MINISTAR ZA JUTARNJI

Fuchs nakon beogradske tragedije već razgovarao s Božinovićem: ‘Ovo je upozorenje svima‘

Fuchs se pita je li uzrok ovakvim tragedijama pošast surovih elektroničkih sadržaja, otuđenje ili posljedice covida

Radovan Fuchs

 Ranko Šuvar/Cropix

Tragičan događaj u osnovnoj školi u središtu Beograda, u kojemu je 14-godišnji učenik te škole usmrtio osmero učenika i zaštitara, komentirao je za Jutarnji ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, istaknuvši kako će zbog tragedije u susjedstvu Hrvatska djelovati preventivno.

Potvrdio je da je razgovarao s ministrom unutarnjih poslova Božinovićem u cilju ekipiranja tijela koje bi se bavilo pripremom preventivnih aktivnosti, uključujući identifikacijom problema djece.

- Generalno strahovito, to je užasna tragedija. Nešto što u principu nismo ni zamišljali da se može događati na našim područjima, nešto što nije bilo karakteristično za Europu. Ali je tragično upozorenje svima: škole nisu izdvojeni otoci unutar društva, a ovakve situacije treba promatrati u širem kontekstu.

Svi skupa trebamo poraditi na tome da se taj kontekst izmjeni. Jer, kada bi se to moglo rješavati pomagalima, poput detektora metala, onda ovakvih problema u svijetu odavno ne bi bilo, no to - očito je u ovome primjeru - nije rješenje, kaže Radovan Fuchs.

Naime, kako prenose beogradski mediji, 14-godišnjak je na ulasku u školu oružjem usmrtio zaštitara, a potom ušao u školsku zgradu. Fuchs se pita je li uzrok ovakvim tragedijama pošast surovih elektroničkih sadržaja, otuđenje ili posljedice covida po mentalno zdravlje djece.

Najavio je da će uputiti pismo sućuti srpskom ministru prosvjete te veleposlanstvu u Beogradu. – Žalim za svakim izgubljenim životom, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:00