ODGAĐAJU PRIMJENU

Fuchs: ‘Covid-potvrde u školama uvodimo, ali tek u utorak. Evo kako će sve funkcionirati‘

Ministar znanosti i obrazovanja dao je izjavu novinarima zbog uvođenja covid-potvrda

Radovan Fuchs

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da će uvođenje covid-potvrda u školama i obrazovnim institucijama krenuti u utorak, 16. studenoga.

"Mjere će stupiti na snagu, uvažavajući određene organizacione pripremne potrebe što se tiče mjesta testiranja i organizacije samih ravnatelja koji će to trebati provoditi, u utorak i mislim da će to tako biti i sutra objavljeno na Stožeru civilne zaštite RH", rekao je Fuchs novinarima u Ministarstvu znanosti.

Pojasnio je kako će sve javne službe - sve škole, visokoškolske ustanove i instituti, trebati provjeravati svoje zaposlenike imaju li covid-potvrde, imaju li potvrde o testiranju na covid ili neke druge dokumente kojima će dokazati preboljenje.

Dovoljan broj mjesta za testiranje

Fuchs je istaknuo i da će biti osiguran dovoljan broj mjesta za testiranje jer svima koji to moraju obaviti moraju osigurati da ih što jednostavnije, lakše i bliže mogu provesti. Naveo je i da će se predočenje o mogućnosti ulaska u prostore javnih zgrada za zaposlenike provjeravat dva puta tjedno.

Poručio je i da će ravnatelji škola 'posložiti' samo odvijanje cijelog procesa kontroliranja covid-potvrda i testiranja zaposlenika. Također, kontrolu će obavljati same institucije.

"Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima čitače na vratima koji se mogu programirati na način da ako netko ima covid-potvrdu koja vrijedi određeno vrijeme možemo mu dati ovlaštenje da može otvarati vrata", kazao je. Također, naveo je, u školama postoji osoblje koje se može u tom smislu organizacijski posložiti.

"Bio sam neki dan na skupu ravnatelja osnovnih škola i stekao sam utisak da su itekako sposobni i voljni sudjelovati u ukupnoj borbi protiv pandemije”, rekao je Fuchs.

Na novinarski upit pojasnio je i da će se zaposlenici moći testirati u školama i izvan škole. Smatra i kako nema baš škola u kojima će biti jako puno nastavnika koje će trebati testirati jer je procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih nekoliko tjedana. Istaknuo je i kako su sada u ukupnom prosjeku na oko 74 posto.

Procijepljenost u obrazovnom sustavu porasla zadnjih tjedana

Upitan što će biti s onima koji se neće htjeti testirati rekao je kako osobno ne može razumjeti zašto se netko ne bi htio testirati niti cijepiti. "Ako netko odbije testiranje onda se primjenjuju odredbe Zakona o radu i Zakona o odgoju i obrazovanju i u tom slučaju ne može ući u radni prostor", poručio je.

Fuchs je, upitan za komentar kako su neki fakulteti već najavili da će tražiti covid-potvrde i od studenata, odgovorio da neki fakulteti sukladno autonomiji Sveučilišta mogu to zatražiti ali i da u ovom trenutku odlukom Stožera civilne zaštite RH nije predviđeno da studenti moraju dokazivati svoj status covid-potvrdama ili antigenim testiranjem.

“Osim za one kategorije koje moraju obavljati praksu u okviru svoje edukacije u institucijama u kojima je to nužno (studenti medicine, studenti sestrinstva i studenti učiteljskih fakulteta koji odlaze na praksu u u učionice)”, pojasnio je.

Fuchs je rekao i da će testiranje za sve državne zaposlenike i za sve javne službenike biti besplatno tj. troškove će snositi državni proračun. “Najvjerojatnije će škole na kraju mjeseca fakturirati iznos, a mi ćemo onda isplaćivati”, kazao je. Dodao je kako oko 22.000 ljudi u školama, javnim institucijama i sveučilištima nema dokaz da su cijepljeni.

Fuchs je rekao i da će, ako će roditelji dolaziti u škole na informacije ili u vrtić, moći dolaziti po djecu u vrtić pri čemu je zadržavanje roditelja bez covid-potvrde ili testa moguće oko 15 minuta u prostoriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:08