NACIONALNI PROGRAM

Franko Vidović: ‘Hrvatska bi do 2026. godine trebala biti slobodna od mina‘

Vidović je nakon sjednice Odbora kazao kako je cijeli iznos tog programa oko 1,7 milijardi kuna

Franko Vidović

 Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović rekao je u utorak da su podržali Nacionalni program protuminskog djelovanja RH do 2026. do kada bi naša zemlja trebala biti slobodna od mina te nabavu vojne terenske bolnice šatorskog tipa.

Vidović je nakon sjednice Odbora kazao kako je cijeli iznos tog programa oko 1,7 milijardi kuna.

"To smo jednoglasno podržali da se realizira i da se nastavi s aktivnostima. Tim više što su u pitanju neke vojne lokacije koje su nama kao Odboru posebno zanimljive", kazao je.

Vidović je izvijestio i da su podržali i nabavu vojne terenske bolnice šatorskog tipa Role 2B u čemu će donacijom oko polovice potrebnog iznosa sudjelovati i SAD-e, a ostatak bi išao iz državnog proračuna kroz više godina.

Istaknuvši kako bi to povećalo sposobnost i kapacitete Hrvatske vojske za pružanje takvih usluga, podsjetio je i da su Oružane snage RH tijekom pandemije Covida-19 bile te koje su prve priskočile u pomoć postavljajući šatore paviljonskog tipa u kojima je bilo moguće smjestiti oboljele pacijente.

Vidović je rekao i da je taj Odbor podržao i nastavak sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu, u operacijama potpore miru Ujedinjenih naroda te u operaciji potpore miru "EU NAVFOR Somalija - ATALANTA", u kojima naša zemlja sudjeluje kontinuirano duži niz godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 09:29