UMIROVLJENIK I LIJEČNICA

FRAPANTAN SUDSKI SLUČAJ IZ ZAGREBA 'Stavio mi je nešto u kavu, svukao me i slikao golu. I sad me ucjenjuje. A samo sam mu htjela pomoći...'

 
 Ilustracija/Profimedia

Kad je jedna zagrebačka liječnica obiteljske medicine i docentica na Medicinskom fakultetu u Zagrebu početkom 2016. godine u garaži trgovačkog centra Avenue Mall u Novom Zagrebu priskočila u pomoć tad njoj nepoznatom 70-godišnjem umirovljeniku Zoranu V., nije ni slutila da će joj to poznanstvo prisjesti. Jer četveromjesečno, u nekim trenucima i nadasve ugodno druženje pretvorilo se u dvogodišnju agoniju zapaprenu iznudom, uhođenjima i prijetnjama da će njezine golišave fotografije pustiti u javnost.

- Uništit ću te, iz kuće nećeš izaći od srama! Uništit ću ti profesionalni i obiteljski život, a ja imam već 70 godina. Kad nećeš biti sa mnom, onda ćeš platiti sve što sam potrošio na tebe. Uništila si mi život. Ja sam se zaljubio u tebe kao konj. Zavela si me i obećala zajednički život. Svakog mjeseca davat ćeš mi 2000 kuna dok ne budemo na nuli. I svaki vikend dužna si izaći sa mnom dok se ne ohladim! - izrekao je, kako stoji u optužnici, taj zagrebački umirovljenik 20 godina mlađoj liječnici prije dvije godine. Zbog svega izrečenog završio je na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, gdje je nepravomoćno i osuđen na šest mjeseci zatvora s trogodišnjim rokom kušnje.

Konj ili tetrijeb

Umirovljenik, pak, svaki vid krivnje odlučno odbacuje i tvrdi: “Nije točno da sam joj prijetio pokazivanjem tih slika drugima, a kamoli da ću ih polijepiti posvuda. Nije istina ni da bih napravio išta od onoga što mi se stavlja na teret. Ali da, točno je da sam se ja u nju zaljubio, no ne kao konj, nego kao tetrijeb! A novac koji mi je davala bio je na njezinu inicijativu jer ja sam u naše druženje uložio puno novca”.

Za razliku od tri albuma sa stotinjak pikantnih fotografija koje je liječnica dobila od 70-godišnjaka u zamjenu za novac i odmah zapalila, “nijemi svjedok” sulude iznude nakon svega je ostao jedan crni fotoalbum u kojem su 34 fotografije s kojih vrišti golotinja, intima liječnice, od koje je ostala zgrožena.

No krenimo redom. Dok on tvrdi da su sporne golišave fotografije nastale dobrovoljno, uz njezin pristanak i njezino znanje, liječnica je istražiteljima ispričala sasvim suprotnu priču, i to od samoga početka poznanstva koje je počelo u garaži Avenue Malla.

- Zamolio me za pomoć pa sam se sažalila jer se radilo o starijem čovjeku. Nakon toga je inzistirao da me počasti kavom. Da se ‘izvučem’ od tog inzistiranja, dala sam mu telefonski broj kako bismo jednom u budućnosti popili kavu. Pritom sam ga se samo željela riješiti. Nakon nekoliko dana me nazvao i rekao da mora izvršiti obećanje. Popili smo kavu, a on me i nakon toga nastavio zvati. Pristala sam jer mi je bilo neugodno te sam ga jednom pozvala k sebi. No požalila sam. Popili smo piće, u koje mi je, mislim, nešto stavio jer sam nakon toga usnula i sutradan se ničega nisam sjećala. On je iskoristio tu situaciju i načinio nekoliko mojih fotografija - prepričala je liječnica svoje prve susrete s umirovljenikom.

Već sutradan, nakon tog pića, umirovljenik je, tvrdi, “počeo s insinuacijama da bi je tim fotografijama mogao ucjenjivati”. Tražila ga je da fotografije obriše, ali ju je uvjeravao da su “pod šifrom i da ih nitko ne može vidjeti te da se ne brine jer ih nikad ne bi upotrijebio protiv nje”. Osim kod nje, u njezinu stanu, družili su se i po restoranima. A tijekom (pre)ostalih susreta nastalo je još nekoliko fotografija. Ubrzo ju je danonoćno počeo obasipati pozivima i porukama, a kad mu je rekla da nema vremena, 70-godišnjak je pokazao svoje drugo lice.

