PROVOKACIJA MOST-a

FOTOMONTAŽA NALJUTILA SDP I HDZ 'Da, dijelimo zgradu bivšeg Centralnog komiteta, ali mora li to značiti da se volimo?'

'Nije nam jasno zašto je toliku pompu izazvala ta slika kad je tako i u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj'
 Dragan Matić/CROPIX

Fotografija zgrade u kojoj kat do kata zajedno rade virovitički HDZ i SDP s Thompsonovim stihovima “Jedna duša, a nas dvoje” protekli je tjedan bila velika meta brojnih posprdnih internetskih komentara. Namjera udruge nezavisnih lista Most bila je pokazati kako Hrvatska propada dok se ove dvije stranke mijenjaju na vlasti zamjenjujući katove, a anonimni komentatori još su dodali da bi vrhunac licemjerja bio kad bi i međusobno koalirali.

Da dvije vodeće stranke dijele istu zgradu nije rijedak slučaj u brojnim županijama, gradovima i općinama koje uglavnom imaju zgradu u kojoj dijele prostorije za društveno-političke organizacije, nevladine udruge... Kako se to dogodilo u Virovitici, otišli smo provjeriti na povratku s jednog putovanja po Slavoniji. I eto nas, nešto prije podneva, u centru grada, na Trgu kralja Tomislava. Gledamo zgradu ispred koje je drvena skulptura Mikeša, lokalnog malog čovjeka, nešto poput sinonima za Purgera u Zagrebu.

Petokraka nije slučajna

Objavljena fotografija, dakle, nije nikakva fotomontaža. Doista su se kao oblatne poslagale stranačke prostorije HDZ-a na drugom, SDP-a na prvom katu, a u prizemlju su sindikati. Odlazimo u kafić Galerija čija tenda s crvenom zvijezdom Heinekena odlično upotpunjuje igru stranačkih simbola. Od gostiju doznajemo da ni petokraka tu nije slučajno jer je zgrada sagrađena sredinom osamdesetih kao sjedište Centralnog komiteta, SUBNOR-a i sindikata.

- Nije mi jasno zašto je toliku pompu izazvala ta slika kad je tako i u Zagrebu i u cijeloj Hrvatskoj. Svi su podijelili prostore koje su imali komunisti, a neki su se poslije i obogatili na uzimanju najamnine na crno - govori nam jedan od gostiju.

Budući da ni nakon pola sata nismo vidjeli da u zgradu netko ulazi ili izlazi iz nje, zaputili smo se prema vratima. U prizemlju se čuje žamor iz prostorija sindikata, pa da ne prekidamo sastanak, odlazimo na prvi kat, gdje je na vratima naljepnica sa SDP-ovim logom. Vrata su zaključana, iza njih tama u hodniku, očito je da nikog nema. Koju stepenicu više dolazimo do HDZ-ovih stranačkih prostorija, gdje nas uz velike zastave i predizborni plakat Kolinde Grabar Kitarović očekuje tajnica stranke Sanja Sajbert.

Tuđmanova slika

- Ne, nitko danas nije u prostorijama. Gradonačelnik Ivica Kirin? On ima svoj ured gradonačelnika... Mislim da je danas na putu, ali župan vam je sigurno u gradu. Inače, tu vam je živo kad su neke aktivnosti, često mladež ima svoje sastanke zbog nekih akcija, navrate i saborski zastupnici - govori nam Sanja dok obilazimo lijepo uređene prostorije u kojima primjećujemo samo fotografiju dr. Franje Tuđmana.

I Virovitica ima svoj spomenik prvom hrvatskom predsjedniku koji je otkriven 2007. godine i izazvao je brojne kritike da je plagijat spomeniku Lincolnu. Tuđman koji sjedi, rad kipara Ante Jurkića, smješten je ispred Gradske knjižnice, a mi se vraćamo u kafić Galerija, gdje smo dogovorili sastanak s jedinim u petak dostupnim političarem koji ulazi u onu bivšu zgradu Centralnog komiteta.

To je Tomislav Tolušić (36), diplomirani pravnik koji je postao poznat 2008. kao najmlađi župan u Hrvatskoj. Danas je predsjednik Hrvatske zajednice županija, a često je isticao da je njegova županija najbolja u povlačenju sredstava iz EU. Kad smo već ovdje, da vidimo čime se može pohvaliti.

- Pa ne mogu vjerovati da ste došli zbog te zgrade, a ovdje ima toliko projekata o kojima nitko nije napisao ni retka - odmah nas je kritizirao ležerno odjeven župan.

- Budite vi sretni da je ta zgrada osvanula na internetu jer inače nitko ne bi ni znao što se ovdje događa - odgovorili smo mu prihvaćajući prijedlog da obiđemo neke projekte. I Boga mi, imali smo što vidjeti.

Upornost nam se isplatila tek na povratku u Zagreb. Na telefon se javio Tomislav Žagar, saborski zastupnik i predsjednik županijskog SDP-a. On je bio i protukandidat Tolušiću na prošlim izborima za župana. Tolušić je to dobio sa 52,67 posto.

- Kako nije bilo nikog u stranačkim prostorijama? Nemoguće, sad ću to provjeriti - rekao nam je i za koju minutu izvijestio.

Službeni put

- Evo, ispričavam se, stručni suradnik koji ondje radi bio je na službenom putu u Pitomači na pogrebu jednog našeg člana. Žao mi je što se nismo sreli jer mislim da ovdje ima puno važnijih stvari od smještaja stranaka u zgradi. Što kažete da vam je župan pokazao? Aha. Pa mogu vam reći da su to uglavnom projekti koje je omogućila Vlada i SDP-ovi ministri. Župan zbog svoje osobne promocije sve to pripisuje svojim zaslugama, ali ja sam nedavno tražio od premijera da mi Vlada dostavi podatke o ulaganjima u županiji pa ćemo vidjeti, rekao nam je Žagar.

Uh, tko bi rekao da se u tako maloj županiji krije toliko političke napetosti.

I da svi stanu u jednu zgradu koja se smjestila iza drvene skulpture Mikeša, običnog malog čovjeka za čiji bi interes trebali zajednički raditi. Na kraju krajeva, sve to ionako vade iz njegova praznog džepa. Zato i ovim šaljivdžijama iz Mosta poručujemo da promijene pjesmu koju su napisali na fotografiji zgrade.

U Virovitici se, kao što smo vidjeli, još pjevaju pjesme iz vremena kad je zgrada i sagrađena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:22