REFORMA ŠKOLSTVA

Fuchs: Ukidanje školarina nije predizborni trik, studij će biti besplatan ako se redovito ispunjavaju obveze

Ministar je napomenuo da se nove odluke odnose i na one koji su srednju školu završili prije nekoliko godina, a tek sada žele studirati.
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - "Svi redoviti studenti počinji studirati ove godine bez plaćanja i upisninu podmiruje državni proračun, a ako i dalje budu kvalitetni i marljivi mogu završiti studij bez plaćanja, a oni manje marljiviji plaćat će 60 posto hrvatske prosječne plaće", rekao je ministar znanosti, obrazovanja i školstva Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV, komentirajući najavljeno ukidanje školarina .

Ministar je napomenuo da se nove odluke odnose i na one koji su srednju školu završili prije nekoliko godina, a tek sada žele studirati.

Na pitanje hoće li fakulteti osjetiti nedostatak školarina, ministar Fuchs je rekao da su to priče koje se provlače već pola godine.

"Nadam se da će promjene povećati broj studenata i stimulirati mlade ljude. U stvari se autonomija sveučilišta povećava jer svako sveučilište autonomno uređuje vlastiti ustroj, nastavnike i program te su odgovorni za sve odluke kao i za trošenje novaca", izjavio je ministar.

Fuchs tvrdi da novim zakonom sveučilišta neće gubiti novac, već će ga povećavati, te da zakon potiče funkcioniranje sveučilišta, što je do sada bio problem.

Također, Fuchs ističe da ukidanje školarina nije predizborni trik, te da se novim modelom Hrvatska približava Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:34