MINISTAR OBRAZOVANJA

Fuchs: ‘Razmislit ćemo o ukidanju maski u školama‘

Fuchs drži kako se s mjerom testiranja učenika nije zakasnilo, iako sada brojke novozaraženih s koronavirusom padaju

Radovan Fuchs

 Damir Krajac/Cropix

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u subotu je rekao da će se u sljedećih mjesec dana razmisliti o ukidanju maski u školama, ako se testiranje djece te s tim u vezi ukidanje samoizolacije, pokaže učinkovito.

Naime, HZJZ je objavio nove preporuke za učenike i roditelje prema kojima učenici koji se samotestiraju više ne moraju u samoizolaciju u slučaju kontakta s pozitivnom osobom.

"Ako ovo se pokaže učinkovitim i dobrim kroz sljedećih mjesec dana razmislit ćemo i o toj varijanti i razgovarati s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo", rekao je ministar Fuchs u Dnevniku Nove TV na pitanje o skidanju maski u školama.

Fuchs drži i kako se s mjerom testiranja učenika nije zakasnilo, iako sada brojke novozaraženih s koronavirusom padaju.

"Nismo zakasnili. To nema veze je li brojke padaju ili ne padaju. U ovom trenutku imamo ogroman broj djece u samoizolaciji i to bi se moglo nastaviti i dalje tako dugo dok imamo i jednog pozitivnog u razredu. Ovo je osmišljeno upravo iz tog razloga", istaknuo je Fuchs.

Potvrdio je da brojke novozaraženih padaju i da to vide među učenicima.

"Otprilike na tjednoj razini oko 1000 do 1500 u odnosu na prethodni tjedan i upravo zbog toga je smišljena ova varijanta da bi se nastava do kraja školske godine mogla održavati licem u lice", poručio je ministar.

Na pitanje boji li se zbog provođenja testiranja reakcija antivaksera pred školama, Fuchs je rekao kako se nada da ih neće biti, a u slučaju da se oni pojave zna se postupanje, ravnatelji su dobili upute, nema demonstracija i nenajavljenih prosvjeda u školama, a ako ih bude, zove se policija.

Ministar je ponovio i kako su za one roditelje koji ne žele testirati svoju djecu predvidjeli njihovu izjavu o nepristanku, oni će potpisani obrazac dostaviti razrednicima i dijete se neće testirati kod kuće. Ali, u slučaju da dijete bude u kontaktu s pozitivnom osobom, onda će to dijete morati ići u samoizolaciju, dok drugi ne.

Rekao je da nemaju točan podatak koliko bi moglo biti netestirane djece, te da će vjerojatno sljedeći tjedan imati puno bolji uvid.

"Ali ono što za sada znamo, od ovih podataka koji nam stižu iz pojedinih škola - to su recimo jedan do dva eventualno učenika po razredu, odnosno roditelja", istaknuo je Fuchs.

Na pitanje trebaju li se testirati sva djeca ako dođu u kontakt, bez obzira jesu li cijepljena ili su preboljela covid-19, Fuchs je odgovorio potvrdno.

"U načelu da. Zato smo podijelili i sve testove svima tako da se oni testiraju ponedjeljkom prije škole i u tom slučaju ako su testovi negativni, svi idu u školu. Ako se pojavi neki pozitivni slučaj u razredu ili eventualno u obitelji, onda se djeca u tom razredu testiraju još jedanput u tom tjednu i ukoliko je nalaz negativan i dalje idu u školu. I u toj varijanti samoizolacije više ne bi ni bilo koja je danas de facto jedan od glavnih problema odvijanja normalne nastave licem u lice", objasnio je ministar.

Istaknuo je da su prošli tjedan imali oko 7000 pozitivne djece, ali i barem tri do četiri puta više djece koja su u samoizolaciji, i to je onaj ključni element.

Na pitanje hoće li škola nekom roditelju koji ne zna ili ne želi sam testirati dijete, omogućiti nekoga tko će to raditi, Fuchs je rekao da će škola sigurno davati sve moguće savjete i upute.

Ministar Fuchs je rekao i kako nema kontrole testova, odnosno da idu na povjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. veljača 2024 19:59