KRIZA U STRANCI

Fred Matić predlaže SDP-u: 'Bernardić mora otići ako na izborima za EU ne osvojimo 4 mandata'

To je Matićev pokušaj da Bernardiću osigura mjesto šefa do svibnja, kažu neki članovi čela stranke
Davor Bernardić i Predrag Matić
 Damir Krajač / CROPIX

- Na prvoj sjednici Predsjedništva SDP-a predložit ću, a vjerujem da će mi to i proći, da se donese zaključak o cilju koji SDP mora ostvariti na izborima za zastupnike u Europski parlament te da predsjednik Davor Bernardić podnese ostavku ako se cilj ne ostvari.

Taj cilj treba definirati na najmanje četiri zastupnika, a ako ih na izborima bude izabrano manje, Bernardić treba podnijeti ostavku - rekao je jedan od članova Predsjedništva SDP-a Predrag Fred Matić, s kojim smo razgovarali o najlošijem rejtingu stranke dosad. Prema posljednjem Crobarometru, rejting SDP-a pao je na samo 14,6 posto.

Predsjedništvo SDP-a nije se sastalo gotovo mjesec dana, točnije od zadnje sjednice Glavnog odbora, na kojoj se pokušala inicirati Bernardićeva smjena. O inicijativi koju je najavio Matić razgovarali smo s više članova Predsjedništva. Nitko njome nije bio iznenađen, ali ni oduševljen. Dvoje sugovornika vrlo je otvoreno reklo kako je to Matićev pokušaj da Bernardiću osigura poziciju na čelu stranke do izbora za zastupnike u EP.

- Ako se održi na čelu stranke do svibnja iduće godine, sasvim je sigurno da će Bernardić ostati na čelu SDP-a do idućih parlamentarnih izbora. A ako tada budemo imali i samo deset zastupnika, u stranci će ga većina i dalje podržavati - rekao je jedan od naših sugovornika iz Predsjedništva, tvrdeći kako Bernardić već i sada ima polovicu Predsjedništva na svojoj strani.

Treća osoba iz glavnog izvršnog tijela najveće oporbene stranke pak smatra da prijedlog Predraga Matića neće proći.

- Ta će se ideja odbaciti s argumentacijom kako je Predsjedništvo već zauzelo stav oko ciljeva za europarlamentarne izbore, a to je osvajanje 203.000 glasova. Takvo postavljanje cilja je besmisleno jer se polazi od prošlih izbora koji su se odvijali u potpuno drugačijim okolnostima - kaže ova osoba, koja smatra da je trebalo postaviti cilj drukčije, tj. odrediti koliko stranka mandata treba osvojiti.

Osoba koja je bliska Bernardiću kaže kako vjeruje da će, neovisno o sudbini prijedloga koji je najavio Matić, Bernardić ionako sam podnijeti ostavku ako rezultati izbora za EP budu loši, tj. korespondirati s rejtingom koji je pao na samo 14,6 posto. Prema informacijama iz SDP-a, Predsjedništvo stranke, koje će raspravljati o rejtingu, vjerojatno i neuspjelom pokušaju rušenja predsjednika na zadnjem GO-u i drugim temama koje su vezane za europarlamentarne izbore, neće se sastati prije idućeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:36