'BRAĆA PO ORUŽJU'

Francuski predsjednik Macron poslao pismo Aleksandru Vučiću, srpski čelnik puca od ponosa: 'Ovo je posebno poštovanje Srbiji'

 
 REUTERS

Nakon manjeg incidenta na svečanosti obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata, koji je zbog rasporeda sjedenja snažno odjeknuo u srpskim medijima, francuski predsjednik Emmanuel Macron uputio je pismo Aleksandru Vučiću uoči skorašnjeg službenog posjeta Beogradu, prenosi B92.

U pismu je izrazio želju da tijekom posjete Beogradu 5. i 6. prosinca zajedno s njim oživi sjećanje na strašne žrtve koje je srpski narod podnio za na strani saveznika u Prvom svjetskom ratu te da to posluži kao temelj za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva.

Pismo predsjednika Francuske Vučiću u cjelini glasi:

- Želio bih Vam se osobno zahvaliti na Vašoj nazočnosti u Parizu na svečanosti, kojom je obilježena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tijekom Prvog svjetskog rata, pretrpjevši strašne žrtve od više od milijun i dvije stotine tisuća ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim odati priznanje njihovoj borbi na strani saveznica, a posebno Francuske na Solunskoj fronti, o kojemu se ne govori tako često, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba. Želim da Vi i srpski narod budete u potpunosti uvjereni u moje zalaganje da se oda počast i oživi ovo sjećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom mog posjeta Srbiji. Želim da obilježavanje bratstva po oružju naših dviju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao temelj za novo zajedničko nastojanje naših dviju država u okviru strateškog partnerstva, kako bismo još više unapredili suradnju, europske vrijednosti i regionalnu stabilnost', navodi se, među ostalim, u pismu predsjednika Macrona.

Srpski čelnik Aleksandar Vučić zahvalio se Macronu na pismu koje je uputio Srbiji. Ocijenio ga je kao dobar signal uoči posjete Macrona Srbiji.

Vučić nije propustio istaknuti, u izjavi za televiziju Pink, kako se ne radi o cirkularnom pismu, koje je poslano svim akoji su sudjelovali na svečanosti, već o posebnom pismu za Srbiju, koje mu je uručio predsjednik Francuske.

Prema njegovim rečima, u pismu je iskazano visoko poštovanje prema državi Srbiji i srpskom narodu, govori se o 1,270.000 srpskih žrtava i potrebi da im se iskaže poštovanje.

Istaknuo je da je sada na njima da organiziraju takav posjet predsjedniku Francuske koju će pamtiti i pokažemo tradicionalnu srpsku gostoljubivost.

- Srbi nikada nisu tražili ništa više od običnog poštovanja. Ne tražimo ništa. Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja najmanje novca traži od EU. Ne kukamo, ne molimo ni za poglavlja, ni za što. Ništa posebno ne tražimo. Ono što tražimo za našu zemlju je poštovanje, a sposobni smo sami zaraditi i napraviti, naglasio je Vučić te dodao:

- Provest će u Srbiji dva dana, a u njegovu zgusnutom rasporedu nije lako naći prostor za posjete.

Podsjetio je na kratki posjet Jacquesa Chiraca početkom 2001., kada se tadašnji predsjednik Francuske došao pohvaliti da nije dopustio bombardiranje beogradskih mostova.

- Ovaj posjet govori o promijenjenom položaju Srbije, i nešto boljem mjestu i većem značaju koji ima u svijetu, ali to ne znači da smo svjetska sila niti ćemo ikada biti. Te srpske snove moramo ostaviti po strani.

Kako je rekao, razgovarat će sa jednim od dva najznačajnija europska čelnika, o teškim temama, o problemima ali i o jačanju investicija iz Francuske.

- Vjerujem da i Macron ima iste želje i namjere. S njim sam se u svim razgovorima vrlo dobro razumio. Obzirom na sva događanja u Parizu, poslije ovog pisma mi je lakše i srce mi je na mjestu, poručio je Vučić.

Hanza Media, RTS screenshot

"Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu", "Pariz više nije grad svjetlosti", "Sram vas bilo - Francuzi prodali Thaciju mjesto pored Putina", glsili su naslovi su u beogradskom tisku nakon svečanosti proslave 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata u Parizu, na kojoj srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću protokol nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica.

Komentirajući raspored državnika ispred Slavoluka pobjede i činjenicu da je sjedio nasuprot predsjednicima Francuske, Amerike i Rusije, Aleksandar Vučić je rekao da to ne odražava stvari odnos snaga, tim prije jer je iza ruskog šefa države Vladimira Putina sjedio kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Thaci je, zapravo, sjedio u drugom redu, odmah iza francuskog predsjednika Emanualea Macrona, ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

"Nije to imalo veze ni s abecednim redom, ne znam kako je i tko poredao, a raditi skandal tamo, složit ćete se da nije bilo ni vrijeme ni mjesto", rekao je Vučić novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:27