MINISTARSTVO IH BRIŠE

Fuchsov udar na sveučilišne veterane: Za starije od 70 godina više nema plaće iz proračuna

Dekanima i rektorima najavljeno je da će se obustaviti obračun plaća zaposlenicima u toj dobnoj skupini
Radovan Fuchs

Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je javnim sveučilištima, veleučilištima, visokim školama i fakultetima dopis u kojemu ih obavještava da će obustaviti isplatu plaća iz državnog proračuna profesorima koji ne udovoljavaju kriterije rada nakon navršene 70. godine života. Njih će, najavili su dekanima i rektorima, izbrisati iz Centralnog obračuna plaća (COP).

"Ministarstvo će obustaviti obračun te isplatu plaće zaposlenicima visokih učilišta kojima se putem ovog Ministarstva osigurava obračun i isplata plaće iz Državnog proračuna RH kroz sustav COP, ako su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole te su navršili više od 70 godina života, a nije im prestao radni odnos istekom akademske godine u kojoj su navršili 70 godina života", stoji u dopisu Ministarstva.

Inspekcijski nadzor

Kako objašnjavaju, utvrdili su da su COP-u evidentirani zaposlenici visokih učilišta koji su na dan 30. srpnja 2013. godine bili u trajnom zvanju redovitog profesora ili profesora visoke škole, iako njihov radni odnos prestaje najkasnije istekom akademske godine u kojoj navršavaju 70 godina života, dakle istim danom prestaju biti u radnom odnosu i na odgovarajućem znanstvenom-nastavnom i nastavnom radnom mjestu koje se financira sredstvima državnog proračuna.

U Ministarstvu se pozivaju na Državni inspektorat koji je, nakon inspekcijskog nadzora pokrenutog zbog dobnog prekoračenja rada profesora Fakulteta hrvatskih studija i prorektora Sveučilišta u Zagrebu Ante Čovića, utvrdio kako Čović ne udovoljava uvjetima rada jer je u trenutku sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme imao više od 70 godina. Podsjećaju kako je Državni inspektorat utvrdio kako je zasnivanje takvog radnog odnosa protivno odluci Ustavnog suda iz kolovoza 2014., kao i odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

image
Ante Čović
Srdjan Vrancic/CROPIX

Još troje profesora

Zagrebački prorektor nije jedini za kojega Ministarstvo navodi da je prekoračio dob za rad na sveučilištima. Po neslužbenim podacima, još troje profesora bit će izbrisano iz COP-a, po jedan sa zagrebačkog, splitskog i osječkog sveučilišta.

Ukupno, na javnim je sveučilištima i veleučilištima u ovome trenutku zaposleno 228 profesora starijih od 65 godina, od kojih je 12 starijih od 70. S obzirom na to da je veći dio njih napunio dobnu granicu za odlazak u mirovinu tijekom ove akademske godine, njihov je radni status zakonit.

Najviše starijih od 65 je na Sveučilištu u Zagrebu, njih ukupno 124, a slijedi Split s 46 profesora. Najstariji profesor koji prima plaću iz državnoga proračuna ima 74 godine i radi na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:22