VELIKI ČETVRTAK

FOTOREPORTAŽA S HVARA Započela pola tisućljeća stara procesija Za križen: Donosimo veliki fotoizvještaj s obreda koji je priznao i UNESCO

 
Procesija Za križen
 Nikola Vilic / CROPIX

Procesija "Za križen" je tradicionalno krenula u 22 sata iz šest mjesta sa središnjeg dijela otoka Hvara. Svako mjesto ima svoga križonošu i svaka povorka ide u krug tako da se nigdje međusobno ne susreću, piše Slobodna Dalmacija. Križonoše su: Jelsa - Ivica Gamulin, Pitve - Roman Radonić, Vrisnik - Prošper Grgičević, Svirče - Andro Balić, Vrbanj - Mateo Bratanić i Vrboska - Dinko Damjanić.

Sukladno uputama Stožera CZ u povorkama može sudjelovati maksimalno po petnaest osoba, mještane se pozvalo da se ne pridružuju, a za kontroliranje je zadužena policija. Osim toga, sudionici povorke moraju biti na određenoj distanci i ne smiju se dodirivati i slično.

Sudionici su dobili dezinfekcijska sredstva da se crkva u svakom mjestu nakon dolaska povorke iz drugih pojedinih mjesta dezinficira. Povorke se kreću u krug po otoku u smjeru kazaljke na satu po mjestima i procesija se uglavnom odvija na otvorenom.

Procesija koja traje već 500 godina upisana je i na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. Fotoreporter Cropixa zabilježio je polazak procesije iz Jelse na Veliki četvrtak, a ondje se vraća u petak rano ujutro.

FOTOGALERIJA: Započela procesija Za križen na otoku Hvaru

Jutarnji dočeci Križa u svim mjestima bit će reducirani, na mjesnim pjacama neće biti gotovo nikoga umjesto bronih mještana, ali i gostiju ljudi koji su u tome prijašnjih godina sudjelovali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 09:29