NEVINA U LUDNICI

Francuska u šoku: očuh se ne smije seksati s 14-godišnjim posinkom. Kuda ide ovaj svijet?

Ne, šefovi i profesori neće samo tako predati svoje pravo da siluju djecu i žene
Alain Finkielkraut
 Joel Saget/AFP
Objavljeno: 26. siječanj 2021. 08:47

Je li pristao? Možda je bilo uzajamno, zapitao se slavni filozof Alain Finkielkraut (71) govoreći o slučaju uglednika Oliviera Duhamela (70) koji je osamdesetih nekoliko godina silovao sina svoje partnerice. Počelo je kad je dječak imao 14 godina. "I? Govorimo o adolescentu, to nije ista stvar", odgovorio je Finkielkraut.

Televizija LCI mu je otkazala komentatorski ugovor pa ih je Finkielkraut tužio. Šok i nevjerica, piše Robert Cohen za New York Times, to je zadnji u nizu skandala preko kojih se Francuska suočava s gorkom činjenicom da je gotovo sa "slobodnom ljubavlju" kakvu su propagirali studenti iz svibnja '68.

Strašno, novi puritanizam se širi svijetom: osudit će vas ako se ševite s 14-godišnjim sinom. Ne, više se ne možete vaditi da je mala sama htjela: seks s 13-godišnjakinjom koštat će vas do 10 godina zatvora. Strava: kolegicu ne smijete više opaliti po dupetu, studenticu ne smijete tjerati da skine grudnjak. Kuda ide ovaj svijet?! Pandemija će proći, ali hoće li muška vrsta preživjeti ovaj udar?

Lavinu je pokrenula Vanessa Springora (48) krajem 2019. knjigom "Le Consentement" (Consent, odnosno Pristanak), gdje je opisala što je za nju, u dobi od 14 godina, značio seks s piscem Gabrielom Matzneffom (84). Nije to bila tajna, Gallimardov autor otvoreno je pisao o svojoj ljubavi prema djevojčicama i dječacima: 1985. je objavio da bi za svog boravka na Filipinima u krevetu znao imati i po četiri dječaka od 8 do 14 godina. Dok im policija nije zakucala na vrata, slavni Gallimard ga je reklamirao i kandidirao za najodličnije nagrade.

Ta koja je zakuhala zadnji skandal, Camille Kouchner (45), usudila se objaviti knjigu dvije godine nakon smrti majke. Kouchner i Springora ista su generacija, s urođenim nerazumijevanjem seksualnih sloboda boomera.

Svijet tone u mračni puritanizam. Kako se čini, smijete ući u seksualne odnose samo s punoljetnim osobama, i to pod uvjetom da one pristaju. Jeza!

Razumljivo je da su Romanu Polanskom (optuženom za silovanje 13-godišnjakinje, i svašta još) Francuzi lani dali sve moguće nagrade. No mladi su nerazumno konzervativni. Prilikom dodjele Césara njegovom zadnjem filmu nekoliko je glumica demonstrativno izašlo iz dvorane. "Sramota", izlazeći je uzviknula Adèle Haenel ("Portret djevojke u plamenu"), glumica koja je svjedočila da ju je redatelj Christophe Ruggia seksualno zlostavljao od 12. godine.

Francuzi su kulturan narod i ako njima to teško pada, treba razumjeti nedjeljne demonstracije u Dubrovniku radi podrške policajcu Matku Klariću. Služba za unutarnju kontrolu MUP-a prije više mjeseci utvrdila je da je taj povrijedio službenu dužnost slanjem poruka mladim policajkama s neugodnim ponudama, u noćnim smjenama zapovijedao da s njim idu u obilazak automobilom. Nije suspendiran. Skroz razumijem muku koja je natjerala stotinjak policajčevih prijatelja, rođaka i kolega da se u kišnu nedjelju dignu na demonstracije s transparentom "Danas Matko, sutra mi".

Pa di bismo došli kad bi službe za unutrašnju kontrolu ili čak i pravi sudovi krenuli neselektivno osuđivati svakoga tko je mladoj kolegici ili studentici pohvalio dupe, pozvao je na piće i ugodno druženje nakon posla? Kako bi to bilo da iz svake institucije i firme odleti po pet najgorih zlostavljača i zlostavljačica? Teško je zamisliti koliko bi hrvatskih odličnika moglo stradati, ali ako čitate svjedočenja ovih dana, znate da su mnogi zaslužili.

Ne, šefovi i profesori neće samo tako predati svoje pravo da siluju djecu i žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:30