OKULTIZAM, MAGIJA...

Franjevac na udaru zbog otvaranja Muzeja Areopaga u Zagrebu: ‘Želim upozoriti vjernike na opasnost od Harryja Pottera‘

‘Godinama sam upozoravao vjernike na opasnosti od raznih zastranjenja i stranputica‘, rekao je dr. fra Josip Blažević
Fra Josip Blažević
 Vojko Basic/Cropix

Uređenje i otvaranje Muzeja Areopaga u zvoniku franjevačke crkve sv. Antuna na Svetom Duhu u Zagrebu izazvalo je nedoumicu i negativne reakcije dijela svećenstva budući da je u medijima najavljeno kako će postav muzeja činiti oko pet stotina eksponata magijskog, okultnog i new age karaktera, čemu ne bi trebalo biti mjesto u sakralnim, kršćanskim prostorima, piše Slobodna Dalmacija.

Utoliko se činilo čudnijim što je utemeljitelj muzeja dr. fra Josip Blažević, ravnatelj Centra za međureligijski dijalog Hrvatski Areopag i provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, koji među hrvatskim teolozima već godinama slovi kao jedan od najboljih poznavatelja okultnih i magijskih tehnika te novih religijskih pokreta i neopoganstva o čemu je održao bezbrojna predavanja i objavio značajnu literaturu upozoravajući kršćane da se klone ovih utjecaja.

- Bojim se da je fra Josipa koji je nesumnjivo izvanredan poznavatelj okultnih praksi, magije i ostalih parareligijskih pojava koje su u suprotnosti s kršćanstvom, malo 'zanijelo'. Držim, a slažu se sa mnom i drugi svećenici kako takvim predmetima nije mjesto u crkvenom objektu, a nije dobro niti da vjernici budu izloženi takvom postavu. Kršćanstvo odbacuje takve predmete, a ljude upozoravamo da se drže podalje od magijskih praksi iza kojih, prema našem nauku, stoji sotonski, demonski utjecaj. Sada bi im takve stvari trebali pokazivati katolički svećenici, to nije igra – kazao nam je jedan zagrebački svećenik iskreno zabrinut zbog fra Josipova postava.

Kako bismo provjerili o čemu je riječ pozvali smo dr. Blaževića, koji je upoznat sa sumnjičavim reakcijama kolega, ali odbija tvrdnje kako se radi o promociji magije i okultizma.

- Najteže se nositi s predrasudama i isključivošću kojoj smo svi podložni u većoj i manjoj mjeri. Godinama sam upozoravao vjernike na opasnosti od raznih zastranjenja i stranputica, u tu svrhu organizirao razne seminare i simpozije, držao tribine, odgovarao na mnoga pitanja, završio dvaput na sudu s okultistima i iscjeliteljima... I sada da im otvaram muzej?! Čini li vam se to logičnim – kategoričan je dr. Blažević, ističući kako je konsterniran "izokretanjem činjenica i zlonamjernim predstavljanjem koje nije u službi istine, nego izazivanja pomutnje među vjernicima".

- Istina je potpuno suprotna! Kao svećenik učestalo susrećem vjernike koji nisu svjesni značenja privjesaka koje nose, od bizarne djeteline s četiri lista do Bracina trinaestokrakog sunca, ne razumiju u čemu je problem s knjigama R. Bhyrne "Tajna", Sumrak-sage o vampirima, romana vještičarstva o Harryju Potteru… Pitaju kojom se alternativnom tehnikom mogu koristiti, a kojom ne mogu… Traže termine za razgovor i vape za pouzdanim informacijama.

"Muzej" o kojem je riječ nije nikakva magijska, okultna ili New age promidžba. Uvijek sam vjernike ohrabrivao da se Đavla ne treba plašiti, nego treba prianjati uz Isusa Krista, našega jedinog Spasitelja i Otkupitelja. Neka se Đavao nas plaši, ne mi njega. Ali Đavao traži načine kako zaustaviti njegovo raskrinkavanje. Tako je i sada prouzročio veliku pomutnju i širi laži. Muzej Hrvatski Areopag nema osobite veze s međureligijskim dijalogom. Kao i Areopag u Ateni, na kojemu je sveti Pavao naviještao "nepoznatog Boga", usred raznih idola, muzej na Svetoduškom brežuljku čini isto, naviješta Isusa Krista usred idolatrije suvremenog svijeta kojoj su izloženi upravo kršćani - objašnjava fra Josip koji smatra da mu baš stoga pripada mjesto u zvoniku.

