SLUČAJ OTETOG HRVATA

FRANCUSKA TVRTKA ZA KOJU JE SALOPEK RADIO 'Svaki smo dan otmičarima slali email, dali smo im broj telefona, nisu reagirali'

Glasnogovornik tvrtke CGG potvrdio je da su osam dana nakon otmice dobili zahtjev za otkupninu
 Facebook

Nakon što je na izvanrednoj konferenciji za novinare u četvrtak ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otkrila da su u otmici hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka sudjelovale dvije skupine - isprva razbojnici koji su za njega tražili otkupninu, a zatim i militanti povezani s Islamskom državom koji su mu zaprijetili ubojstvom - s dodatnim se informacijama javila i francuska kompanija CGG, za koju je Salopek u Egiptu radio kao topograf.

Pusić je novinarima rekla da se zahtjev za otkupninu pojavio samo jednom, da je bio upućen francuskoj kompaniji i potom se više nije spominjao.

Kako javlja RTL , glasnogovornik CGG-a Christophe Barnini potvrdio je riječi hrvatske šefice diplomacije i otkrio da su, osam dana nakon otmice, primili putem e-maila zahtjev za otkupninu.

'Taj smo zahtjev primili nekoliko minuta nakon što su otmičari stupili u kontakt s Tomislavovom suprugom. Zahtjev nije bio potpisan, nismo imali nikakav kontakt osim e-mail adrese. Iduće jutro odgovorili smo na e-mail i zatražili od otmičara potvrdu da je Tomislav živ i dali im broj telefona da nas nazovu. Taj smo e-mail slali svakog dana, nismo dobili nikakav odgovor', ispričao je glasnogovornik Barnini za RTL .

Pusić je ranije, govoreći o zahtjevu džihadista za oslobađanjem 'muslimanskih žena' iz egipatskih zatvora kazala da je problematično što su praktično 99 posto žena u egipatskim zatvorima muslimanke, a ni na koji način nije bilo specificirano traže li se pripadnice neke određene organizacije ili konkretne osobe.

Iz svega toga, navela je Pusić, stručnjaci su 'zaključili da ga je jedna skupina otela, a da je druga objavila video snimku'.

'Prva su naprosto bili razbojnici koji su ga oteli i tražili novac, ali očito su se zahtjevi promijenili kad je dospio u ruke Islamske države', kazala je i istaknula da potvrde da je Salopek mrtav i dalje nema te da se za njim traga i dalje jednakim intenzitetom kao i do sad.

'Radimo istim intenzitetom kao i do sada, kao i sve druge službe u Egiptu. Surađujemo sa svim većim zemljama EU i svijeta koje su nam pružile pomoć', rekla je Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 10:45