NOVI ZAPLET

Frapantna sličnost projekta žičare sa zgradom u Oslu, firma koja je gradila na Sljemenu bez komentara

Ana Lovinčić, koja tuži Grad i traži obustavu radova na sljemenskoj žičari, radila je i projekt parka na Savici koji je propao zbog bunta ljudi
Pročelje poslovne zgrade Deloittea u Oslu (lijevo), pročelje zgrade nove sljemenske žičare (desno)
 Afp, Goran Mehkek/Cropix

- Nemamo nikakvih prijepora s Gradom Zagrebom. Svoju smo ugovornu obvezu izvršili u listopadu prošle godine i time je okončan naš dio posla na projektu sljemenske žičare - rekao nam je jučer Davor Paradžik, predsjednik uprave Elektroprojekta, tvrtke koja je radila glavni projekt te angažirala arhitekticu Anu Lovinčić kao podizvođača u sklopu njega.

Predsjednik Uprave Elektroprojekta Paradžik kaže da oni nisu podnijeli tužbu protiv Grada Zagreba, a informaciju da je arhitektica Lovinčić ustala tužbom zbog povrede autorskih prava te da traži privremenu mjeru obustave radova obustave te da se izvedu sukladno projektu nije želio komentirati.

- Nemamo komentara, dali smo priopćenje, a sve ostalo može komentirati samo investitor odnosno Grad Zagreb. Mi smo okončali svoju ugovornu obvezu još prije godinu dana, a nismo radili nadzor - rekao je predsjednik Uprave Elektroprojekta Paradžik.

Sama se javila

Nije imao komentara ni kad smo ga pitali za navodne razmirice između jedne njihove bivše djelatnice i arhitektice Lovinčić te spekulacije o tome koliko konačni projekt nalikuje na poslovnu zgradu Deloittea u Oslu iz 2014. godine. Tu zgradu u Oslu, naime, potpisuje međunarodni arhitektonski brend Snohetta smješten u Oslu i New Yorku. Arhitektica Lovinčić ni jučer nije odgovarala na pozive.

image
Pročelje poslovne zgrade Deloittea u Oslu sagrađene još 2014. godine
Maisant Ludovic/AFP
image
Pročelje zgrade nove sljemenske žičare u Zagrebu čija je gradnja pri samom kraju
Goran Mehkek/Cropix

Međutim, jučer smo doznali da je s Gradom Zagrebu surađivala na još jednom projektu.

Arhitektica Suzana Dobrić iz inicijative Čuvamo naš park, organizirane kad je gradska uprava prije nekoliko godina pokušala realizirati projekt arhitektice Lovinčić te urediti park na Savici, odgovorila je na naš upit.

- Već tri godine stoji ploča o početku radova, ali do danas se ništa nije započelo. Prema svemu sudeći, zaustavili smo neželjeno 'preuređenje' parka, gdje bi se prava trava zamijenila plastičnom. Grad Zagreb tada nije raspisao natječaj za uređenje parka, nego se arhitektica Lovinčić samoinicijativno javila sa svojim projektom i oni su ga prihvatili, a stajao je oko 68.000 kuna - prisjetila se arhitektica Dobrić te nam proslijedila video koji je svojedobno objavljen na društvenim mrežama na stranici njihove inicijative.

Počeo postupak

Riječ je o videu nazvanom "Priča o jednom projektu i dvije arhitektice", u kojem se projekt uređenja parka iz 2017. godine uspoređuje s projektom iz diplomskog rada druge arhitektice, iz 2012. godine.

U Gradu Zagrebu su nam, podsjetimo, neslužbeno potvrdili da su tužbu zaprimili te da će sljedeći tjedan poslati odgovor na tužbu, za koju su uvjereni da je potpuno neosnovana. Na Trgovačkom smo sudu doznali da je postupak počeo, a sudac je stranke uputio u postupak mirenja. Uz arhitekticu Anu Lovinčić u dokumentima se kao arhitekt sljemenske žičare pojavljuje i Marko Krolo, ali ni on nije bio raspoložen za razgovor. Tvrtka Ane Lovinčić Arhitektura u bijelom registrirana je 2017. godine, a ona je osnivačica i direktorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 16:44