DAMIEN LAMOTHE

Francuz koji je ‘91. branio Petrinju: ‘Srce mi krvari kada vidim da je ovaj grad ponovno uništen‘

Lamothe je jedan je od najmlađih stranih dragovoljaca koji se priključio obrani Hrvatske nakon što je u srpnju 1991. napunio 18 godina
Damien Lamothe
 Twitter

Nakon tragedije koja je zadesila Petrinju na društvenim mrežama svoju tugu zbog razorenoga grada izrazio je i Damien Lamothe.

Riječ je o Francuzu koji je kao 18-godišnjak stigao u ratnim vihorom zahvaćenu Hrvatsku i u odori hrvatskih snaga branio upravo Petrinju. "Srce mi krvari kada vidim da je ovaj grad ponovno uništen, a njegovi stanovnici i dalje pate", poručio je Lamothe žaleći što i "ovaj put ne može pomoći na terenu".

Ne može, "ali", rekao je za portal Dalmacija Danas, "želi pokazati naklonost i podršku svim stanovnicima Siska, Petrinje, Gline, Kostajnice i cijele Banije." Damien Lamothe, navodi taj portal, jedan je od najmlađih stranih dragovoljaca koji se priključio obrani Republike Hrvatske nakon što je u srpnju 1991. napunio 18 godina.

Zasigurno dobrim dijelom gonjen avanturizmom, kao i ostali inozemni branitelji Hrvatske, Lamotheova je priča ponešto drugačija jer je iz dobrostojeće obitelji francuskih intelektualaca, a članovi očeve obitelji služili su francusku vojsku kao visoki časnici.

Putem društvenih mreža obratio se javnosti: "Zovem se Damien Lamothe i obraćam vam se iz Lyona u Francuskoj kako bih vam iskazao svu svoju podršku u ovoj teškoj kalvariji koja me posebno dirnula. Početkom 2021. obilježava se trideseta godišnjica razdoblja koje će po lošem pamtiti Hrvatska, pa tako i Banija. Odlučio sam te godine sudjelovati u Domovinskom ratu, prijavio sam se u tada tek formiranu Hrvatsku vojsku. Uslijedile su teške borbe 1991., posebno u Petrinji. Srce mi je iskrvarilo kad vidim da je ovaj grad ponovno uništen, a njegovi stanovnici i dalje pate. Poznajem ove ljude u nevolji, znam koliko su hrabri i znam da će još jednom dostojanstveno proći ovu kalvariju. Molim se za sve obitelji koje su izgubile dom, i naravno za one koji su izgubili voljenu osobu, a posebno za roditelje ove djevojčice koja je umrla u ruševinama", napisao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:46