MORA SVE VRATITI

Fra Šimina bankarica unatoč blokadi izvukla 40 tisuća eura! Sada su osuđeni i ona i bivši šef banke...

Božić je Bilonić omogućio isplatu kamata i nove ugovore o štednji tako da je u više navrata izdao naloge za kratkotrajne deblokade računa

Jasmina Bilonić

 Paun Paunović/Cropix

Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, na uvjetne kazne od godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine nepravomoćno su osuđeni bivši direktor Partner banke u Splitu Tomislav Božić i Jasmina Bilonić, bankarica fra Šime Nimca.

Božić je omogućio Bilonić da "oplodi" depozit od 2,5 milijuna kuna koji je bio blokiran sudskim rješenjem zbog afere s prodajom crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi. Sumnjalo se, naime, da se radi o dijelu od gotovo 10 milijuna kuna, koliko je fra Nimac utržio prodajom terena, piše Dalmatinski portal.

image

Fra Šime Nimac

Paun Paunović/Cropix

Unatoč tome, Božić je Bilonić omogućio isplatu kamata i nove ugovore o štednji tako da je u više navrata izdao naloge za kratkotrajne deblokade računa. Tako je Bilonić u nepune tri godine isplaćeno više od 300 tisuća kuna ili 40 tisuća eura, što mora uplatiti u državni proračun u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude.

Novac je nedavno odlukom suda vraćen crkvi. Ostatak nikad nije pronađen. Fra Šime Nimac i Jasmina Bilonić čekaju odluku Visokog kaznenog suda o žalbi Državnog odvjetništva na drugu po redu presudu za prodaju crkvenog zemljišta. Osuđeni su na uvjetne kazne na temelju sporazuma, no Državno odvjetništvo naknadno je ipak podnijelo žalbu na presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:21