OBJAVILI SVOJU RAČUNICU

Frizeri objasnili zašto su digli cijene: ‘Digla se nepravedna hajka na nas! Ali neki će morati poskupiti još 25 posto‘

Mišljenja su kako se digla nepravedna hajka na frizersku struku koja ne diže cijene nerazumno i nesavjesno

Ilustracija

 Jan Woitas/Dpa Picture-alliance Via Afp

Cijene u frizerskim salonima isključivo su ažurirane zbog povećanja troškova, poručili su u srijedu iz Grupe vlasnika frizerskih salona te upozorili kako će zbog rasta troškova poslovanja pojedini frizerski saloni ući u sustav PDV-a te će sukladno tome morati povećati svoje cijena za dodatnih 25 posto.

"Ažuriranje cijena u frizerskim salonima isključivo je provedeno zbog značajnog rasta svih ulaznih troškova kako bi mogli opstati na tržištu i isplaćivati plaće djelatnicima kojima je osnovica minimalne plaće u ovoj godini porasla za 12,52 posto", istaknuo je Ivica Pavlačić u ime neovisne grupe vlasnika frizerskih salona i vlasnik salona Merlinka s 13 zaposlenih.

Kazao je kako je kontaktirao Ministarstvo financija koje je još tijekom srpnja prošle godine izdvojilo kako "uvođenje eura ne smije biti razlog povećanja cijene, već povećanje cijene mora biti rezultat određenih opravdanih okolnosti koje rezultiraju povećanjem cijene kao što su primjerice, povećanje cijena sirovina, povećanje troškova prijevoza, i dr.".

Pavlačić ističe kako su se držali tog principa, ali je bilo nužno uskladiti cijene zbog značajnog porasta rasta troška poslovanja.

Neke usluge su poskupile više, neke manje, a sve u svrhu brige o klijetima frizerskih salona kako povećanje prosječnog računa ne bi bilo veće od 10 kuna ili 1,33 eura, kaže se u priopćenju te navodi da frizer, kako bi mogao zaraditi svoju plaću, mora minimalno povećati cijenu u iznosu od 0,7 eura da bi se samo pokrio trošak povećanja plaće.

"Frizer mjesečno u prosjeku može imati oko 130 klijenata i tih 70 centi može namiriti prosječno povećanje troška plaće u iznosu od 90,71 eura. Trošak minimalne bruto plaće u prošloj godini iznosio je 724,79 eura, a u 2023. trošak iznosi 815,50 eura", navodi se u priopćenju.

Vezano uz rast troškova energenata, Grupa vlasnika frizerskih salona pojašnjava da su ih saloni mahom preuzimali na sebe te nisu ažurirali cijene što je bio slučaj prije uvođenja mjera Vlade koje su uvedene prije dva mjeseca.

Upozoravaju i da su svi glavni europski distributeri profesionalnih frizerskih proizvoda početkom svake godine korigiraju svoje cijene, a tu je visoka stopa inflacije od 13,5 posto.

"Sve to dokazuje kako je neminovno bilo potrebno usklađivanje cijena u frizerskim salonima zbog svih navedenih parametara kako bi opstali na tržištu", istaknula je Grupa vlasnika frizerskih salona.

Mišljenja su kako se digla nepravedna hajka na frizersku struku koja ne diže cijene nerazumno i nesavjesno.

Podsjećaju pritom kako tijekom korone nisu dodatno dizali cijene iako su im troškovi poslovanja rasli.

Da bi svojim klijentima pružili kvalitetnu uslugu i opstali na tržištu frizeri trebaju sustavno ulagati u svoje poslovanje, od razvoja djelatnika do edukacija kako u napredne stručne tako i u prijeko potrebne financijske vještine, istaknuli su.

Direktor Hairstyle News festivala, časopisa i web portala za frizere Denis Vidović smatra kako je frizerska struka u Hrvatskoj i dalje krajnje marginalizirana te je u nezavidnoj situaciji jer im s jedne strane rastu troškovi poslovanja, a s druge strane imaju jednu od najviših stopa PDV-a u Europi koja ne stimulira poslovni rast i razvoj.

Iznio je pritom podatke da je od ukupno 5.392 frizerska salona u prošloj godini njih 5,3 posto bilo u sustavu PDV-a.

U frizerstvu je, kako je rekao, puno rada na crno, a o tome nitko ne vodi brigu već se neopravdano prozivaju oni koji pokušavaju ispravno raditi.

Vlasnici frizerskih salona moraju misliti o opstanku poslovanja kao i o održanju standarda života svojih zaposlenika kojima su također značajno porasli troškovi života, kazao je Vidović navodeći kako bez redovnog usklađivanja cijena s troškovima poslovanja rad i opstanak te djelatnosti dolazi u pitanje.

Grupa vlasnika frizerskih salona u priopćenju ističe kako će uslijed rasta troškova poslovanja pojedini frizerski saloni neminovno ući u sustav PDV-a te će sukladno tome morati povećati svoje cijena za dodatnih 25 posto.

Podsjećaju da u Sloveniji stopa PDV-a na frizerske usluge iznosi 9,5 posto, u Češkoj je 10 posto, Irskoj 13,5 posto, Poljskoj 8 posto, a u Nizozemskoj iznosi 9 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:00