UHIĆEN U KOZARČEVOJ

FRA ŠIME POKAJNIK Spreman je odati informacije o pronevjeri crkvenih milijuna

Fra Šime Nimac tvrdi da je novac sakrio kako bi Bozanića upozorio na malverzacije

Ovo je moja istina: nisam ukrao novac, već sam ga sklonio na sigurno. U Zagreb nisam otišao da se sakrijem, već da se pokušam susresti s kardinalom Josipom Bozanićem i monsinjorom Marinom Srakićem. Htio sam ih upozoriti na malverzacije koje u Baškoj Vodi traju od 2006. godine.

Ovako se fra Šime Nimac povjerio svom prijatelju prije nego je u srijedu poslijepodne uhićen u Zagrebu i to u Kozarčevoj ulici na broju 14. U istoj ulici inače živi i bivši premijer Ivo Sanader, i nedavno uhićeni izvanredni profesor anatomije Željko Kelović. Na toj je adresi prijavljena Gordana Friščić, pedagoginja u OŠ Izidora Kršnjavog.

Friščić se u medijima spominjala kao susjeda koja je u svojoj Opel Vectri povezla Ivu Sanadera kada je pobjegao u Austriju, ali je kasnije sudski dokazala da to nije istina.

Zalupila vratima

Kada smo joj danas pokucali na vrata Gordana Friščić je otvorila, ali kada je čula da je želimo pitati o fra Šimi, odmah ih je zalupila.

Međutim jedna stanarka Kozarčeve vidjela je policiju kod nje u srijedu oko 20 sati kad su stigli.

- Bili su tamo cijelu noć, sve do 15 sati u četvrtak. Inače ne komuniciramo s njom jer ona ni s kim ne priča, a druži se sa čudnim ljudima, kaže susjeda (podaci poznati redakciji).

Spominje tako i jedan stari slučaj.

- Kod nje vam se skrivao i onaj diler freski, Knežević mu je prezime. On je kod nje živio dva mjeseca. Fra Šimu u ulici nismo vidjeli, tvrdi stanarka Kozarčeve.

Stanari su se prisjetili kako je Knežević o kojem su govorili svojedobno pobjegao iz gospičkog zatvora.

Riječ je o Robertu Kneževiću - kažu. Ako je to točno riječ je o živopisnom starom znancu policije koji je 2009. pobjegao iz zatvora u Gospiću a kasnije je pisao sutkinji Općinskog suda Sandi Bramberger Ostoić koja je vodila proces protiv njega zbog preprodaje zemljišta u Hercegovačkoj ulici vrijednog 195.000 eura i nema veze s freskama, njegovo je “područje rada” gospodarski kriminal.

“Draga sutkinjo, neću doći na ročište jer sam u bijegu, ispričao se u pismu pristojni Knežević koji je iz zatvora pobjegao na glavna vrata. Iskoristio je trenutak nepažnje pravosudnih policajca. Osuđen je jer je dobavljačima ostao dužan oko 4,3 milijuna kuna, od čega 3,5 milijuna kuna PIK-u Vrbovec.

Rijetki kontakti

Inače, ispovijest Šime Nimca prijatelju na tragu je onoga što je poručivao i novinarima u danima kad je za njime trajala potraga. U kratkim i rijetkim kontaktima sa medijima fra Šime ponavljao je da nije kriminalac, te da je slučaj puno kompleksniji od onoga kako na prvi pogled izgleda. Poručio je da će se vratiti i sve objasniti, ali policija je bila brža i uhitila ga nakon što ga je Nadbiskupija splitsko dalmatinska kazneno prijavila zbog krađe više od devet milijuna kuna sa računa svoje Župe.

Nimac je u srijedu navečer prebačen u pritvorsku jedinicu splitske policije, koja je danas i službeno potvrdila da je nad njime provedena kriminalistička obrada u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Splitu i Općinskim državnim odvjetništvom u Makarskoj. Prijavljen je za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Prema toj prijavi, Nimac je osumnjičen da je 5. travnja 2012. bez odobrenja crkvenih vlasti zaključio ugovor o kupoprodaji crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi. Novac od prodaje, dakle više od devet milijuna kuna zadržao je za sebe, smatraju u Policijsko upravi splitsko-dalmatinskoj.

Malverzacije u župi

Naš izvor u Baškoj Vodi koji je dobro upoznat sa stanjem stvari tvrdi kako je ono što je Nimac ispričao o malverzacijama u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u tom mjestu 2006. - istina.

- Tada je za iznos od 700.000 eura prodan župni stan, u stvari vila na atraktivnoj lokaciji u središtu grada. Novac je trebao biti uložen u proširenje i obnovu srkve sv. Nikole u Župi. Međutim najveći dio novca otišao je u sredšnjicu tj. u Nadbiskupiju splitsko-makarsku - priča nam.

Tvrdi nadalje da je zbog pobune mještana u Baškoj Vodi tadašnji župnik premješten u Metković. Fra Šime se, ako je za vjerovati njegovoj priči, bojao da će se isto dogoditi i sa novcem od prodaje 39.000 kvadratnih metara crkvenog zemljišta. Stoga je krenuo, prema toj svojoj verziji, u Zagreb kako bi se susreo sa Srakićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, i kardinalom Josipom Bozanićem. Međutim, oni nisu bili u zemlji, a nejasno je zašto je fra Šime Nimac smatrao potrebnim da prije toga podigne vrtoglavi iznos kuna i sakrije ih.

‘Barem nije pedofil’

Uostalom ako je ta verzija točna, Nimac je zasigurno i istražitelje upoznao sa njome, a oni su ga svejedno kazneno prijavili.

U travnju je, a on tvrdi da je za to dobio dozvole i suglasnost od svih nadređenih, Nimac s tvrtkom Sunčani Bast doo iz Splita u vlasništvu Marija Mikulića, zemljište prodao za vrtoglavi iznos od 1,3 milijuna eura.

Sunčani Bast je novac uplatio na račun Župe, a Nimac ga je prema priopćenju njegovog Provincijalata podignuo u tri navrata, nakon čega je račun bio prazan.

Tada se i Nimcu gubi svaki trag, a u javnost izlaze detalji o njegovu raskalašenom životu u suprotnosti sa obavezama skromnosti kao franjevca. Spominjala su se Armani odijela, skupi automobili i jahta pod imenom Lucky Me.

Između ostalog i da uživa u ženskom društvu.

- Barem nije pedofil, cinično je komentirao naš izvor dodajući kako smatra da će se priča još dugo rasplitati. U međuvremenu je pokrenut postupak izbacivanja fra Šime NImca iz franjevačkog reda, a Nadbiskupija splitsko-makarska danas se nije oglasila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:35