- Rekao mi je da će mi uništiti život, da od sramote neću izaći iz stana. I onda se jedan dan ukazao s albumom slika koje su me zgrozile. Obznanio mi je da me sam Bog spasio da te fotografije, dok je bio ljut, nije nalijepio na sva važnija mjesta od kuće do mjesta rada, pa i kod djece. Rekao je i da je na mene potrošio 5000 eura, pa je svotu spustio na 10.000 kuna, te da mu taj novac trebam dati. Kod sebe sam imala 7230 kuna, pa sam mislila da će slike izbrisati ako mu dam novac. To sam i tražila od njega dok sam mu ga davala, a onda me ubrzo nazvao i rekao da nismo kvit jer sam ga šutnula, da se on u mene zaljubio kao konj i da bez mene ne može živjeti. Tražio me 8000 kuna i da budem s njim još četiri mjeseca, odnosno da mu svaki mjesec dajem po 2000 kuna, nakon čega ću biti mirna i bit ćemo kvit - prisjetila se još liječnica, koja mu je predala još nešto svoje ušteđevine u zamjenu za mir. Tad je, vidjevši da mu novac olako kapa, pred užasnutom ženom rekao: “Ups, nisam znao da će to tako dobro proći”. Iako joj je tom prilikom rekao da su računi “poravnati”, sutradan je nastavio u dramatičnom tonu s novim porukama.

- Shvatila sam da neću imati mira. Prijavila sam ga policiji, a onda su uslijedili novi pozivi. Na fakultetu gdje predajem ostavio mi je na kompjuteru jednu moju fotografiju. To nije sve. Dok je bio u čekaonici moga sina liječnika na drugoj lokaciji, nazvao me i rekao da će ući u njegovu ordinaciju ako ne pristanem na razgovor. Opet sam zvala policiju. Bili su to trenuci kad više nisam mogla funkcionirati, išla sam k psihijatru, povjerila sam se i medicinskoj sestri s kojom radim. Da bi, nakon što mu je određena mjera zabrane približavanja, tražio da se nagodimo, da se ne iznosi prljavi veš - opisala je uhođena liječnica. Još ju je više zaprepastilo to što se pokušao infiltrirati u sve pore njezina života, jer je na kraju ušetao i u ordinaciju njezina sina, traživši ga “kremu za gljivice jer da je pacijent njegove majke”, iako to, zapravo, nikad nije bio.

Opsjednutost njome Zoranu V. se usjekla u glavu. Presretao ju je i dok je išla u kućne posjete svojim pacijentima tijekom večernjih sati, a obraćao joj se rečenicama poput: “Zašto si opet u istom kvartu? Zašto sa mnom nećeš razgovarati? Ja ću ti pomoći!”

- Taj dan kad sam ga vidjela, uplašila sam se i zaključala u auto. Uzela sam mobitel ne bih li ga uslikala, ali je pobjegao, a potom me zvao preko aplikacije Viber. Mjesec dana kasnije ponovno me presreo na ulici tijekom drugog kućnog posjeta te mi rekao: ‘Puno bi ti koristilo da razgovaraš sa mnom. To bi ti bilo najkorisnije.’ I ponovno sam posegnula za mobitelom kako bih ga fotografirala, ali je opet bio brži i pobjegao - dodala je 52-godišnjakinja otkrivši da je nakon sudskog postupka u kojem je nepravomoćno uvjetno osuđen neko vrijeme imala mira.

Nametljivo ponašanje

To zatišje pred novu buru trajalo je točno pola godine. Zbog svega toga “nakon 18 sati ne izlazi iz kuće jer se osjeća nezaštićeno”.

