PRIJE PIJAVICE

FOTOGRAFIJA ŽIVOTA Ulovio munju kako udara pored Jadrolinijina trajekta: 'Malo zumiram i u istom trenu pritisnem okidač kad udre grom i bljesne munja!'

 Nikša Smoje

Split je u srijedu, kao što smo već javili, pogodilo snažno nevrijeme, praćeno tučom, ali i pijavicom. Iznimno jak vjetar čupao je na području Meja drveće, lomio prometne znakove, bacao crijepove. Materijalna šteta je velika, ali ljudskih žrtava, srećom, nije bilo.

Petnaestak minuta prije početka najgoreg dijela oluje, u gradu pod Marjanom odjekivala je grmljavina. Nikša Smoje u tom se trenutku zatekao s obitelji u pizzeriji Adriatic Grašo na poluotoku Sustipanu, na zapadnom ulazu u splitsku luku.

'Iz pizzerije puca pogled prema Splitu, a kako nije bilo slobodnog mjesta sjeli smo u prostor restorana s kojeg puca pogled na more i otok Brač', priča nam gospodin Smoje.

'Kako se već više od četrdeset godina bavim fotografijom, uvijek nosim fotoaparat. Počela je kiša, nebo se zacrnilo, a ja sam snimija nekoliko fotografija. Nakon gutljaja pive uočija sam trajekt Bartol Kašić koji punom brzinom ide prema splitskom portu. Interesantno, promislim. Snimim jednu fotografiju, malo zumiram i u istom trenutku pritisnem okidač kad udre grom i bljesne munja!'

I tako je, točno u 15 sati i 39 minuta, nastala spektakularna fotografija trenutka u kojem munja na prvi pogled udara u 65 metara dug Jadrolinijin trajekt, ali pomnijim promatranjem vidi se da zapravo vjerojatno udara u more u njegovoj blizini.

Foto: Nikša Smoje

'Ima san više sriće nego pameti uvatit ovaj detalj', kaže nam još gospodin Smoje i napominje da mu je pijavica, koja se pojavila 15-ak minuta poslije, pobjegla jer je u tom trenutku snimao panoramu Splita s druge strane zgrade.

Kasnije, kada je nevrijeme prošlo, pred ulazom u Marjanski tunel uslikao je i nekoliko fotografija posljedica snažne oluje i radnika dežurnih službi koji su ubrzano micali prepreke s ceste.

'Svaka čast dežurnima, tako su brzo i profesionalno odradili svoj posao', zaključio je svoju priču Nikša Smoje.

FOTOGALERIJA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:10