DUBROVNIK I TURIZAM

Franković: ‘Turistička sezona u Dubrovniku zahtjevna, ne može se reći i uspješna‘

Gradonačelnik je održao susret s hotelijerima Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem razmjene iskustava iz sezone.
Mato Franković
 Bozo Radic/Cropix

- Turistička sezona u Dubrovniku je bila iznimno zahtjevna, ono što je zabilježeno u nekoliko mjeseci je dobro jer daje zamah gospodarstvenicima da prežive do iduće sezone, no ipak se ne može reći da je za Dubrovnik sezona bila uspješna - kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković na susretu s hotelijerima.

Taj je susret s hotelijerima Dubrovačko-neretvanske županije, kako su izvijestili iz Grada Dubrovnika, održan u organizaciji HGK-Županijske komore Dubrovnik s ciljem razmjene iskustava iz sezone te što bolje pripreme za izazove koje donosi iduća godina.

Zahvalivši članovima Turističkog vijeća i Zračnoj luci Dubrovnik, koji su radili na pripremi sezone i u trenucima kada je izgledalo da je neće biti, gradonačelnik Franković je kazao da su i u marketinškim i komunikacijskim aktivnostima postigli broj letova koji je bio dostatan za potrebe Dubrovnika i okruženja, s obzirom na otvorene kapacitete.

- Kada gledamo 44 posto ostvarenih noćenja na području Grada Dubrovnika uspoređujući s 2019. to nije u potpunosti ni usporedivo, jer je primjerice Valamar (hotelska grupacija) odlučio držati većinu hotela zatvorene, što smatram lošom poslovnom odlukom, ali i lošim odnosnom prema Dubrovniku - kazao je na tom susretu Franković.

Najavio je i da će, kako prenose iz Grada Dubrovnika, "gospodarstvenicima dati podršku u smislu davanja informacija premijeru i Vladi da ne možemo cijeli hrvatski turizam gledati kroz prizmu Istre te da je Dubrovnik kao avio-destinacija u znatno drukčijem položaju".

Na susretu s hotelijerima dubrovački je gradonačelnik istaknuo veliku ulogu Ministarstva vanjskih poslova u pomoći za lakšu uspostavu novih zrakoplovnih veza sa SAD-om i Rusijom, za čije putnike su omogućili dobivanje viza za jedan dan, što je bilo vrlo važno za turizam.

Iznio je i da je Vlada za to područje izdvojila više od 500 milijuna kuna za pomoć gospodarstvenicima, što je osiguralo da održe poslovanje.

Osvrnuo se i na dolaske kruzera, za čije je putnike kazao da su potrebni gradu i gradskom gospodarstvu, ali s mjerom, koja je, po njegovoj ocjeni, ove godine bila "savršena", s jednim do dva kruzera dnevno.

- To grad može podnijeti, a to i gospodarstvenici itekako osjete, od restorana, caffe barova, vodiča, muzeja, zidina do autobusera. Dakle, kruzeri su potrebni, ali ne četiri u isto vrijeme. Smatram da u ovom smjeru trebamo nastaviti i dalje - poručio je Franković istaknuvši i značajan porast dolaska privatnih aviona te gostiju više platežne moći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 02:07