ODGOVOR MILANOVIĆU

Franko Vidović: ‘Odbor za obranu podatke dobiva samo u Godišnjem izvješću‘

‘Ja ne kontaktiram na dnevnoj bazi s vojnim vrhom pa da oni mene obavještavaju o stanju zaliha i sl.‘

Franko Vidović

 Damjan Tadic/Cropix

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović izjavio je u četvrtak da ne zna jesu li točni podaci iz Godišnjeg izvješća o obrani za 2021., koje je predsjednik Republike Zoran Milanović kritizirao zbog nezakonitosti, propusta i neistina, jer ih Odbor dobiva samo u izvješću.

Milanović je u priopćenju ustvrdio da je izvješće upućeno u Sabor na nezakonit način, tj. da Vlada nije tražila prethodno mišljenje predsjednika Republike. Također upozorava da je podneseno s godinu dana zakašnjenja te da je sam sadržaj Godišnjeg izvješća problematičan, pun propusta i neistinit jer u pojedinim dijelovima falsificira činjenice.

Jedno je praksa, a drugo su Ustav i zakoni

Da bi dobio odgovor postoje li falsifikati i neistine u tom izvješću, Franković kaže da bi trebao uputiti izravno pitanje o svakom pojedinom dijelu izvješća.

"Podatke dobivamo u sastavu tog izvješća. Ja ne kontaktiram na dnevnoj bazi s vojnim vrhom pa da oni mene obavještavaju o stanju zaliha i sl. Prema tome, mi kao zastupnici, pa ni ja kao predsjednik Odbora, ne možemo znati te podatke", rekao je Franković novinarima.

Jedno je praksa, a drugo su Ustav i zakoni, dodao je podsjetivši kako je napustio sjednicu o obuci ukrajinskih vojnika jer u Ustavu, zakonu i nizu drugih zakonskih akata piše jedno, a u praksi se to uopće ne primjenjuje.

Smatra da je Milanović dijelom u pravu jer kao Ustavom ovlašteni vrhovni zapovjednik ima pravo tražiti da se prethodno pribavi njegovo mišljenje. "On čak to ne treba ni tražiti, to je posao ministra koji bi to prvo trebao tražiti od Vlade na sjednici Vlade, a onda Vlada, odnosno premijer Plenković, od predsjednika Republike", istaknuo je.

Napomenuo je i kako je predaja Godišnjeg izvješća za 2021. kasnila, na što je upozorio ministra.

Na pitanje vjeruje li predsjedniku Milanoviću, Franković je odgovorio: "Kada želim vjerovati, odem u crkvu. Ne vjerujem ja nikome ništa. Kad vidim te podatke, onda mogu o tome pričati".

Pretpostavlja da Milanović ima točne podatke jer ne vjeruje da bi predsjednik iznosio nešto što prethodno nije ispitano.

Upitan je li na Odboru digao ruku za izvješće odgovorio je da jest jer ne vidi smisao u glasanju protiv izvješća, pa će ga vjerojatno podržati i na glasanju u sabornici.

Novo Godišnje izvješće vjerojatno neće ni staviti na Odbor

Ako izostane mišljenje predsjednika Republike o novom Godišnjem izvješću, koje bi uskoro trebalo doći pred Odbor, kaže da ga s trenutnim saznanjima vjerojatno neće ni staviti na sjednicu Odbora.

"Ja se pridržavam zakona, da sam bio upozoren na vrijeme, ne bih stavio ni ovo. Kao što sam se ponio u slučaju kad smo glasali o obuci ukrajinskih vojnika, jednako bih se ponio, ma sa koje strane dolazi, prema tom predmetu", ustvrdio je.

Poručio je da Hrvatska vojska ne smije biti izložena javnim političkim prepucavanjima sa svih strana jer je to iznimno štetno.

Upitan o navodnom kvaru dva američka helikoptera rekao je da nema detaljnijih informacija o tome i da ih neće imati dok ne uputi ciljano pitanje. "To vam govori o apsurdnosti našeg sustava", dodao je Vidović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:03