PRVI DAN SAMOTESTIRANJA

Fuchs o preprodaji testova: ‘To je smišljena provokacija, ne vjerujem da su to stavili srednjoškolci‘

Ministar je komentirao informaciju da neki srednjoškolci preko oglasnika preprodaju testove za 15 kuna

Ministar Radovan Fuchs

 Damir Krajac/Cropix

Krenulo je samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova, a HZJZ je objavio videouputu kako provoditi samotestiranje.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za N1 televiziju govorio je o tome kako protječe prvi dan samotestiranja.

Upitan o podacima o tome koliko je samotestiranja provedeno i koliko se roditelja protivi testiranju, kaže:

“Nemamo te podatke jer te podatke očekujem tijekom ovog tjedna. Sada su sve škole zaokupljene distribucijom testova i prikupljanjem obrazaca ako se neki roditelji protive testiranje. Tijekom ovog tjedna ćemo imati egzaktne podatke”, govori ministar.

Komentirao je i informaciju da neki srednjoškolci preprodaju testove za 15 kuna.

“Ja osobno smatram to jednom u nizu provokacija koje su se dešavale, i to od onih koji se suprotstavljaju bilo kojoj mjeri koju donosi Stožer. Prvi dan nakon što je krenula distribucija pojavio se oglas u Plavom oglasniku da netko prodaje dva testa. Ne vjerujem da su, koliko god bili srednjoškolci, ne vjerujem da su to oni stavili. To je smišljena provokacija onih koji se suprotstavljaju svemu i svačemu”, kazao je.

“Testovi su nabavljani kroz sustav robnih rezervi. Ministarstvo nije provodilo direktnu nabavu”, rekao je ministar o samoj nabavi testova.

Nošenje maski u školama

U subotu je najavio i da se razmišlja o ukidanju nošenja maski u školama.

“Ako naš sadašnji program ukidanja samoizolacije dobro prođe, onda će se ići u smjeru ukidanja nošenja maski tijekom školskih satova. To će ovisiti i o epidemiološkoj situaciji u zemlji”, govori Fuchs.

O roditeljskom potpisivanju peticija koje se protive samotestiranju učenika, kaže da je prosvjeda bilo i ranije.

“Mi smo dali instrukcije ravnateljima, da ako se pojave prosvjedi ispred škola protiv nečega što je dobrovoljno, to prijave policiji i Stožeru civilne zaštite. Svi potpisuju peticije kolektivno, a nitko neće to priznati individualno. Ako je to nešto što nije prisila, onda ne znam zbog čega potpisuju peticiju. Imate kojekakvih ljudi. Ispred škole neće biti nikakvih demonstriranja. Ravnatelji će to sve prijaviti policiji”, govori.

Govoreći o odnosu povjerenje prema roditeljima da neće lažirati testove, kaže da se takve situacije ne mogu isključiti.

“Ja se duboko nadam da se roditelji neće igrati zdravljem svojeg djeteta i djece u okruženju. Nekih neodgovornih ponašanja će biti, ali to teško možemo spriječiti”, poručio je zaključno ministar za N1 televiziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. siječanj 2023 09:02