DRAMA KOD GLINE

Fred Matić u trenutku potresa bio nadomak epicentra: ‘Jedan prizor koji sam vidio nikad neću zaboraviti‘

Nije ni slutio da ga očekuje horor za koji kaže da je u nekim dijelovima ružniji nego rat koji je preživio u Vukovaru.
Majska Poljana; Fred Matić
 Cropix

„Još uvijek sam razdrman od svega što sam doživio u Majskoj Poljani. Tamo je prava apokalipsa, srušene kuće, dimnjaci koji lete petnaest metara, ogromne rupe u zidovima… Ali, prizor koji mi se usjekao najdublje u pamćenje je šuma koja pleše lijevo-desno, onako kako ju nosi potres. To je potpuno nestvaran doživljaj, gledati čitavu šumu kako se pomiče na sve strane“, ispričao je SDP-ov eurozastupnik Predrag Matić – Fred, koji se, igrom sudbine, u utorak našao u banijskom selu Majske Poljane, upravo u trenutku kada je počeo potres.

Ondje je bio – pojašnjava Matić – jer na kraju svake godine zastupnici Europskog parlamenta, dijele pakete humanitarne pomoći, siromašnim obiteljima i raznim ustanovama. Ove godine, zbog korone, paketi se nisu dijelili osobno, tako da je on poslao školama u Vukovaru i Virovitici, a jedan dio je preuzela Islamska zajednica u Zagrebu, za svoje štićenike slabijeg imovinskog stanja. Međutim, Banija je blizu Zagreba, i tako je Fred Matić u utorak sjeo u auto sa svojim pomoćnikom, i krenuo osobno podijeliti preostalih četrdesetak paketa. Nije ni slutio da ga očekuje horor za koji kaže da je u nekim dijelovima ružniji nego rat koji je preživio u Vukovaru.

Oko podneva bili su u jednom od sela pored Gline da bi se zaputili prema Majskim Poljanama. Ispred jedne kuće dočekala ih je gospođa s dvoje djece. Djeca su uzeli pakete i s njima otrčali u kuću, a Matić je ženu pitao kako su prošli u jučerašnjem potresu, i taman kada je domaćica rekla kako „nije bilo ništa previše strašno, pet crjepova je palo“, dok još nije završila rečenicu kad je krenula strašna tutnjava. „Pao je dimnjak i rušio sve pred sobom. Toliko se ljuljalo da sam morao stajati raširenih nogu jer bih inače pao na zemlju. Gospođa se strašno uplašila za svoje dijete i potrčala u kuću, ali na sreću, sve je bilo u redu. Suradnik i ja smo zatim otišli preko puta pomoći teško pokretnoj starici, da iziđe iz ruševne kuće, i onda sjeli u auto. I to je bio šou, jer se ispred Petrinje cesta podigla dvadesetak centimetara“, prisjetio se Fred Matić.

image
Majska poljana
Damir Krajac/Cropix

Čak i u tako groznim okolnostima, dogodio se komičan trenutak. Zbog epidemiološke situacije, Matić je nosio masku i domaćin, kojem je donio pomoć je mislio da je on statičar. „Uđite vidjeti u kakvom je stanju“, pozvao ga je, na što je Matić, ne shvaćajući da ga doživljava kao statičara, odgovorio „Neću, bolje da smo vani“. Otišao je i uslijedio je zemljotres, a kada se vraćao, sve je bilo uništeno, a dimnjak te kuće, odletio je 15 metara dalje.

Prije nego su krenuli za Zagreb, ostatak humanitarnih paketa su dali dogradonačelnici Gline, Branki Bakšić, koja će ih podijeliti kada se situacija koliko-toliko normalizira.

Može li se očekivati pomoć iz EU?

„Siguran sam u to. Europska komisija će dati sredstva za obnovu nastradalih dijelova Hrvatske“, zaključio je Fred Matić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:14