ČESTITAMO

FOTOGRAF CROPIXA SRĐAN VRANČIĆ NAGRAĐEN 'VELEBITSKOM DEGENIJOM' Uglednu nagradu dobio je za seriju fotografija u akciji čišćenja podmorja kod Visa

 
Ekološka akcija čišćenja mora Think Green
 Srđan Vrančić / CROPIX

"Velebitska degenija", godišnja nagrada za najbolji novinarski rad na području zaštite okoliša i prirode dodijeljena je u petak, na Svjetski dan zaštite okoliša, Sanji Čatipović, Ani-Belli Leikauff, Robertu Kakarigiju te Srđanu Vrančiću za najbolju fotografiju.

Tradicionalna nagrada Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva (HND) i HEP opskrbe po 22 put dodijeljena je u četiri kategorije – tisak i internet, televizija, radio i fotografija.

''Velebitsku degeniju'' za tisak i internet dobio je Robert Kakarigi za reportažu o sudbini nordijskih ledenjaka objavljenu u časopisu National Geographic Hrvatska. Reportaža objašnjava ubrzano otapanje ledenjaka u Norveškoj i Švedskoj što je jedan od najočitijih fenomena klimatskih promjena te upozorava na dolazeće posljedice globalnog zagrijavanja na planet, istaknuto je u objašnjenju nagrade.

Ana-Bella Leikauff, novinarka i urednica vanjske politike Hrvatskog radija nagrađena je za emisiju Dossier Europa o finskom predsjedanju Europskom unijom koje je gotovo u potpunosti bilo posvećeno borbi protiv klimatskih promjena. Novinarka je na poziv finske vlade boravila u Helsinkiju i okolici gdje je snimila emisiju o planovima i provedbi recikliranja otpada i cirkularne ekonomije te stvaranju tržišta za sekundarne sirovine u borbi protiv klimatskih promjena.

Fotogalerija: Ekološka akcija čišćenja mora Think Green

Sanja Čatipović u reportaži ''Pomor periski u Jadranu'' objavljenoj u RTL-ovom magazinu Potraga ukazala je na brzo nestajanje najveće i najugroženije zaštićene školjke Jadrana i Mediterana. Nestanku periske pridonose lokalni moćnici koji kamenom i pijeskom zbog turističkog razvoja zasipaju njezina posljednja prirodna staništa.Taj je problem prisutan i u Crikvenici o čemu i govori reportaža u koju su bili uključeni i hrvatski znanstvenici koji su analizirali razloge nestanka periske .

Fotograf Srđan Vrančić nagrađen je za seriju fotografija u akciji čišćenja podmorja kod Visa koje nas, kako se ističe u objašnjenju nagrade, navode na pitanje koliko nam je potrebno da globalno postanemo svjesni onoga što činimo.Odličan i poticajan primjer je fotografija zahrđalog bicikla kojega ronioci izvlače s dna mora koja potiče na razmišljanje o promjeni ponašanja prema dubinama Jadrana.

Nagrada ''Velebitska degenija'' dodijeljena je za radove objavljene od 1. ožujka lani do 29. veljače ove godine. Nagrade su predane u zagrebačkom Novinarskom domu, što je bio i prvi skup u Velikoj dvorani te zgrade nakon potresa koji je pogodio Zagreb krajem ožujka.

Zagreb, 050620
Novinarski dom, svecana dodjela nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove s podrucja zastite okolisa i prirode.
Na fotografiji: dobitnici Srdjan Vrancic.
foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX
Srđan Vrančić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:03