OTVORENO

Frka-Petešić: Na nama je da odlučimo hoćemo li trima osnovnim mjerama spasiti sezonu ili ne

Važno je da shvatimo da nema te mjere koja može prisiliti ljude da nose masku u zatvorenim prostorima, kazao je Frka-Petešić
 Otvoreno/HRT

U HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" tema je bila uloga Europske unije u zaštiti građana cijepljenjem.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kazala je da raste broj zaraženih, ali da je taj broj cijelo vrijeme tinjao te da se samo jedan dio može pripisati popuštanju mjera.

- Trenutno smo došli do maksimuma što se tiče popuštanja mjera - kazala je te dodala da su najviše dominantna obiteljska manja okupljanja, zanemariavanje simptoma, kasno javljanje obiteljskim liječnicima i ciruklacija iz obitelji u mjesto rada, pa u školu, vrtić

Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu kazao je da došlo do opuštanja mjera jer su vlade pod pritiskom javnosti.

- Ovaj virus djeluje na to kako se ponašamo ako dolazi do veće komunkacije među ljudima i virus se više širi - kazao je.

Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH, komentirajući turističku sezonu rekao je da je najvažnije kako se ponašamo i da će turistička sezona ovisiti o nama.

- Važno je da shvatimo da nema te mjere koja može prisiliti ljude da nose masku u zatvorenim prostorima. Ne može se mjerama stožera narediti prozračivanje i prisiliti ljude da drže distancu ako oni to ne žele. Stožer može ograničiti okupljanja, ali ako se ti isti ljudi okupljaju u zatvorenim prostorima gdje nije moguće provjeriti kako se ponašaju, virus će se širiti. Na nama je da odlučimo hoćemo li osnovnim mjerama - pranje ruku, držanje distance i nošenje maske, spasiti sezonu ili ne - kazao je.

Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a, komentirajući aferu s cjepivom AstraZenece u Italiji, rekao je da su milijuni doza došli iz pogona u Nizozemskoj koji je AstraZeneca unajmio, a koji nema dozvolu poslovanja u EU.

- S druge strane, šuti se o tome da u SAD-u AstraZeneca ima nekoliko desetaka milijuna cjepiva, a ono nije odobreno u SAD-u i ne dolazi u EU - kazao je.

Na pitanje je li politika doživjela poraz od farmaceutske industrije i kapitala, Igor Francetić, klinički farmakolog u Centru za ekspertnu medicinu kazao je da ne raspolaže s dovoljno podataka, ali da je iluzorno od farmaceutske industrije očekivati neki sentiment jer njezin proizvod je lijek koji sprečava ili liječi bolesti.

- Oni funkcioniraju na principu profita. Meni je ovo veliko razočaranje u EU kad čujem da se nekoliko milijuna doza AstraZenecina cjepiva skriva u Italiji. Mislim da je ovo nova situacija za čitav svijet, rekao je dodavši da su se i farmaceutske tvrtke zaletile s obećanjima koliko mogu isporučivati cjepiva, ali i da je došlo do nejasnih postupaka proizvođača koji ne isporučuju cjepivo dogovorenim ritmom.

Frka-Petešić kazao je da financije niti u jednom trenutku nisu bile presudni moment kada smo odlučivali koliko doza i čega ćemo naručiti.

- Na početku je naručeno od prvog cjepiva koje je bilo dostupno najveći broj doza, a dosad je naručeno gotovo 9 milijuna doza svih raspoloživih cjepiva - kazao je Frka-Petešić.

Na pitanje je li bila greška što smo se odlučili za AstraZenecu u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" kazao je da se ne može reći da smo sve karte stavili na AstraZenecu jer smo od njih naručili 2,7 milijuna doza od ukupno 9 milijuna doza. U trenutku kad smo naručivali oni su najavljivali da će moći prvi isporučiti, pojasnio je.

Komentirajući cijepljenje Bubaš je rekla kako je svaka županija za sebe odredila strategiju te da se u nekim županijama cijepi na punktovima, negdje je kombinirani model, a negdje je zastupljeno cijepljenje u ordinacijama.

- Ovo je izvanredna situacija i zahtjeva izvanredne napore, rekla je.

Istaknula je i kako ne smatra da je krivo cijepiti mlađe jer to ne znači da zanemarujemo starije.

- Puno dalje se stigne hodajući lijevom i desnom nogom nego skačući na istoj nozi. Ako nastavite cijepiti kronične bolesnike i starije osobe, a s druge strane krenuli ste cijepiti i radnoaktivnu populaciju, to nije loše jer oni ostvaruju puno više kontakata i na taj način će se stvoriti zaštitni bedem oko vulnerabilnih, rekla je.

U Indiji je zabilježena dvostruka mutacija koronavirusa. Čičin-Šain je rekao da to nije ništa novo i da su vidjeli već druge virusne varijante ovog koronavirusa koje su mutirale na više od jednog mjesta.

- Te mutacije su nastale kao pokušaj virusnog bijega od imunog nadzora jer kad se virus na taj način promijeni onda ga protutijela od ljudi, koji su preboljeli koronu, teže prepoznaju, rekao je.

Istaknuo je i da cijepljenjem imamo velike šanse da budemo zaštićeni i protiv novih varijanti koje imaju po dvije ili tri mutacije.

Na pitanje hoće li se situacija s cjepivima dodatno zakomplicirati, rekao je da je on optimist.

- Prošla je godina dana od kad se virus pojavio do trenutka kada su prva cjepiva odobrena. To se nije dogodilo u povijesti čovječanstva. Hrvatska nije gdje bismo mi htjeli da bude, ali Hrvatska, a i cijela EU su iznad svjetskog prosjeka. Postoji još puno zemalja u kojima cijepljenje ide još sporije nego kod nas, istaknuo je.

Čičin-Šain je kazao kako je problem što imamo varijante koje su opasnije, ali da imamo cjepiva te da se nada da ćemo ovu pandemiju ostaviti iza sebe za godinu dvije.

Francetić pak smatra da će ovo trajati godinama i da iako imamo cjepiva ona ne rješavaju problem.

- Svi se trebamo ponašati odgovorno, pa i oni koji su cijepljeni - naglasio je.

- Teško je biti vidovit, ali trajat će do sljedećeg ljeta sigurno - kazala je Bubaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:37