U RUKAMA DORH-a

FOTOIZVJEŠTAJ S OMILJENOG OTOKA IVICE TODORIĆA Pogledajte kako danas izgleda Smokvica, otočić na kojem je posrnuli šef Agrokora besplatno ljetovao

 
 Nikša Stipaničev / Hanza Media

ŠIBENIK - Nakon provedene ovrhe nad zagrebačkom tvrtkom Grafoplast otok Smokvica sa svim pripadajućim objektima, koji je 11 godina koristio Ivica Todorić, od srijede je u posjedu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Ovrhu je kao sudska ovršiteljica provela Grozdana Juričev Šprljan s Općinskog suda u Šibeniku.

"Ovog trenutka u posjed Republici Hrvatskoj predana je vojarna Smokvica kod Rogoznice sa svim pripadajućim objektima u površini 168.865 metara kvadratnih te samim time, današnjim radnjama, ovrha je provedena, a dovršenje ovrhe sud će uputiti strankama pisanim putem. Na otoku smo zatekli sve objekte popisane u elaboratu koji je prilog ovom predmetu. Glavni objekti su jako lijepi i dobro očuvani, a unutra nisu zatečene mnoge pokretnine već samo namještaj koji je popisan i to će se ostaviti ovrhovoditelju na čuvanje. Ovršenik će biti pozvan u roku od 30 dana da kontaktira ovrhovoditelja i preuzme popisane pokretnine, a ako ih ne preuzme, onda će sud po službenoj dužnosti morati obaviti dražbu" kazala je Juričev Šprljan. Dodala je da su pomoćni objekti u dosta derutnom stanju te da se vjerojatno nisu ni upotrebljavali.

Vojarnu Smokvica sa svim pripadajućim objektima u ime Republike Hrvatske ispred Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku preuzela je Snježana Bajan kao zakonska zastupnica.

"Nakon provedbe ovršnog postupka nadležno ministarstvo će odlučivati o daljnjoj sudbini objekata. Republika Hrvatska ovlaštena je raspolagati predmetnom nekretninom i ima pravo tražiti predaju posjeda temeljem pravomoćne i ovršne presude. Državno odvjetništvo od ovog trenutka u posjedu je otoka Smokvice sa svim pripadajućim objektima“ istaknula je nakon što su ovrhovoditelji u srijedu ujutro obišli otok.

Zatečeno stanje usporedili su s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska Vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten koja je Smokvicu dala u zakup na 30 godina Grafoplastu, a vlasnik Grafoplasta Ante Lušić 2006. prodao je svoja prava nad Smokvicom Ivici Todoriću čiji je Agrokor 11 godina tamo gradio i eksploatirao otok. U trenutku kad je počela kriza u Agrokoru, Todorić je prodao prava na upravljanje natrag Lušiću.

Ante Lušić na Smokvicu u srijedu nije došao jer, kako je kazao, ima sastanak te je ključeve objekata ovrhovoditeljima predao njegov zaposlenik.

Prije nekoliko dana izjavio je kako državi ostavlja uređeni otok sa strujom i vodom, svim priključcima i nekretninama u kojima još ima namještaja.

- Praktički sve je nedirnuto. Eto sada sve to pravnoj državi pa neka upravljaju, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 08:11