AGROKOR

FRANCK TRAŽI OD SUDA 'Objavite osam tajnih aneksa Agrokorova ugovora o roll up kreditu'

 
Dubravko Artuković, predsjednik Nadzornog odbora Francka
 CROPIX

U kolopletu svih događaja vezanih za Agrokor proteklih desetak dana, ovaj smo vikend došli u posjed podneska vjerovnika koji je kompanija Franck 23. veljače ove godine uputila Trgovačkom sudu preko odvjetničkog ureda Batarelo - Dvojković - Vuchetich, a u kojem se traži veća transparentnost procesa restrukturiranja Agrokora.

“Franck želi transparentno odvijanje postupka i imenovanje stalnog vjerovničkog vijeća koje će kao reprezentativno tijelo vjerovnika sudjelovati u kreiranju finalne nagodbe”, poručili su nam iz Francka kada smo tražili komentar na taj podnesak. U podnesku traže da sud naloži izvanrednom povjereniku Agrokora objave podataka po izmjenama roll up kredita u iznosu od 1,06 milijardi eura, posebne informacije vezane za dokumente o financiranju (Finance Documents) roll-upa, zapisnike sa 13. i 14. sjednice privremenog vjerovničkog vijeća, objašnjenje koji su kriteriji korišteni prilikom alokacije sredstava s kojima dobavljači mogu sudjelovati u inkrementalnom zajmu dobavljača te informaciju o tome koliko je starih tražbina (i graničnog duga) do danas podmireno pojedinim vjerovnicima, uz obrazloženje uvjeta za sudjelovanje u “tranši 2 skupine B”.

Sukladno tome, u podnesku se posebno ističe kako je nakon sklapanja osnovnog teksta Ugovora o najstarijem kreditu u razdoblju od šest mjeseci sklopljeno najmanje osam izmjena i dopuna, i to: 13. lipnja, 18. lipnja, 28. lipnja, 4. srpnja, 10. srpnja, 30. kolovoza, 21. rujna te 8. prosinca 2017.

Kontrola zakona

“Niti jedna od tih izmjena i dopuna nisu dostavljene u spis predmeta. Ako je osnovni tekst dostavljen u sudski spis te dostavljen na odobrenje privremenom vjerovničkom vijeću, na isti način bi se trebalo postupiti i sa svakom kasnijom izmjenom i dopunom. Davanje obavijesti o sklopljenim izmjenama i dopunama te njihovo dostavljanje u spis predmeta od interesa je za transparentnost postupka te za kontrolu zakonitosti rada izvanrednog povjerenika”, stoji u podnesku u kojem Franck od suda traži da naloži izvanrednom povjereniku da mu se dostave ti podaci. Nadalje, pod drugom točkom traže se posebne informacije iz dokumenata o financiranju, “uključujući, ali ne ograničavajući se na Pismo o naknadama, Pismo o zaštitnom mehanizmu, Pismo o obvezi angažiranja sredstava, te bilo koji drugi dokument označen kao dokument o financiranju”.

“S obzirom na strukturu Ugovora o najstarijem kreditu, sadržaj dokumenata o financiranju je neizostavan za razumijevanje sadržaja ključnih dijelova Ugovora o najstarijem kreditu (npr. prava i obveza stranaka u financiranju, iznosa osiguranih obveza, slučajeva kršenja, općih obveza, transakcijskih troškova itd.). Iz tog razloga, bez dokumenata o financiranju Ugovor o najstarijem kreditu nije potpun. Bez uvida u njih nije moguće tumačiti ugovor, procijeniti njegov značaj i utjecaj na poslovanje dužnika i povezane osobe te na tijek postupka; nije moguće niti utvrditi koji je zapravo iznos osiguranih tražbina (budući da se uvećavaju za iznos bilo kojeg akcesornog potraživanja iz Finance Documents)”, navodi se u podnesku.

Koji su kriteriji?

Nadalje, Franck traži zapisnike sa sjednice privremenog vjerovničkog vijeća održane dana 20. prosinca 2017. (13. sjednica) te 23. siječnja 2018. (14. sjednica) jer se tada odlučivalo o “plaćanju dospjelih tražbina ostalih dobavljača koje su nastale prije donošenja rješenja o otvaranju postupka izvanredne uprave” u iznosu od 83,8 milijuna eura, prezentiran je plan nagodbe vjerovnika te se glasovalo o prijedlogu nacrta. Jednako tako, u to je vrijeme potpisan i aneks ugovora o najmu trgovačkih centara između Tower Property Funda i dužnika, odnosno njegovih povezanih osoba, na razdoblje od 12 godina, pa Franck traži i da dobije sve informacije vezane uz taj posao. U posljednje dvije, ta kompanija inzistira na jasnim kriterijima za sudjelovanje u robnom kreditu unutar roll upa vrijednom 50 milijuna eura te kriterijima i raspodjeli 120 milijuna eura plaćanja starog duga srednjim i velikim dobavljačima.

Pritom propituju “zakonitost postupanja izvanredne uprave” zbog zahtjeva da ti dobavljači pristanu vratiti se na stare uvjete opskrbe. Podsjetimo, Franck najveći dio svojih potraživanja prema Agrokoru temelji na kreditno-mjeničnim odnosima, a ne na računima za robu i usluge. Prema aktualnom prijedlogu stalnog Vijeća vjerovnika nalaze se u grupi A kao osigurani razlučni vjerovnici (85 posto založnog prava za temeljni kapital i buduću dobit) i grupi E, u kojoj su neosigurani vjerovnici, a ukupno su bili izloženi s više od 600 milijuna kuna.

Poznato je da dobavljači s regresnim mjenicama i kreditnim potraživanja prema Agrokoru nisu u suglasju s onima koji većinom imaju fakture za robe i usluge kada je posrijedi nagodba vjerovnika, a ovaj istup Francka je, čini se, jak dokaz za to (s tim da, navodno, postoji velika mogućnost da baš Franck predstavlja Grupu A vjerovnika u stalnom Vijeću vjerovnika). Jasno je, pak, kako Franckov zahtjev za većom transparentnosti procesa restrukturiranja Agrokora sa sobom nosi i pokušaj boljeg pozicioniranja u tom procesu, a intenziviranje takvih akcija svih aktera ove priče se povećalo sa ostavkom Ante Ramljaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:57