image
Interijer Muzeaj Areopaga
Privatni Arhiv

- Muzej započinje izvješćem o padu u grijeh Adama i Eve, podlom prijevarom Đavla, koji ni danas ne prestaje iskrivljavati slike o Bogu, makar na sofisticiranije i perfidnije načine, a završava s Knjigom Otkrivenja i finalnim porazom Đavla kojemu Bezgrešna gazi glavu u liku zmije. U središtu Muzeja je lik talijanske redovnice s. Marije laure Mainetti (1939. - 2000.) koju su ubile tri maloljetnice u čast Sotoni, a papa Franjo će je baš na 6. lipnja 2021. proglasiti blaženom, radi čega tog dana i otvaramo Muzej pod njezinom zaštitom. U postupku je pribavljanje relikvije nove blaženice kojoj preporučamo sve koji su zalutali u okultizam i poganske prakse, jer je ona molila za tri maloljetnice koje su je ubijale, svaka sa šest uboda nožem. Ovo su vrlo ozbiljne stvari na koje treba upozoravati jer su stvarnost, a ne znanstvena fantastika - ukazuje dr. Blažević.

Dodaje kako je Muzej osmišljen kao temeljiti ispit savjesti protiv prve Božje zapovijedi koju mnogi vjernici u ispovijedi izostavljaju, uvjereni da se o nju nisu ogriješili i prava je galerija grijeha u kojoj se posjetitelj može prepoznati i shvatiti da mnoge stvari s kojima možda koketira ili ih konzumira, baš i nisu duhovno bezazlene kako se predstavljaju na izvana: "Sile zla su stvarnost, i Đavao ima svoje službenike, ali Bog je jači", upozorava.

- Poruka Muzeja je snažan poticaj da se kršćanin odvaži krenuti putem kršćanskog savršenstva i odbaci idole, talismane i amajlije. Dosadašnji posjetitelji otišli su pod dojmom radosne vijesti o Isusu Kristu Spasitelju sa željom da što više ljudi pogleda ovu izložbu, baš zato što je edukativna, o čemu su svoje dojmove zapisali i u knjigu na izlazu. Molio bih sve dobronamjerne i istinoljubive vjernike da ne pomognu Đavlu stvaranjem meteža prije nego sami posjete Muzej i uvjere se o čemu je stvarno riječ - zaključuje dr. fra Josip Blažević.

U prvom dijelu Muzeja izloženi su eksponati iz Afrike, Japana, Kine i Tibeta. U drugome, su izlošci iz Azije, odnosno Indije i Egipta, a najopsežniji prostor posvećen je onima iz Europe, s naglaskom na Hrvatsku.

image
Lutkari Ljubica Suturović i Arsen Ćosić izradili su likove u prirodnoj veličini za Muzej Areopaga
Privatni Album

- Radi se o ezoterijskim i okultnim iscjeliteljskim tehnikama raširenima i po Hrvatskoj, poput reikija i bioenergije, trinaestokrakog simbola Sunca Brace sa Srebrnjaka, Bruna Gröninga i Rudolfa Steinera. Može se vidjeti Sai Babin čarobni pepeo i ayurvedski lijekovi Maharishi Mahesh Yogija, popularna kineska knjiga proricanja I Ching. Izložena je kolekcija različitih zamotuljaka, uroka i zapisa, Vodenjakova, Sotonska i Vampirska biblija, spiritistička Ouija ploča, originalna vještičja kristalna kugla i razni vještičji udžbenici. I masoni su dobili dvije police u Muzeju: bit će izložene njihove regalije, lente, pregače, obrednici i drugi eksponati - opisuje fra Josip.

Pojašnjava i kako su prikupljeni predmeti, najveći broj je od osoba koje su se njima koristile i vratile se Crkvi, a dio eksponata i literature proslijedio mu je pokojni fra Zvjezdan Linić, a dio je s fra Josipovih putovanja po svijetu, sajmova ezoterije...

- Držim kako se katolički svećenici ne bi trebali bojati sila tame nego odlučno pomagati ljudima koji im se obrate za pomoć kako bi prihvatili Isusa kao osobnog Spasitelja i odrekli se i oslobodili sotonskog utjecaja. Ovakav Muzej može im u tome pomoći kako bi dobili uvid u opasnosti koje im prijete i na vrijeme ih prepoznali - zaključuje dr. fra Josip Blažević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:13