- U listopadu 2017. ponovno me počeo nazivati, šest do sedam puta na dan. Nisam se javljala jer naprosto ne mogu niti želim s njim komunicirati. U intenzivnom sam strahu od tog čovjeka. Kad me zvao, tresla sam se od straha i nelagode i tražila pomoć kolegica jer nisam bila u stanju sama si pomoći, prijaviti to policiji... Nakon što sam obavijestila policiju, nazvao me čak 36 puta. Teško mi je raditi posao koji radim pod takvih psihološkim pritiskom. Razgovarala sam i sa psihijatrom, koji mi je pružio podršku. Zoranu V. je apsolutno jasno da ne želim nikakav kontakt s njim. U to sam potpuno sigurna, kao što sam sigurna i da 36 poziva koje mi je uputio nisu bili slučajni, niti je zvao nekog drugog - prestravljeno dodaje liječnica, koja će se sa svojom noćnom morom uskoro morati opet susresti u sudnici.

Naime, zbog posljednje prijave koja je okvalificirana kao nametljivo ponašanje, Zoran V. će, dok čeka pravomoćnost prve presude, ponovno sjesti na optuženičku klupu. I ovaj put za njega tužiteljstvo traži uvjetnu osudu s godinu dana duljim rokom kušnje i izricanje zabrane približavanja na 500 metara objektu svoje “opsesije”.

Neumorni umirovljenik priznao je tek okolnosti njihova poznanstva, tvrdeći pritom da je ona uputila prvi poziv, da su zatim četiri mjeseca ljubovali, sve dok mu nije počela davati pilule za potenciju. U sudnici je naglasio i da je svaka riječ koju je izrekao “istina i samo istina.”

Posjet fakultetu

- Kao zahvalu za pruženu pomoć, pozvao sam je na ručak i dao joj svoj broj telefona. Naglasio bih da je ona bila ta koja je prva nazvala mene. Ja sam nju strašno volio i nisam joj želio zlo. Nemoguće je s nekim spavati i onda pljuvati po njemu. Sporne fotografije su nastajale danima, a do tih nesretnih slika došlo se tako da se ona sama slikala i svakog mi ih jutra slala, i to najprije onu u plavoj haljini, a zatim i sve slobodnije fotografije koje mi je slala na Viber. Osim fotografija koje je sama radila, postoje i one koje smo radili zajedno, a na njima se vidi da mi je pozirala i da ju ja na to nisam prisilio. Nalazili smo se kod kuće, ali smo izlazili i van, gdje sam isključivo ja plaćao troškove, a konzumiralo se i mnogo alkohola - izverglao je u dahu vremešni optuženik, tvrdeći da je liječnicu vodio po “najekskluzivnijim restoranima i hotelima i da ima popis svega toga”.

Prema njegovoj računici, na zajedničke je ručkove potrošio 25.000 kuna.

- Problemi su se pojavili kad mi je počela davati pilule za potenciju, a u to vrijeme kod mene su bile one fotografije za koje je rekla da mi ne trebaju i da joj ih vratim. Što se tiče novca, rekla mi je da sam puno potrošio na nju. Sama je izračunala oko 4000 eura i da će mi dati pola jer da ima dovoljno novca. Prvo mi je to bilo smiješno, no inzistirala je pa sam došao na spasonosnu ideju da može, ali pod uvjetom da mi novac koji će mi dati potrošimo zajedno. Ona je pristala, a ja sam bio sretan jer se tako naša veza produljila. Potom mi je rekla da je pripremila kuverticu sa 7200 kuna, a da će mi ostalo dati poslije. Na to sam se nećkao, pa mi je dala još 8000 kuna - pojašnjavao je umirovljenik.

Što se tiče, pak, predaje 8000 kuna i rečenice da “ako nema novca, da mu može svaki mjesec davati po 2000 kuna”, to je pravdao kao šalu jer bi tako “ostali zajedno još četiri mjeseca”. Međutim, novac je dobio odjednom, a sutradan, kad joj je trebao odnijeti “još nekoliko fotografija koje su mu poispadale iz albuma”, umjesto nje došla je policija i uhitila ga.

Zagrebački umirovljenik priznao je i posjet fakultetu, uvjeravajući sve redom da joj je samo htio prirediti iznenađenje.

- Dao sam napraviti sliku velikog formata za nju. Zamolio sam neku gospođu na fakultetu da joj tu sliku stavi na stol - zaključio je danas 72-godišnjak. Rezultat njegove neuzvraćene zaljubljenosti i nekontrolirane opsjednutosti je ogroman osjećaj “straha, nelagode i tjeskobe” koji se uvukao u liječnicu, koja se pita samo jedno - kad će je ostaviti na miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:32