ODGOVOR VLADAJUĆIMA

FRLJIĆ 'Strenja Linić je iznajmljivala stan riječkom HNK, lijepo se okoristila, a Hasanbegovićev bratić je ilegalno radio kao ravnatelj Opere'

Poražavajući poslovni rezultati riječkog HNK odnose se na kalendarsku godinu 2013
 EPH

'Nalazi Državne revizije, koji su otkrili poražavajuće rezultate poslovanja riječkog [Hrvatskog narodnog] kazališta odnose se na kalendarsku godinu 2013. Ukoliko već Domoljubna koalicija i njihov koalicijski partner Most žele huškati javnost protiv aktualnog vodstva HNK Rijeka, onda ih moramo podsjetiti da se nalaz Revizije odnosi na vrijeme u kojem je intendantica još uvijek bila Nada Matošević Orešković, a poslovna ravnateljica Ana Lučić. Nova uprava je započela s radom 1. rujna 2014. pa ni na koji način ne može biti odgovorna za financijske dubioze i nezakonitosti u poslovanju u 2013. godini. Za takav zaključak bilo bi dovoljno položiti test iz matematike u prvom razredu osnovne škole. Za doprinos izradi proračuna Republike Hrvatske zastupnici Strenja-Linić bit će ipak potrebne ponešto više kvalifikacije', poručio je intendant riječkog nacionalnog kazališta Oliver Frljić nakon što su se u Saboru zahuktale prozivke na njegov račun u sklopu rasprave o financijskom izvješću javnih ustanova u kulturi.

Frljić je istaknuo da je njegova uprava, suprotno tvrdnjama zastupnice Mosta Ines Strenje Linić, godinu i pol dana mandata potrošila na saniranje dugova i uklanjanje nepravilnosti koje je naslijedila, a s time je krenula i prije nalaza državne revizije. Na upit hoće li se odazvati njezinom pozivu da se pred Saborom očituje o izvršenju preporuka revizora, Frljić je odgovorio da za time nema potrebe jer su poštujući sve rokove Državnog ureda za reviziju, Područnog ureda Rijeka, predložili dinamiku konačnog uređivanja poslovanja Kazališta, što je Ured prihvatio.

- No, ukoliko bude potrebe da dolazim u Sabor, doći ću jer, za razliku od predsjednice RH, Tomislava Karamarka i onih koji su ih kršili, ja poštujem zakone ove države – kazao je Frljić.

Potom je intendant HNK predočio raskid ugovora o najmu stana koji je kazalište godinama unajmljivalo od Ines Strenje Linić. Radi se o dokumentu iz 2007. godine koji je potpisala bivša intendantica Matošević Orešković, a prema Frljićevim riječima, taj je aranžman trajao od 2003.

- Krije li se još nešto u pozadini ovoga iznenadnog nekompetentnog interesa Ines Strenje Linić za HNK u Rijeci pitali smo se uvidom u arhiv Kazališta gdje smo, gle čuda, pronašli i ugovor o njenim poslovnim vezama s jednom od bivših uprava Kazališta kojemu je ona godinama iznajmljivala svoj trosobni stan u centru Rijeke – kazao je Frljić koji nije imao podatak za koliki je iznos njezin stan bio iznajmljivan, no rekao je da je određena financijska korist svakako postojala.

Inače, upravo je prekid s praksom iznajmljivanja stanova od privatnih osoba, među kojima je bila i bivša intendantica Matošević Orešković, bila jedna od prvih Frljićevih odluka kada je preuzeo riječki teatar. Nadi Matošević Orešković u međuvremenu je HNK dalo izvanredni otkaz zbog kršenja ugovora o radu, no Strenja Linić u Saboru je prozvala Frljića da “imenuje ravnateljicu drame koja također ima stanovitih postupaka kontra zakonu“.

