SUKOB S EPIDEMIOLOZIMA

Frustrirani liječnici: ‘Nije istina da ne želimo cijepiti građane, pa znate li što traže od nas?‘

ZZJZ odbija distribuciju tražeći da svaki pojedini liječnik po cjepiva sam dođe, s hladnjakom, ‘pingvinima‘ i tri vrste posudica, tvrdi KoHOM
Ilustracija

 
 Saša Burić/Cropix

Nakon što su epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije za Glas Slavonije izjavili kako dio liječnika obiteljske medicine iz njima nepoznatih razloga odbija cijepiti svoje pacijente protiv koronavirusa, te su pozvali pacijente da takve liječnike prijave HZZO-u, žustro je reagirala Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, a na stranu epidemiologa nije stala ni Hrvatska liječnička komora.

Tako su u KoHOM-u odmah proveli anketu na terenu, prema kojoj liječnici obiteljske medicine tvrde da je priča nešto drukčija i da Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a nije dosad dostavio cjepiva u ordinacije.

- ZZJZ odbija distribuciju tražeći da svaki pojedini liječnik sam dođe, s hladnjakom, ‘pingvinima‘ i tri vrste posudica za različita cjepiva, ovisno o dimenzijama cjepiva. Dakle, Zavod za javno zdravstvo odbija ispuniti svoj zadatak. Traži da stotinu pojedinih liječnika nabavi stotinu hladnjaka, ‘pingvina‘, tri stotine posudica o svom trošku te javnim prijevozom ili osobnim vozilom (bez obzira na to ima li ga) dolazi u njihov centralni prostor po cjepiva. Pojedini liječnici udaljeni su desetke kilometara. Pri tome bi trebali trošiti svoje radne sate koji su nužni za rad s pacijentima. No istina je da su svi liječnici obiteljske medicine OBŽ-a spremni sudjelovati u ovom stoljetnom javnozdravstvenom pothvatu - cijepljenju protiv COVID-19, s ciljem što brže zaštite svih građana.

Iako je riječ o aktivnosti koja je, prije svega, u području rada epidemiologa i ostalih djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, obiteljski liječnici prihvatili su zadatak cjepitelja koji im je dodijelio ministar zdravstva. Obiteljski liječnici već dva mjeseca prikupljaju podatke od svojih pacijenata koji se žele cijepiti te ih upisuju i izrađuju popise prioriteta. KoHOM je još u studenome upozorio na moguće probleme u provedbi cijepljenja i nudio konstruktivna rješenja, od kojih su mnoga prihvaćena u većini županija, a neka i na državnoj razini - cijepljenje na punktovima i prijava preko digitalne platforme za prijavu pacijenata na cijepljenje", stoji u dopisu KoHOM-a poslanom Glasu Slavonije.

Ta udruga liječnika obiteljske medicine navodi i kako je po odluci ministra određeno da će se pacijenti cijepiti na definiranim mjestima, tzv. punktovima, kamo će ih slati pojedine ordinacije, gdje će ih cijepiti liječnici obiteljske medicine, epidemiolozi i drugi, prema unaprijed izrađenom rasporedu.

- Također, zavodi za javno zdravstvo dužni su distribuirati cjepivo na te punktove poštujući transportni hladni lanac da se cjepivo ne bi oštetilo ni na koji način. Inače, u opisu posla zavoda za javno zdravstvo nabava je i distribucija cjepiva, naročito ovoga koje se prenosi u posebnim hladnjacima i ne smije se tresti jer će se u suprotnome smatrati oštećenim i morat će se baciti. Županijski zavod za javno zdravstvo centralno je mjesto odgovornosti za nabavu i distribuciju cjepiva. U Osječko-baranjskoj županiji nisu određeni punktovi, nego je cjelokupna akcija cijepljenja usmjerena na pojedinačne ordinacije. Iako su nezadovoljni takvim postupanjem, jer će se u velikoj mjeri usporiti pružanje liječničke pomoći svim ostalim pacijentima (naravno, osim onim hitnim), obiteljski liječnici nisu odbili cijepiti u svojim ordinacijama. Upravo suprotno, stavili su se na raspolaganje i tjednima dogovarali kojim će redom i tempom pozivati pacijente u ordinacije na cijepljenje te kako će uopće organizirati temeljni posao tijekom cijepljenja - naime, u vrijeme cijepljenja nije moguće primati druge pacijente i javljati se na telefon, naglašavaju iz KoHOM-a.

KoHOM ističe i da liječnici obiteljske medicine u toj županiji ne krše svoje ugovorne obveze prema HZZO-u i Ministarstvu zdravstva, nego smatraju da to čini Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a. "Liječnici obiteljske medicine svakodnevno su na svojim radnim mjestima, u ordinacijama, rade svoj posao, imaju popise pacijenata, ali nemaju cjepivo. Zavod za javno zdravstvo OBŽ-a, koji ga je trebao dostaviti, nije to učinio", poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:50