DOMINO-EFEKT

Franck i Agrofructus blokirale banke koje nisu u standstillu

Izvanredne okolnosti osjetili su i drugi Agrokorovi dobavljači: tako su jučer u blokadi završili i računi Zvečeva i distributera AWT-a
 Damjan Tadić / HANZA MEDIA

Više velikih dobavljača Agrokora jučer je završilo u blokadi, no dijelu njih računi su tijekom dana ipak deblokirani. Izravna je to posljedica krize u Agrokoru koja već tjednima trese hrvatsko gospodarstvo, prijeteći potonućem brojnim hrvatskim tvrtkama, posebno onima koje su u svom poslovanju jako izložene Agrokoru.

Prvi od velikih Agrokorovih dobavljača koji je završio u blokadi je Agrofructus, tvrtka iz Donjeg Miholjca specijalizirana za proizvodnju, otkup i prodaju svježeg voća i povrća. Na račun te tvrtke je još u utorak “sjela” jedna od manjih banaka, no potom ju je, nakon što je postignut dogovor s Upravom Agrofructusa, povukla. Na račun tvrtke zatim je, kaže nam Denis Matijević, predsjednik Uprave Agrofructusa, sjeo jedan od dobavljača, no kompanija se i s njim dogovorila, pa je i on povukao zadužnicu.

Dogovor s bankama

- Postigli smo dogovor i s bankom i s dobavljačem da povuku zadužnice - kazao je jučer Matijević, ne želeći otkriti o kojoj je banci i o kojem dobavljaču riječ.

U blokadi je jučer na nekoliko sati završio i Franck. I na račun te tvrtke jučer su sjeli bankari.

- Suočeni smo s puštanjem naloga malih banaka koje još nisu pristupile standstillu - poručili su jučer ujutro iz Francka, ne želeći otkriti tko im je blokirao račun. Nekoliko sati poslije rekli su da im je račun deblokiran.

- Franck je uvijek podmirivao obveze, pa čak i one koje se ne odnose na nas, već obveze naših partnera. Idalje možemo osigurati urednu opskrbu kupaca i poslovnih partnera, te s poslovanjem neometano nastavljamo - priopćili su iz Francka.

Opasno upozorenje

Izvanredne okolnosti osjetili su i drugi Agrokorovi dobavljači. Jučer su u blokadi završili i računi AWT-a, distributera robe široke potrošnje, i Zvečeva. U trenutku pisanja teksta, kako pokazuju podaci Fine i Poslovne Hrvatske, i dalje su bili blokirani. Sjedanje vjerovnika na račune Agrokorovih dobavljača, iako kratkotrajno, opasno je upozorenje učinaka koje bi prelijevanje krize iz Agrokora moglo imati na brojne hrvatske tvrtke, ali i gospodarstvo u cjelini. Damir Novotny tvrdi kako je to jasan pokazatelj da čak ni veliki i jaki dobavljači ne mogu izdržati teret duljeg neplaćanja.

- To bi moglo dovesti do lavine stečajeva i potpunog kaosa - ističe on.

Dodaje da bi, ne poduzme li se štogod, u sljedećem naletu na udaru mogli biti dobavljači koji su manje vezani uz Agrokor, a u trećem krugu kooperanti, posebno ako i PIK-ovi prestanu plaćati.

Isporuke robe

Upravo je kašnjenje s plaćanjima i razlog zbog kojeg sve više dobavljača propituje nastavak suradnje s najvećim hrvatskim koncernom. Neki od njih, poput Orbica, još su potkraj prošle godine prestali isporučivati robu Agrokoru.

Upravo je Orbico prošloga tjedna na naplatu Agrokoru poslao zadužnicu od 12 milijuna kuna. Koncern im, kazao je jučer Roglić, još duguje pet-šest milijuna kuna.

Iako se službene potvrde od dobavljača jučer nisu mogle dobiti, na staklenim su nogama, čini se, i isporuke brojnih drugih dobavljača. Među njima je i Atlantic Grupa u kojoj su rekli da su u dnevnoj komunikaciji s menadžmentom te nastoje Agrokoru osigurati “redovan tijek procesa opskrbe”. Neslužbeno se može čuti da su isporuke robe Agrokoru u posljednje vrijeme ipak nešto prorijedili.

Slično je i s Coca-Colom, gdje su načelno odgovorili da razmatraju “sve opcije sa svrhom osiguravanja dugoročno stabilnoga i održivog poslovanja”. Ni u Zagrebačkoj pivovari jučer nisu potvrdili, ali ni opovrgnuli informacije o smanjenju isporuka Agrokoru. Samo su kratko rekli da su uključeni u razgovore s Agrokorom kako bi se situacija razriješila.

U Ini kažu da su osigurali dovoljne količine goriva za nastavak rada članica koncerna, čime su, ističu, pokazali fleksibilnost. No, upozoravaju da prate izloženost svim kupcima, pa i prema Agrokoru i da će, bude li potrebe, “poduzeti potrebne aktivnosti” kako bi ublažili rizike. Iz Agrokora, pak, doznajemo da su njihovi ljudi jučer razgovarali s brojnim dobavljačima kako bi ih uvjerili da ne prestanu puniti police Konzuma, Tiska i drugih trgovina. Rekli su i da na zalihama imaju još dosta robe.

PLAĆANJE I BLOKADA Dva scenarija financiranja mjenicama

Kako funkcioniraju mjenice kod isporuke robe

A) Dobavljač prilikom prodaje robe Agrokoru izdaje račun i mjenicu uz suglasnost kupca

B) Na mjenici (osiguranje od nenaplate) je napisan iznos duga i rok obveze plaćanja (60 - 180 dana)

C) Potom dobavljač eskontira mjenicu kod banke ili faktoring društva uz naknadu 0,5 - 1%, trošak obrade mjenice (100 - 500 kn) te godišnju kamatu 4 - 10%

D) Dobavljaču se odmah isplati 70 - 90% vrijednosti fakture, a preostalo dobiva nakon što dužnik podmiri obveze

E) Najčešće je riječ o regresivnom faktoringu, što znači da rizik neplaćanja preuzima prodavatelj, odnosno dobavljač

F) No, kako koncern nije plaćao svoje obveze, i dobavljači i faktoring društva ostali su bez očekivanog novca

G) Faktoring društva nisu očekivala da Agrokor neće ništa platiti, pa da se zaštite, krenula su u prisilnu naplatu od dobavljača

Kako su dobavljači financirali Agrokor

A) Kompanije koncerna su izdale mjenice dobavljačima za robu koju im još nisu ispostavili

B) S tom mjenicom dobavljači odlaze u banku ili kod faktoring društva da je unovči, a taj novac daje kompaniji koja je izdala tu mjenicu.

C) Tako su dobavljači kreditirali Agrokor, što je i bio uvjet za neke od njih da bi imali pravo prodavati svoju robu koncernu

D) Zauzvrat dobavljači bi dobili kamate od Agrokora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:22