BITKA ZA JUGOPLASTIKU

'GADITE MI SE, JADNICI NEOSTVARENI KOJI U ŽIVOTU NISTE NIŠTA NAPRAVILI' Cijeli Split na nogama nakon što je prebrisan čuveni mural

 

Četrdesetu obljetnicu upisa povijesne jezgre Splita i Dioklecijanove palače na UNESCO-ovu Listu svjetske baštine, obilježile su akcije aktivista i “grafiterski sukobi” u staroj jezgri.

Mural koji su stanovnici Dominisove ulice u prvoj polovini listopada napravili u čast košarkaša Jugoplastike, povodom 30. godišnjice osvajanja titule prvaka Europe, prije dva dana je “pripituran”.

Kako je doznao Dalmatinski portal, Banovina je reagirala po nalogu Radoslava Bužančića, pročelnika splitskog Konzervatorskog ureda koji je naložio njegovo uklanjanje pet dana nakon što su ga obližnji stanari oslikali na zidu u zoni “A” kulturno-povijesne cjeline grada upisane u Registar kulturnih dobara te na Listu svjetske baštine.

Novac od piture

Brisanje murala izazvalo je mnogo reakcija, a takav čin burno je prokomentirao i Dino Rađa, košarkaška legenda koja je svoju veliku karijeru započela upravo u klubu s Gripa.

- Sramota. Gadite mi se, jadnici neostvareni, koji nikad u životu niste ništa napravili. Najveći uspjeh van je predizanje članske iskaznice neke stranke. Jedino šta znate je prodavanje crvene i crne magle da prikrijete svoja sranja. Ne smeta van šta Dom omladine nije dovršen već 40 godina, ne smeta van stadion i bazeni koji se raspadaju, ne smeta van “metro” šta vozi jednog i po čovika dnevno, ne smeta van šta triba uru vrimena liti za proć kroz luku, ne smeta van šta 20 godina ne možete spojit Trogir i Omiš, ne smeta van nedovršena arena već desetak godina, ne smeta van Marjan koji ste nemarom devastirali. Ali van smeta najveći sportski uspjeh u povijesti grada. Niste zaslužili da van iko dođe na proslavu. Ja prvi ne bi doša da nije Bože, Srete, Sobina i onih par iljada istinskih ljubitelja koji će doć u nedilju u dvoranu pozdravit ekipu. Bljak - napisao je Rađa na svojem Facebook profilu.

Spomenuti zid s kojeg je uklonjen mural nalazi se unutar zaštićene Dioklecijanove palače, a kako smo doznali od stanara Geta, nisu imali dozvolu za oslikavanje. Nije postojala dozvola niti za druge murale koji se nalaze unutar tri zaštićene gradske zone, a godinama nisu prebrisani, za razliku od ovog zida na kojem se promptno reagiralo. No, za razliku od drugih “išaranih” površina unutar Palače, na spomenuti zid Banovina je posebno slaba, i to ne samo aktualna vlast. Kako i ne bi bila kada je posljednjih desetak godina postao kao oglasna ploča za aktiviste koji su ispisivali imena gradskih čelnika i slali poruke.

Vojko Bašić / CROPIX

- Poljaniću, je li ovo zelena površina ili građevno? Evo 500 eura pa ti i Nikšić razmislite. Javi i ne p...i okolo. Kupio bih. Mazzucchelli - bilo je ispisano na spomenutom zidu 2009. Glavni junaci su Branko Poljanić i Goran Nikšić, tadašnji šefovi splitskog urbanizma i Gradske službe za staru jezgru i bivši konzervator, koji je uslišavao želje talijanskog kućevlasnika Ricarda Mazzucchellija. Lani se potrošilo “piture” kako bi se brisale poruke s ilegalnih plakata, ali su se na spomenutom zidu ponovo prisjetili i Nikšića kojeg optužuju za loše stanje tog zida.

- Nikšiću, di su novci od piture? Zašto je nestalo piture? Ovaj zid nije opituran jer je Nikšić, gradski uhljeb i kulturni snob, pojeo i popio novce od spomeničke rente. U se na se i podase, Goran Nikšić kulturno prase!!! - pisalo je preko cijelog zida u Dominisovoj, a nakon što se i taj grafit prebrisao, sutradan su sprejanjem crvenih strelica ukazivali na oštećenja na zidu koji se nalazi pokraj čuvenog vrta u Getu, također predmetom dugogodišnjih prijepora gradske vlasti i stanara.

Vrt u getu

“Ove rupe na plafonu stoje godinama zbog Nikšićeva nemara”, pisalo je, a komunalci su to prebojali. Tako su se i slavna imena Jugoplastike prebojala, kao što se moglo i očekivati da će već sutradan osvanuti poruke šefu konzervatora Bužančiću koji je potpisao nalog za uklanjanje murala.

- Buža di si bija 89/90/91, Jugoplastiku bi brisa, povijest risa, puške nisi vidija uhljebu - osvanulo je natpis u noći s petka na subotu, a Banovina će poruku aktivista vjerojatno “premazati” u ponedjeljak, s prvim radnim danom u novom tjednu.

Vojko Bašić / CROPIX

Bankomati širom centra grada, njih čak 220, iste večeri bili su prekriveni amblemima Jugoplastike koji su odmah u jučer ujutro uklonjeni, ali u poznatom vrtu u Getu, na jednako osporavanim tiramolima, obješena je jasna poruka - “Ajmo žuti”. Što se tiče brisanja natpisa s drugih zidova, još ćemo malo pričekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:39