ŠOKIRAO GLEDATELJE

FRED MATIĆ 'Volio bih sjesti i 2 minute razgovarati s Plenkovićem, ali bi trebalo pištolj staviti malo dalje od njega, jer bi se čovjek ubio odmah'

 Tonči Plazibat / CROPIX

Gost Novog dana na televiziji N1 bio je bivši ministar branitelja Predrag Matić koji je već ranije upozorio javnost da bi potpisi premijera Andreja Plenkovića i Željka Glasnovića mogli koštati više od milijardu kuna.

- Jedna od stvari koja je bila problem i zbog čega je šator bio postavljen, uvijek je tamo bilo 90% pripadnika HVO-a. Njima je puno toga obećano i sada imate jedan 'čudnovati kljunaš', zakon koji Medved najavljuje zakon i uvijek govori 'uskoro ću, uskoro ću'.

Nas je tužilo 250 pripadnika HVO-a za neke tobože zaostatke invalidnina i mi smo temeljem odluke morali isplatiti 45 milijuna kuna, kad to sad pomnožite sa svim članovima HVO-a dolazimo do milijardu i tristo. Zato ovaj zakon ne ide. Sada ih je general Glasnović stisnuo zahtjevom koji je skandalozan. Premijer je mogao potpisati da će HDZ to platiti... da će on to osobno... ali da predsjednik Vlade jamči novcima svih nas da će isplatiti nešto dečkima iz HVO-a... Ovime se zakucava čavao u lijes bosanskim Hrvatima koji se brane u Haagu da Hrvatska nema nikakve veze s napadom na Bosnu.

Već se i Godot pojavio nekoliko puta, a taj Zakon nije, a ja tvrdim da ni neće. HVO-ovci će biti Agrokor za branitelje u Hrvatskoj. Kada Zakon o braniteljima stupi na snagu ti dečki će samo podnijeti zahtjev, sada su nas morali tužiti."

Pojasnio je i Kako je došlo do tog zakona, odnosno dogovora da je Hrvatska dužna pripadnicima HVO-a.

- Kada sam došao u Ministarstvo rečeno mi je da je to džentlmenski dogovor Tuđmana, Šuška i pojedinih generala s HVO-ovcima, da im se isplate invalidnine. Štancale su se tada potvrde o invalidnosti, tisuće ih je ranjeno na istom mjestu na isto vrijeme.

Sadašnjim zahtjevom generala Glasnovića i potpisom ministra i premijera otvoren je proračun. Imat ćete 500 tisuća oboljelih od PTSP-a.

Volio bih sjesti i dvije minute razgovarati s Plenkovićem, ali bi onda trebalo pištolj staviti malo dalje od njega, jer bi se čovjek ubio odmah. Oni ga lažu! Gospodinu Ćoriću bih poručio da sam četiri godine bio ministar. Ali to je HDZ. Ljudi se iz Irske vraćaju na izbore u Vukovar pa natrag u Irsku. To pokazuje koliko su oni u stanju ljudima isprati mozak.

Mi u Hrvatskoj, ne znam kako, imamo 10.009 umirovljenih pripadnika HVO-a. Pitanje je gdje žive, ali ministar Ćorić im svaki mjesec isplaćuje mirovine, to je 15 posto ukupnih izlaganja za branitelje. Ja sam se našalio na jednom sastanku s njima, rekao sam da im neću dirati mirovine, nego da ću poslati u Mostar da verificiraju da su oni stvarno pripadnici HVO-a. Oni su me molili da to ne radim, neki od njih nisu bili ni u Hrvatskoj, kamoli u BiH. Bili su tamo po Njemačkoj... Ali imaju veze. Te su mirovine iste kao i hrvatskih branitelja, nešto umanjene - kazao je Predrag Matić za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:05