SPOMINJAO RIBIĆA

Fuchs: ‘Prosvjed školskih sindikata je politički motiviran. Imate sindikalce koji politički djeluju‘

Upozorio je da Vlada uredbom koju je predstavila, podiže plaće za prosječno 13,5 posto

Radovan Fuchs

 Ronald Gorsic/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da u sutrašnjem prosvjedu školskih sindikata ima i političkog djelovanja, referirajući se na činjenicu da se bivši čelnik jednog od tih dvaju sindikata Vilim Ribić, politički angažirao u Socijaldemokratima.

Moram priznati da ova varijanta prosvjeda, u fazi dok se takva odluka donosi, ne znam zašto i čime sa sindikalne strane može biti tako jako motivirana, jer se na uredbi još uvijek u principu radi. Ljutio se netko ili ne, ja mislim da u ovom pristupu ima itekako određenih elemenata i političkog djelovanja”, rekao je Fuchs u izjavi medijima.

U petak Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO-a) te Sindikat Preporod organiziraju prosvjed zbog nezadovoljstva novim koeficijentima, koje je Vlada predložila za državne i javne službe i poslala sindikatima na izjašnjavanje prije dva tjedna.

Fuchs je na pitanja novinara na koga točno sumnja, ustvrdio da iza tog “političkog djelovanja” stoje oni koji misle da eventualno na budućim izborima mogu ostvariti bolje rezultate. Potom je i potvrdno odgovorio da tu konkretno misli na dugogodišnjeg čelnika NSZVO-a Vilima Ribića, koji se prošle godine učlanio u stranku Socijaldemokrati.

“Pa imate neke sindikalne čelnike koji su sami i u intervjuima javno rekli da kane svoje sindikalno djelovanje zamijeniti stranačkima. On je to, između ostaloga, sam izjavio, da”, potvrdio je Fuchs.

No, upozorio je da Vlada uredbom koju je predstavila, a zatim otvorila 14-dnevno savjetovanje sa sindikatima, podiže plaće za prosječno 13,5 posto, što je “najveće povećanje plaća uopće”. Istaknuo je i da će Vlada pogledati prijedloge svih sindikata, koji su se o uredbi mogli izjasniti u prethodnih 14 dana.

“Ono što je moja poruka je i dalje ista. Prikupljamo zahtjeve ili prijedloge sindikata, ono što nam dođe na stol, obradit ćemo, analizirat ćemo i nakon toga ćemo izaći van sa konkretnim prijedlogom”, istaknuo je Fuchs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:20