OBITELJSKE BANDE

FRANCUZI SUDE HRVATSKIM ROMIMA Dijete lopov zarađivalo pet tisuća eura mjesečno

Banda od 27 članova stotine puta provalila je u prazne kuće bogatih Francuza i zaradila milijunski plijen
 PHILIPPE HUGUEN;

Dok u Francuskoj traje hajka na Rome - ovoga puta u izvedbi vladajućih socijalista - na sudu u Nancyju počelo je i suđenje trima romskim obiteljima podrijetlom iz Hrvatske. Ukupno 27 članova obitelji tereti se za urotu i sudjelovanje u stotinjak krađa.

Višegodišnja istraga otkrila je kako se radi o piramidalnoj kriminalnoj organizaciji prema kojoj su stariji pripadnici romskih obitelji prisiljavali vlastitu malodobnu djecu, najčešće u dobi od 11 godina, na krađu.

U rujnu 2011. istraga je rezultirala brojnim uhićenjima, a istražitelji su otkrili dobro organiziranu mrežu koja je operirala na istoku Francuske, u Parizu, ali i u Belgiji i Njemačkoj. Uhićeni su pali nakon niza neriješenih pljački istog modusa operandi. Djeca su najčešće tijekom dana upadala u prazne kuće dok su njihovi vlasnici izbivali.

Grégory Weil, zamjenik tužitelja u ovom slučaju, tvrdi da su djeca od najranije dobi bila trenirana isključivo za krađe. Šteta koju su počinili procjenjuje se na nekoliko milijuna eura, a istražitelji vjeruju da je mjesečna zarada po svakom djetetu iznosila oko 5000 eura.

Zahvaljujući međunarodnoj istrazi, istražitelji u ovom slučaju također navode kako je utvrđeno da su optuženi istodobno vodili prilično luksuzan život u Hrvatskoj, odnosno Slavonskom Brodu, gdje su pojedini imali “vrlo luksuzne kuće, nerijetko kompletno sagrađene od mramora”. Na čelu međunarodne mreže je 66-godišnja žena koja je, temeljem europskog uhidbenog naloga, uhićena dan nakon ulaska Hrvatske u EU, a kojoj će se o optužbama koje joj se stavljaju na teret suditi naknadno.

Nekoliko osumnjičenih iz istog slučaja tereti se i za trgovinu ljudima budući da je tijekom istrage utvrđeno da su neku djecu prodavali za gotovo 100.000 eura.

Obrana će tijekom suđenja, za koje se pretpostavlja da bi trebalo biti okončano do 15. listopada, pokušati dokazati da nije bila riječ o prodaji djece, već o mirazu prigodom vjenčanja članova obitelji, što je u skladu s običajima romske zajednice. Prema francuskom zakonu, za to bi djelo optuženi mogli dobiti i do deset godina zatvora.

Šovinizam u porastu u Francuskoj

Unatoč prijetnjama iz Europske komisije, službena Francuska sve glasnije brojnim Romima šalje jasnu poruku kako u “zemlji galskih pijetlova” nisu dobrodošli prije svega zbog “iznimno drugačijeg načina života”, kako je nedavno izjavio i sam ministar unutarnjih poslova Manuel Valls. Sam francuski predsjednik François Hollande zasad nije komentirao prijetnje Europske komisije, kao ni kritike svojih partnera u vladi, prije svega stranke Zelenih koji su stali u obranu prava romske zajednice u Francuskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:41