ANTE ČOVIĆ

Fuchs protiv Borasa: Rektorov najbliži suradnik neće dobiti novi mandat nego mora u mirovinu

Prema Zakonu, radni odnos mora prestati istekom akademske godine u kojoj osoba navršava 70 godina
Damir Boras, Ante Čović, Radovan Fuchs
 Vesna Veselić

Nacionalno vijeće za znanost, stručno tijelo kojem je zakon dodijelio brigu za razvitak i kvalitetu znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj, na sjednici u ponedjeljak nije raspravljalo o odluci svoga povjerenstva koje je trebalo dati sud o slučaju još jednoga produljenja ugovora o radu Anti Čoviću (71), aktualnom prorektoru Sveučilišta u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznajemo, razlog odgodi rasprave jest što povjerenstvo Vijeća zaduženo za pitanje produljenja rada nakon 65. godine još nije donijelo svoju odluku o ideji Fakulteta hrvatskih studija da zadrži Čovića u nastavi još dvije godine.

Slučaj je zanimljiv iz više razloga, prije svega jer je vezan uz dugogodišnjeg suradnika aktualnog rektora Damira Borasa, koji je pravo na ostanak u sustavu nakon 65. godine dosad iskoristio dvaput, prvi put na pet godina, drugi put na dodatne dvije koje istječu ove godine.

Po prijašnjem je zakonu profesor s navršenih 65 godina mogao dobiti produljenje rada na još pet godina, nakon čega je morao u mirovinu. Nakon izmjena zakona, moguće je produljiti ugovor o radu na određeno vrijeme s mogućnošću produljenja u dvogodišnjim mandatima.

Odlazak u mirovinu

Na upit o konkretnom slučaju, odnosno do koje godine života Ante Čović može raditi na Sveučilištu, stiglo je tumačenje Ministarstva znanosti kojem je na čelu Radovan Fuchs. Po njemu, prorektor Čović već je trebao, u godini kada je navršio 70, biti u mirovini, čime bi mu automatski završio i mandat prorektora i najbližeg suradnika Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Po Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, tumače u Ministarstvu, postoji izuzetak utemeljen odlukom Ustavnoga suda iz kolovoza 2014., a po kojoj se na redovite profesore koji su na dan 30. srpnja 2013. bili u trajnome zvanju primjenjuju odredbe ranije važećeg zakona. Prema tim odredbama, navode u Ministarstvu, kada postoji potreba za nastavkom rada redovitog profesora može mu se produljiti ugovor o radu do isteka akademske godine u kojoj navršava 70 godina. No, za sve ostale zaposlene vrijedi mogućnost produljenja rada u dvogodišnjim mandatima.

- Iz navedenog proizlazi da za osobe koje su na dan 30. srpnja 2013. godine bile u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života, dakle istim danom prestaju biti u radnom odnosu na odgovarajućem znanstvenom-nastavnom radnom mjestu - objašnjavaju u Ministarstvu. Prethodna uprava Ministarstva dala je slično tumačenje, no Čović je ostao raditi i nakon 70. godine.

Ante Čović, kojega mnogi smatraju najmoćnijim čovjekom na području društveno-humanističkih znanosti u Hrvatskoj, rođen je 1949. godine u Splitu. Diplomirao je 1975. godine filozofiju i latinski jezik na Filozofskom fakultetu, gdje je zaposlen na Katedri za etiku Odsjeka za filozofiju. Doktorirao je 1989. godine na temu "Marksizam kao filozofija svijeta" pod mentorstvom praksisovca Milana Kangrge.

Od jeseni 1991. do ljeta 1992. godine bio je ministar znanosti, tehnologije i informatike. Projekt osnivanja Hrvatskih studija pokrenuo je 1992. godine kao alternativu "ljevičarskom" Filozofskom fakultetu zajedno s Pavom Barišićem, sadašnjim dekanom Hrvatskih studija. Čović je imenovan prorektorom 2014., kada je napunio 65 godina, ali mu je jednokratno radni odnos produljen do 70. godine. Kada je 2019. godine navršio 70 godina, temeljem prijedloga Hrvatskih studija dobio je produljenje radnog odnosa na dvije godine.

Neugodna situacija

Po informacijama članova Nacionalnog vijeća, nepoznanica je kada će se održati iduća rasprava o kandidatu ili kandidatima za mirovinu ili produljenje rada. - Svi članovi su u neugodnoj situaciji jer smo potpisali izjavu po kojoj nećemo komentirati tijek sjednica prije nego što je zapisnik ovjeren. U konkretnom slučaju, teško je reći je li u slučaju Čovića došlo do taktičkog odgađanja.

Formalno, ovo pitanje nije dosad raspravljeno zbog tehničkog problema, odnosno jer povjerenstvo nije donijelo zaključak - komentirao je član Vijeća.Svoje mišljenje o zakonskoj regulativi i Čovićevu zadržavanju u sustavu idućih bi dana, doznajemo, trebao dati i Nezavisni sindikat znanosti.

Fuchs od Burilovića, šefa Sveučilišnog savjeta, traži da ispita afere

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zatražio je u ponedjeljak od predsjednika Sveučilišnog savjeta Luke Burilovića, ujedno predsjednika Hrvatske gospodarske komore, da analizira i utvrdi pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu.

Fuchs podsjeća predsjednika Savjeta o nadležnostima toga tijela, među kojima je mogućnost da Savjet sazove Rektorski kolegij ili sjednicu Senata te stavi na dnevni red "određena pitanja". Sveučilišni savjet jedno je od četiri ključna tijela Sveučilišta, uz rektora, Senat i Rektorski kolegij, a Burilović mu je na čelu od travnja 2019.

"S obzirom na aktualna događanja na Sveučilištu u Zagrebu, molim vas da kao tijelo koje nadzire zakonitost djelovanja sveučilišnih tijela i tijela sastavnica, analizirate i utvrdite činjenične i pravne okolnosti u aktualnoj situaciji na Sveučilištu te da donesete i provedete aktivnosti, mjere i odluke u skladu s vašim ovlastima te nas o tome izvijestite", stoji u ministrovu zahtjevu Buriloviću.

Iako nije decidirano navedeno, povod ministrovu zahtjevu za aktivaciju jednog od sveučilišnih tijela su afere otvorene na Sveučilištu, vezane uz prijave o seksualnom uznemiravanju studentica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:31