u Londonu trebao svjedočiti pred arbitražnim sudom UNCITRAL-a u postupku koji je Hrvatska pokrenula protiv mađarske naftne kompanije.

Sanader za HTV: 'Ja sam svjedok istine'

Ivo Sanader je u četvrtak navečer dao ekskluzivnu izjavu za HRT-ov Dnevnik 3. 'Nisam u London došao kao svjedok MOL-a, nego kao svjedok istine', izjavio je bivši hrvatski premijer, potvrđujući da će svjedočiti u sklopu arbitraže na koju ga je pozvao predsjednik arbitražnog suda.

'Ta arbitraža se vodi na prijedlog Vlade Zorana Milanovića, koja je pokrenula taj postupak optužujući mene da sam primio mito od MOL-a i MOL da je meni mito dao, a to nije istina. Ono što je tragično je da je postupak pokrenula na temelju nepravomoćne presude zagrebačkog Županijskog suda. Podizanjem ove tužbe Milanovićeva je Vlada Vrhovnom sudu poručila: ukoliko prihvatite žalbu obrane, vi ste izdajnici. Bio je to pritisak na Vrhovni sud', ustvrdio je Ivo Sanader.

Na kraju je rezolutno kazao da nikakvog mita nije bilo. 'To tvrdim danas, tvrdio sam jučer i tvrdit ću i sutra', zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:48