ISPAD S TULUMA

Francuska komunistička partija podivljala na Lyon: ‘Kako ste mogli dovesti Dejana Lovrena?!‘

Lovren se prometnuo u ikonu ekstremnih hrvatskih nacionalista nakon izvikivanja ‘Za dom spremni‘

Lovren i Brozović urlaju ‘Za dom spremni‘

 Screenshot/Facebook

Repovi ispada hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena s dočeka Vatrenih nakon dolaska iz Katara šire se Europom. Lovren se prometnuo u ikonu ekstremnih hrvatskih nacionalista, kada je, prvo na dočeku Vatrenih zapjevao spornu Thompsonovu pjesmu, a on odavno figurira kao simbol neoustaške nostalgije, da bi potom u nastavku neobuzdanog slavlja izvikivao endehaški pozdrav "Za dom spremni".

Podijelio je hrvatsku javnost - nekima je to bio krunski dokaz da za reprezentaciju ne treba navijati, a neokonzervativna desnica prigrlila ga je kao svog junaka. U Hrvatskoj je sve prošlo bez ikakve reakcije političkih i nogometnih foruma, a standardno na taj skandal krovna kuća hrvatskog nogometa HNS (ni predsjednik Saveza ni izbornik) su se pravili gluhi, i nisu ni na koji način reagirali (podsjetimo da se na utakmicama reprezentacije te Dinama i Hajduka na Maksimiru i Poljudu uvijek s razglasa razliježu Thompsonove pjesme).

HNS je Lovrenu progledao kroz prste, mada bi bio red da su se oglasili,a ne da čekaju da to učine drugi. Lovrenovo izvikivanje slogana, pod kojim su u vrijeme Drugog svjetskog rata počinjeni stravični zločini, nije prošlo nezapaženo izvan hrvatskih granica, jer su o tome pisali mnogi europski mediji.

Tako je zbog toga, prvo dobio otkaz u ruskom Zenitu, gdje je Lovren (i to je diskusiju) nastavio igrati i nakon što je Rusija izvršila bezočnu agresiju na Ukrajinu (u nekim intervjuima se ljutio zašto ruske reprezentacije nema u Kataru, a ruske reprezentacije isključene su iz svih natjecanja zbog invazije na Ukrajinu), da bi sada reagirali i francuski ljevičari, zbog njegovog dolaska u Olimpique Lyon.

- Kada je klub poželio dobrodošlicu Dejanu Lovrenu, počeo je sudjelovati u trivijalizaciji ekstremnih desničarskih ideja i govora mržnje. Dovođenje Lovrena u suprotnosti je s vrijednostima kluba koji je simbol našeg identiteta, poručio je upravi kluba Augustin Pesche u ime KP Francuske inače predsjednik tamošnjeg gradskog Ureda za sport.

Podsjetimo, 2012 godine talentirani grčki nogometaš Giorgios Katidis na jednoj je utakmici proslavio gol podizanjem ruku na nacistički pozdrav. Grčki nogometni savez je perspektivnog igrača, koji je prošao sve mlade reprezentativne uzraste - doživotno izbacio iz svih reprezentacija Grčke! Katidis se kasnije ispričao, ali njegova karijera je propala.

Sjetimo se da je Fifa svojedobno drastično "penalizirala" zbog sličnog ispada Joea Šimunića (nakon utakmice s Islandom pozivao navijače da viču Za dom spremni), kaznom zbog koje je na kraju morao prekinuti igračku karijeru. Do kada će HNS šutjeti na ovakve neprihvatljive ispade koji ne priliče vrijednostima jedne moderne europske države, a ni Lovren nije više tako neuk da ne zna o čemu se tu radi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:57