MINISTAR SE OGLASIO

Fuchs o učenicima koji su pali u nesvijest jer nije bilo klime: ‘To su 2 slučaja na njih 32.000‘

‘Mora uzeti u obzir da je i ranije bilo padanja u nesvijest, tu je i uzbuđenje, možda nespavanje prije ispita, ali to nije opravdanje‘
Radovan Fuchs
 Marko Todorov/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u ponedjeljak, komentirajući učenike koji su pali u nesvijest jer u učionicama za vrijeme pisanja mature nije bilo klime, kako nije riječ o masovnoj pojavi, ali takve škole trebaju razmišljati o drugačijoj organizaciji.

"Nije opravdanje, ali to su dva slučaja na 32.000 maturanata. Mislim da su škole i osnivači trebali osigurati i razmišljati da, dok su velike vrućine, naprave ili veći propuh ili da se piše u razredima koji imaju klimu", rekao je Fuchs nakon otvaranja Centra izvrsnosti za robotske tehnologije.

Dodao je kako se mora uzeti u obzir da je i ranije bilo padanja u nesvijest, a tu je i uzbuđenje, možda nespavanje prije ispita, ali opet to nije opravdanje.

Mišljenja je da se dva slučaja na 32.000 učenika ne bi trebala tretirati kao masovna pojava, ali i ravnatelji trebaju voditi o računa o tome kakva je situacija u pojedinoj školi.

Vezano za uvjete u školama, Fuchs je rekao kako je ta priča složena jer nije riječ samo o izgradnji novih škola, već i o rekonstrukciji starih, ali se nada da će uspjeti osigurati da sva djeca u Hrvatskoj imaju jednake uvjete.

Upitan radi li nešto po pitanju "poplave odlikaša", zbog koje se ne mogu svi upisati u željenu srednju školu unatoč odličnim ocjenama, rekao je kako se to ponavlja unatrag nekoliko godina te da intenzivno razmišljaju o tome kako da sustav ocjenjivanja bude objektivniji.

"Zbog tog pristupa idemo s reformom koju kanimo provesti, a to je cjelodnevna nastava kako bismo povećali broj aktivnih sati djece u školi jer su djeca u školi po broju sati na zadnjem mjestu unutar zemalja EU-a", rekao je ministar dodavši da ni nastavnici ne stignu drugačije provjeravati njihov rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 22:44