SPORNI CRVENI TEPIH

Fotografije i zapovijed Hranja dokazuju: Vojnici nisu sami postavljali daske, vodili su ih Glavni stožer i Pantovčak

Zapovijed da sve ustrojstvene jedinice pruže svu potrebnu potporu Predsjedniku Republike bila je sasvim dovoljna za izdavanje usmenih naputaka i naloga

Prizori spornih dasaka na kninskoj tvrđavi i Zoran Milanović

 Jutarnji list/Davor Pongračić/Cropix

Postavljanje daski za crveni tepih za svečani prijem koji povodom vojno redarstvene operacije Oluja organizira predsjednik Republike Zoran Milanović, izazvao je glasnogovornika U(v)reda Predsjednika Nikolu Jelića da se žestoko obruši na Jutarnji list, umjesto da je radio svoj posao i dao sve odgovore koje je trebao dati.

Jutarnji list saznaje da je 29. srpnja 2022. godine načelnik Glavnog stožera Robert Hranj izdao zapovijed na temelju članka 70. Zakona o obrani i dopisa Ureda predsjednika RH od 27. srpnja u kojoj stoji da zapovijeda da Ustrojstvene jedinice Glavnog stožera i Oružanih snaga pruže personalnu, tehničku i logističku potporu Predsjedniku u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 27. obljetnice Vojno redarstvene operacije "Oluja".

image

Sporne ploče koje su postavljali pa onda micali hrvatski vojnici

Jutarnji list

Dakle, Ured Predsjednika tražio je potporu vojske u provedbi organizacije prijema. Nadalje, zapovijed da sve ustrojstvene jedinice pruže svu potrebnu potporu Predsjedniku Republike bila je sasvim dovoljna za izdavanje usmenih naputaka i naloga u svrhu organizacije prijema. Tako se, na osnovu nečijeg usmenog naloga, unutar Glavnog stožera, danima tražio crveni tepih i daske za njegovu podlogu. Na čiji zahtjev, to nam glasnogovornik U(v)reda Predsjednika nije rekao. U Uredu predsjednika to sigurno najbolje znaju, ali na to nisu odgovorili.

image

Sporne ploče koje su postavljali pa onda micali hrvatski vojnici

Jutarnji list

Oni koji znaju admirala Hranja vjeruju da to nije bila njegova ideja ili nekog niže rangiranog zapovjednika. Crveni tepih na kninskoj tvrđavi nije se nikada stavljao. Fotografije koje objavljujemo jasno pokazuju da su vojnici u srijedu 3. kolovoza na kninskoj tvrđavi montirali stazu od OSB ploča koja je trebala poslužiti kao podloga za crveni tepih. Također, fotografije pokazuju da je nekoliko sati kasnije drvena staza razmontirana. Po čijoj zapovijedi i zašto su vojnici po najvećoj žegi postavljali te drvene ploče u priopćenju glasnogovornika U(v)reda predsjednika nije objašnjeno.

image

Sporne ploče u Kninu

Jutarnji list
image

Sporne ploče koje su postavljali pa onda micali hrvatski vojnici

Jutarnji list

Vojska funkcionira na temelju zapovijedi, a prema zapovijedi načelnika Glavnog stožera, Ured predsjednika je organizator prijema. Glasnogovornik U(v)reda Predsjednika tvrdi i kako su daljnje postavljanje ploča zaustavili djelatnici protokola Ureda koji su stigli na tvrđavu uz napomenu kako one nisu prikladne ni potrebne.

image

Sporne ploče koje su postavljali pa onda micali hrvatski vojnici

Jutarnji list

Neobično je da vojskom zapovijeda protokol Ureda predsjednika, kao što je i neobično, što tvrdi glasnogovornik U(v)reda Predsjednika Nikola Jelić, da djelatnici protokola nisu imali pojma da vojska na svoju ruku, tako proizlazi iz priopćenja, postavlja drvenu stazu za uzvanike i da to nisu na vrijeme zaustavili.

Oni koji poznaju način funkcioniranja vojske, sumnjaju u to da je vojska bilo šta radila na svoju ruku, pa je vjerojatnija verzija da je netko shvatio da je postavljanje crvenog tepiha na kninsku tvrđavu krajnje neprimjereno. Pitanje je i je li netko iz vojske išao podvaliti Predsjedniku Republike ili se njegov Ured zaigrao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:38