- I u 2014. se ponovo zapošljavaju ljudi s neodgovarajućom kvalifikacijom na pripadajuća radna mjesta – rekla je Strenja Linić tijekom saborske rasprave, no Frljić je za te tvrdnje kazao da su besramna laž.

Podsjetio je da je od početka stupanja na dužnost nova uprava bila izložena nizu anonimnih prijava i inspekcija koje nisu otkrile niti jedan jedini slučaj zapošljavanja bez potrebnih kvalifikacija i mimo procedure.

Utužive objede na račun ravnateljice Hrvatske drame vjerojatno potiče riječki potrčko Ines Strenja Linić, notorni samoprozvani kritičar i koreograf, pa i dramaturg Zvonimir Peranić (inače kandidat na listi MOST-a koji nije izabran u Sabor, op.a.), amater suspektne pismenosti koji već godinama terorizira riječku plesnu i kazališnu scenu u očajničkom naporu da dograbi neku relevantniju ulogu na riječkoj kulturnoj sceni, možda i u Kazalištu, recimo Baletu, što nikako da mu uspije upravo stoga jer nema adekvatne kvalifikacije – poručio je Frljić.





"On the road again..."Veceras negdje na putu kroz Gorski kotar za Zagreb. Sutra nova sjednica Sabora, prva točka...

Posted by Ines Strenja Linić on Tuesday, February 16, 2016




'U riječkom HNK godinama je ilegalno radio bratić ministra Hasanbegovića'

Govoreći o nezakonitom zapošljavanju, Frljić je istaknuo da u tom kontekstu, u kojem vladajući sve više delegiraju ulicu za obračun s onima koji se ne uklapaju u njihovu zacrtanu ideološku jednoobraznost ne birajući sredstva, nije zanemariva činjenica ni da je, što je Državna revizija također zabilježila, dužnost ravnatelja Opere u mandatu Nade Matošević Orešković obavljao Ozren Prohić, bratić aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i donedavni partner zamjenice ministra Ane Lederer.

Prohić je uz stalno zaposlenje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti s punim radnim vremenom, protuzakonito obavljao poslove Ravnatelja Opere u Rijeci za koje je primao autorske honorare, pored onih koje je mirno mogao uprihoditi redovitim angažiranjem samoga sebe kao redatelja opernih predstava. To bi, naravno, bio nemali porezni problem da je Prohić u Kazalištu bio zaposlen putem ugovora o radu, kao što nalaže zakon.

Zapitao se kakva je to patološka „reformska“ politika u pozadini blaćenja nove uprave HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci zbog nalaza Revizije za koji ta uprava ni prostorno ni vremenski ni virtualno ni telepatski ne može biti odgovorna, i to u isto vrijeme kada se zamjenicom Ministra kulture imenuje Anu Lederer, u čijem je poslovanju na mjestu intendantice HNK u Zagrebu ta ista Revizija razotkrila cijeli niz dubioza, dostupnih svakom namjerniku u javnom izvještaju.

Paljenje Darwina i drugih nepoćudnih knjiga

Riječki HNK ujutro je na Facebooku objavio da će u podne napraviti performans paljenja knjiga koje bi trebalo započeti s Charlesom Darwinom te nastaviti prema Indexu Librorum Prohibitorum, odnosno nekadašnjem popisu zabranjenih knjiga Katoličke crkve. Performansa nije bilo, a Oliver Frljić kasnije je objasnio da je bila namjera ironično skrenuti pažnju na sporne izjave ministra znanosti Predraga Šustera kojima zaziva kreacionizam, negirajući evoluciju. Intendant HNK kazao je da knjige nikada ne bi palio jer ih smatra vrhunskim dostignućem ljudskog duha, a takve su stvari kadri raditi jedino nacisti. Predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović Frljić je poručio da, unatoč njenom zazivanju da se s onima koji se ne uklapaju u poželjni svjetonazor „vlade opasnih namjera“ obračuna ulica, on šutjeti neće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:45