IVAN RADIĆ

Francuzi gradonačelnika Osijeka prepoznali kao ‘budućeg lidera‘: Pozvan je da sudjeluje u važnom programu

‘Iskoristio sam prigodu kako bih promicao grad Osijek kao administrativno, sveučilišno, gospodarsko, kulturno i zdravstveno središte‘

Ivan Radić i Sarah El-Hairy

 Grad Osijek

‘‘Future Leaders Invitation Program‘‘, ili skraćeno PIPA, program je namijenjen budućim liderima koji francusko Ministarstvo europskih i vanjskih poslova provodi od 1989. godine tijekom kojih je kroz njega prošlo više od 2000 mladih ljudi, koje Francuzi iz nekog razloga prepoznaju kao buduće lidere.

Između ostalih, kroz taj program prošli su i aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković, guverner HNB-a Boris Vujčić, predsjednik Sabora Gordan Jandroković..., a prošloga tjedna i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, kao jedini Hrvat koji je u posljednjih nekoliko godina pozvan da sudjeluje u ovom programu. Pariz, Strasbourg i Metz gradovi su u kojima je Radić od 30. siječnja do 3. veljače sudjelovao u nizu sastanaka, kako u raznim ministarstvima i francuskom Senatu, tako i u gradskim upravama, pa se sastao i s državnom tajnicom za mlade pri Ministarstvu obrazovanja Sarah El-Hairy, tajnikom europskih poslova francuskoga Senata Jean-Yvesom Leconteom te predsjednikom Održivih gradova Gerardom Wolfom.

image

Ivan Radić u Parizu

Grad Osijek

- Prije svega želim se zahvaliti francuskom veleposlaniku u Republici Hrvatskoj, gospodinu Gaelu Veyssièreu, i Ministarstvu europskih i vanjskih poslova Francuske Republike što su me izabrali da sudjelujem u ovako kvalitetnom programu. Iako nisam prvenstveno pozvan u funkciji gradonačelnika, iskoristio sam prigodu kako bih promicao grad Osijek kao administrativno, sveučilišno, gospodarsko, kulturno i zdravstveno središte istoka Hrvatske. U razgovorima sam posebno isticao važnost gospodarske suradnje kao i mnogobrojne mogućnosti i pogodnosti ulaganja u Osijek, Slavoniju i Baranju. Ocjenjujem osobito korisnom razmjenu iskustava u javnim i gospodarskim politikama francuskih državnih i lokalnih vlasti - poručio je Radić po povratku iz Francuske.

PIPA je, inače, personalizirani program namijenjen budućim liderima iz cijeloga svijeta radi ostvarivanja što kvalitetnijih odnosa i poznanstava s predstavnicima francuskih državnih i lokalnih vlasti, institucija kao i s gospodarstvenicima. Za svakoga, ovisno o njegovu području rada i djelovanja, osmišljen je poseban program koji uključuje niz sastanaka na visokoj razini. S obzirom na to da je Radić pokazao poseban interes za održivi razvoj, organiziran mu je i posjet Metzu, gradu u sjeveroistočnom dijelu Francuske, tek nešto malo većem od Osijeka, koji kao i Osijek leži na rijeci te ima niz drugih sličnosti.

Gradonačelnik Osijeka tamo se imao prigodu upoznati s načinom funkcioniranja gradskog sustava. O samome programu, pak, francuski veleposlanik u Hrvatskoj Gael Veyssière ističe kako je "od svog osnutka bio ključan u pružanju prilike mladim liderima iz cijeloga svijeta, uključujući Hrvatsku, da bolje upoznaju Francusku i stvore profesionalne i osobne veze s našom zemljom".

- Drago mi je što je gradonačelnik Radić odabran i što je sudjelovao u ovom programu. To se osobito odnosi na njegovu angažiranost i predanost na područjima održivog razvoja, inovacijama i mladima, u kojima Francuska može podijeliti vrlo vrijedna iskustva. Vjerujemo da je ovo važan korak u razvoju suradnje između francuskih institucija s Osijekom i osječkom regijom - istaknuo je Veyssière.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:22