KAMENE PADALINE

FOTOGALERIJA Na državnu cestu odronila se stijena velika kao kuća, luda sreća spasila tri vozila. Teško je reći kada će se gromada ukloniti...

 Ivo Ravlić/CROPIX

MAKARSKA - Zbog odrona kamenja ogromne veličine, možda manje stambene zgrade ili autobusa, na državnoj cesti D 512 Makarska - Vrgorac na predjelu Stupica za sav promet zatvorena je prometnica od nedjelje u 20,15 sati.

Pukom srećom nitko nije stradao, iako su se tri vozila zatekla kada su se najveće gromade počele sručivati na cestu i dalje kotrljati niz strminu prema Podgori.

Teško je uopće reći u kojem će se vremenskom roku moći očistiti. Ljudi iz uprave HC u Makarskoj i iz Splita u ponedjeljak ujutro čekaju planinare da izvide u kojem je stanju brdo iznad prometnice i koliko je rastreseno da bi moglo na nj dovesti strojeve i raditi. Nije poznato je li se ikada na našim cestama dogodio odron takvih razmjera.

Zbog utjecaja vremenskih prilika manje kamenje počelo je padati na cestu od 17 sati u nedjelju poslijepodne. Cestari su prometnicu očistili i stavili znakove upozorenja.

- Prošao sam nešto iza 17 sati prema Vrgorcu i obavijestio Gradski centar da na vrgoračkoj cesti ima dosta manjeg kamenja. U povratku u 20, 15 sati cesta je stvarno bila čista i postavljeni znakovi upozorenja. Na jednom dijelu počela su padati kamenja, zaustavio sam vozilo s namjerom da slikam. I moja djevojka je bila samnom.

Kako je bilo mračno prošao sam 50-ak metara dalje do odmorišta, moji prijatelji s djetetom u vozilu išli su odmah iza mene. Samo što smo otvorili vrata od automobila počela je strašna grmljavina, iskre su vrcale kad se kamenje počelo kotrljati s uzvisine, pokupila su čeličnu zaštitnu mrežu, razbili ogradu od ceste i jedan je dio stijena nastavio kotrljanje prema Podgori.

Iz pravca Makarske približavalo se vozilo, mahao sam da uspori. Jure Glibota je neviđenom brzinom ubacio u rikverc i kretao se unazad. Srećom, inače bi ... ne smijem ni promisliti kakvu smo nesreću izbjegli. Tek smo se kasnije počeli tresti - ispričao je Miroslav Dudaš, gradski vijećnik i instruktor vožnje.

- Tek sam na povratku u Makarskoj malo došao k sebi. Bio sam u potpunom šoku. Kako sam vratio mjenjač unazad i svom brzinom vozio na rikverc a da nigdje nisam udario, ne znam ni sam. Spasilo me što mi je Miro mahao i što sam usporio - ispričao je nevjerojatan događaj Jure Glibota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:12